Kurde, pany.... żarówki po roku i tak są do wymiany. Czy świecą czy nie :)
Printable View
Kurde, pany.... żarówki po roku i tak są do wymiany. Czy świecą czy nie :)
Właśnie chciałem kupić nowe 4300k do nowych lamp, a tu czytam, że ich już nie ma :) Pewnie skuszę się na te nowe White Vision.
Ja z nowymi odbłyśnikami mam te polecane tungsramy i na prawdę jest mega jasno. Normalnie nie mam kompleksów przesiadając się z ksenonów :D
Które dokładnie?
Ciekawi mnie czy rzeczywiście jest różnica między 90/120%, czy tylko inna naklejka.
Jakieś megalight czy coś w ten deseń. W zwykłym kartoniku były.
Ja u mnie mam inny 'problem'. W tatusiowozie mam fabryczne światła do jazdy dziennej oparte na ledach, które przy okazji pełnią też funkcję świateł pozycyjnych.
I przy zwykłych h7 jakie mam w reflektorach różnica w barwie światła podczas jazdy na światłach mijania jest po prostu mało estetyczna ;-)
White visiony mi ją choć trochę niwelowały.
Macie jakieś pomysły, oprócz wymiany reflektorów, na powyższe?
Tylko ma być w pełni legalne, za stary jestem na jeżdżenie i szukanie dowodu rejestracyjnego.
Cofam co napisałem.
Legalnie to już masz i nie ma innego sposobu. To jest normalne zróżnicowanie barwy. Ja w 166 mam ksenon 5000K i żółciutkie postojówki :) uwielbiam ten efekt i jest to jak najbardziej fabryczne. Możesz próbować pchać jakieś niebieskie żarówki albo kupić żarówki ledowe (zamienniki z diód LED). Ale to tylko efekt wizualny.
Niebieskie żarówki nie mają homologacji. Poza tym w nocy, a tym bardziej po deszczu, nic nie widać ;)
Wczoraj kupiłem h7 Bosch Gigalight +120... Jak nie będą roztapiać śniegu przed autem to mogę zwrócić koledze do sklepu. Tylko, że wcześniej muszę wyczyścić lampy w obecnej 159. Zrobię to przed świętami... tylko nie wiem którymi:) Jak tylko je założę będzie fotorelacja i obiektywne odczucia.
Magil ma rację. Jeśli chcecie widzieć coś na mokrej nawierzchni nie dajcie się nabierać na ten badziew z niebieskim filtrem zbliżającym barwę światła w stronę niebieskiego. Nie dość, że sam filtr stanowi dość poważny opór dla światła, to jeszcze niebieska barwa, na którą oko jest najmniej uczulone. Poza tym kolejny wynalazek... Kupiłem na znanym portalu aukcyjnym coś takiego do mojego Fiata bo nic w nocy nie widać w jego oryginalnych światłach. Założyłem to mocno to rzeźbiąc na szlifierce, żeby weszło do reflektora i żeby te sprężynki które mają trzymać żarówkę H7 w ogóle dało się zapiąć. Moje odczucia. Rewelacyjna widoczność w nocy i bardzo dobrze oświetlone pobocze ale na mokrym asfalcie widoczność taka jak przy zwykłych halogenach (czyli żadna) albo nawet gorsza. Zwracałem jeszcze uwagę na jedną rzecz, mianowicie oślepianie jadących z przeciwka. Zrobiłem tak: Moja kobieta jechała Fiatem w kompletnej ciemności i ze światłami wyposażonymi w zwykłe (najtańsze) żarówki halogenowe H7 OSRAM a ja jechałem z przeciwka alfą (próbowaliśmy to w rożnych zakrętach, wzniesieniach, czy na prostej drodze). Żarówki za każdym razem raziły tak, że musiałem mrużyć oczy. Zaraz po wymianie na ledy (z powyższego linku) zrobiliśmy ten sam test i o dziwo... Światła mimo wyraźnie mocniejszych nie rażą w ogóle. Wyjaśni mi to ktoś? Bo wszyscy nadają na te LED'y, że będą razić jadących z przeciwka a prawda jest zupełnie inna. Jak by nie to, że barwa światła jest Wściekle niebieska (na moje oko jakieś 7000oK lub nawet więcej) mimo, że producent deklarował 5000oK. Gdyby były dostępne takie same o (realnej) barwie jakieś 4000oK to już dziś kupuję zakładam (mimo tej rzeźby) i chwalę ze wszystkich stron. Jednak jak na razie szczerze odradzam i przestrzegam przed zakupem (wyrzucenie kasy w błoto). Wolę razić halogenami niż nie razić tym czymś.
Do swojej AR kupiłem żarówki Ring Xenon - ciekaw jestem efektu ich działania - od dwóch tygodni przymierzam się do wymiany tych żarówek i chyba w końcu to zrobię. Do tej pory jeździłem na Narva Range Power White. Moje osobiste zdanie o żarówkach Narwa : - są to żarówki długowieczne, z fajnym efektem xenonu. Jednak bardzo słabe jeżeli chodzi o oświetlenie drogi. W drugim aucie mam od 3 msc NB H1 i rewelka.
Wybór że głowa boli. Z tego bólu zdecydowałem się na Philips Racing Vision. Zobaczymy co z tego będzie :)
czy ktos ma zdjecie jak wyglądają na alfie zarowki osram hyper blue ?
Przecież jest temat o ledach to po co zaśmiecasz temat o żarówkach?
sorry nie widzialem tego tematu juz sie poprawiam ;)
potwierdzam, lepiej oświetlone pobocze, zasięg nieco lepszy od Boscha, jaśniejszy kolor. Ale i tak oświetlenie w Alfie to porażka. Jak do tego można dopuścić. Rozumiem, że coś nowego/ nowatorskiego może być średnie, ale na litość zrobienie porządnego oświetlenia w 2005 roku to nie było chyba rocket science. Przynajmniej żarówki banalnie się wymienia. ale co z tego jak ciemność widzę.
Zazdroszczę. Wezmę sie za ten temat, zaraz po Nowym Roku. Wyślę czy do Piekar Śląskich czy Kościana czy gdziekolwiek bo mam dosyć gapienia sie w ciemność. Tomek możesz podzielić się u kogo robiłeś regenerację i jaka cena i czy wysyłałeś całą lampę?
Odbłyśniki zregenerowane kupiłem w firmie Reflektory HC - Hubert Cugier. Ten Pan ogłasza się również na allegro. Zapłaciłem 180zł plus 100zł kaucji za swoje zużyte i przesyłka 20zł. Po wymianie swoje już lekko zmatowione odesłałem. Po zmianie żarówek na Tungsramy i regulacji na stacji diagnostycznej jest naprawdę super. W tym momencie nie mam już jakiejkolwiek potrzeby posiadania ksenonów, bo oświetlenie jest bdb.
Dokładnie tak.
Żeby wyjąć odblysnik świateł długich trzeba rozklejac lampę. Długie ogólnie dobrze świecą nie ma co kombinować.
Przecież mijania są projekcyjne a drogowe zwykłe lustrzane. To zupełnie co innego. Nie ma sensu regenerować nic poza światłami mijania. W 159 na dodatek nie trzeba otwierać lampy, wszystko można zrobić przez tylną pokrywę. DO wyciągnięcia lampy trzeba choć opuścić zderzak ponieważ jedna śruba mocująca jest pod lampą czyli pod zderzakiem .
Wczoraj zamontowalem h7 Bosma premium plus 100%. Bardzo fajnie swieca, barwa swiatla jest przyjemna (4300K) i dobrze doswietlaja pobocza. Koszt kompletu to 42,50 PLN.
Zobaczymy jak z zywotnoscia ale poki co jest dobrze.
Da się to zrobić bez zdejmowania zderzaka, ale to męczarnia i pocięte palce. Zdjęcie zderzaka i wymontowanie lamp to 20min roboty.
Parę stron wstecz polecałem Tungsramy dziś już jednak odradzam. Wczoraj padła pierwsza.... po 2 miesiącach używania. Gorzej od nightbreakerów.
Po jednej sztuce wyrok stawiasz? Nie żartuj :)
Tak tym bardziej, ze sprzedawca stwierdził, ze to całkiem normalne. Nie chce mi się wywalać kolejnych 5 dych aby się przekonać czy to przypadek czy nie i chyba przejdę na xenon. Tymczasowo wsadziłem starego zwykłego Philipsa. Jak kupiłem auto już tam był, ja przejechałem 20K km i nadal świeci.
A ksenon/hid to myślisz że wieczny? Zdziwisz się :) raz że żarnik tak samo Ci może paść jak żarówka to w dodatku cały zestaw wcale nie musi świecić tak mocno jak oryginalny. O obu aspektach się już dawno przekonałem :)
Nie wieczny ale na pewno wytrzyma dłużej niż dwa miesiące ;]
Ale koszt też dużo wyższy. Za zestaw hid musisz kilka stówek dać, a takie budżetowe żarniki to zbyt trwałe nie są (np vertexy przez rok dwa mi padły). Więc po ponad roku eksploatacji ciągle wychodze dużo drożej niż nawet na żarówkach NB :)
Oryginalny ksenon to co innego. Lepiej świeci, jest trwalszy (a w zasadzie prawie wieczny). A w hid drugi raz bym już raczej nie szedł.
Ja daję dwa lata gwarancji na moje hidy[emoji4]
Na żarniki też? Czy na same przetwornice? :P
Na żarniki też
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Jak cenowo wygląda u Ciebie taki zestaw na H7 i czy masz 4300K? 6000k odpada.
Komplet 305 zł z przesyłką. 4300,5000 i 6000K są dostępne.
Jak za dwuletnia gwarancje fajna cena. Mógłbyś jeszcze podrzucić jakąś fotę? Chciałem zobaczyć jak duże są przetwornice w tym zestawie. Duża różnica w barwie jest miedzy 4300K a 5000K?
Przetwornice są typu slim, więc standardowe wymiary. Cały zestaw mieści się w reflektorze, łącznie z przetwornicami. W poniedziałek zrobię jakieś zdjęcia. 5000K jest jak oryginalny xenon, nie żółty, nie niebieski. Moim zdaniem optymalna barwa.
Brałem od Proxima i jestem bardzo zadowolony. Świecą od kwietnia bez zarzutu. Od chwili założenia do dziś nie miałem ani jednego przypadku co by mi ktoś mrygał światłami że jest oślepiany. Mam raczej problem z długimi, kupiłem polecane tungsramy omęczyłem się z włożeniem tego badziewia a efekt jest taki że po zapaleniu drogowych prawie nie ma różnicy na drodze ( żarówka siedzi prawidłowo w mocowaniu) , bardziej obstawiam na podróbkę żarówek, ale że aż tak mizerny efekt nawet z byle h7 to mi sie wierzyć nie chce. Macie jakieś pomysły?