Takie marzenia male to megane Rs, chyba ze się trochę wszystko przyspieszy to pewnie małą zabawkę będę musiał pominąć, także może jakieś 508 sw ;p
Printable View
Takie marzenia male to megane Rs, chyba ze się trochę wszystko przyspieszy to pewnie małą zabawkę będę musiał pominąć, także może jakieś 508 sw ;p
Jak kombii byś potrzebował to foka 3 ST jest ciekawą opcją.
Dla 159 nie, ale dla brery czy AR spidea chyba jak najbardziej (wiem, że temat tyczy się jednak 159).
Sam design bardziej przemawia do mnie z fiata, mazdy jakoś prawie nigdy nie robiły na mnie większego wrażenia (no może poza nową 6 w kombiku). Ciekawe jak wypadło by porównanie trakcji obydwu.
A co do turbo w roadsterze, to chyba jakieś wersje mx-5 też wychodziły turbodoładowane
Brery używałem jako auta co dzień zrobiłem nią sporo kilometrów i szczerze powiem, ze nie wyobrażam sobie siebie w 124 Spider używanym na co dzień. Brerą i na duże zakupy mogłeś pojechać, i na wakacje na drugi koniec europy, a ja swoją to nawet na narty śmigałem z całym sprzętem ;)
Wszyscy co mają 159 powinni kupić Giulie albo Stelvio bo są wtedy prawdziwymi fanami marki - to mądre myslenie. Zwłaszcza że każdego stać [emoji3] i kupi za 120 tys nawet biede edition byle Alfę. Dobrze że teraz wypyslili te samochody bo niektórzy by twierdzili że rodzinie można wygodnie wozić Mito
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
I znowu widzę ze skrajności w skrajność. Typowy Alfaholizm :)
Z dystansem mimo wszystko :)
Tak uczciwie, relacja ceny do tego co dostajemy w zamian w przypadku Giuli jest zła? Myślę, że nie. :)
To oczywiste, że jak ktoś chce przeznaczyć na auto 50000 , bo np wiecej nie może, albo ma inne priorytety to nie zdecyduje się na Giulię, ale dla kogoś kto może sobie na nią pozwolić jest to ciekawa propozycja.
Jak Gulia wychodziłam myślałem że kombi z niej zrobią jak wszyscy ale już tyle czasu i nic nie ma, aż im się dzwie. Pewnie musiała wstrętnie wyglądać
A ja się nie dziwię. Kombi po prostu Alfie Romeo się nie godzi. Chcesz kombi kup sobie Seata, Skodę czy coś innego. Kombi do warzywniaka a nie do wozów z rodowodem sportowym.
Zgadzam się dobrze że nie było w kombi 156, 166 i 159.
A nie wróć byłyyy, tych 159 sw jest więcej niż sedanów i właściwie je dość chwalą
Nie mówiąc już o kombiaku z dwoma drzwiami, jak jakiś Kadet Karawan :).
Załącznik 242386
Załącznik 242387
Załącznik 242388
Załącznik 242389
Tak wyjść z warzywniaka z worem cebuli i bezceremonialnie pierdzielnąć do Astona..... bezcenne :D.
Aston kombi to jest coś ;) nawet Bond by chciał mieć taką tylnią kanapę
A Ferrari FF to już kombi czy jeszcze coupe ? :D
ck = - calvin klein cupe kombi :-)
albo AW - Anty Wujek
Do swojej prywatnej listy Volvo S80/ Lexus GS/ Infiniti M dopisuję Jaga XF, jakoś mnie kumpel zaraził kotem. W sumie nie byłbym pierwszy na forum co się przesiadł z AR na Jaga :P
Ja w przyszlym miesiacu zmieniam swoja alfe 159 na bmw,mimo wszystko bede tu zagladal.Natomiast tego wujka to zbanujcie -takiego imbecyla dawno nie widzialem.
Z Alfy Romeo w ostateczności do jaguara dopuszczam, ale do żadnego niemca.
No to jestem spokojny że mam Twoje błogosławieństwo :edziahurra:
Co myślicie o nowej Insignii ?
Ja jej w ogole nie bralem pod uwage majac swiadomosc ilosci miejsca w pierwszej wersji, ale spojrzalem na to auto po jednej sugestii, poczytalem testy, posluchalem Zachara itp. i zajrzalem do salonu.
W benzynie wybor albo 1.5 140/165KM albo 2.0 260KM i to juz w zasadzie tez nie bo silnik nie spelnia nowej normy emisji spalin i wyleci z cennika. Zamiast niego ma wejsc 1.6 200KM montowany obecnie w Astrze.
W ON jest 2.0 136/170 KM z turbinka i 210KM w biturbo.
W srodku b. duzo miejsca, mam prawie 190 wzrostu i po ustawieniu fotela w pozycji raczej luznej (w trasie lubie siedziec blizej kierownicy i wyzej), odleglosc od oparcia tylnej kapany przy zaczepie ISOFIX do przedniego oparcia 76-78cm, ja mam spokojnie miejsca na szeroksoc dloni miedzy kolanami a oparciem.
Wg testow przestrzen na tylnej kanapie jest większa niz w Superbie, ktory do tej pory mial najwiecej w tej klasie aut.
Wczesniej wspominalem ze przy 159 malo co mi sie podoba w srodku i oprocz Opitmy SW, Insignia ST jest tym co wg mnie robi robote w designie deski, srodkowej konsoli. W obydwu przypadkach srodkowa konsola jest skierowana w strone kierowcy. Przynajmniej na tle grupy VAG, Forda i Renault.
Opel nie upchnal sterowania klima czy glosnoscia radia w panel dotykowy, ale nadal zostalo to utrzymane w dwoch oddzielnych panelach z pokretlami, pomijam sterowanie z kierownicy.
Dla mnie mankament to brak opcjonalego nawet odtwarzacza CD, ale mozna to przezyc.
Z zewnatrz wyglada moze mniej ciekawie niz Optima SW, ale wewnatrz wg mnie lepiej. Jakosc tworzyw lepsza niz w Talismanie i Superbie - porownuje najwyzsze wersje ze skora. Insignia ma mniej twardych tworzyw. W Passacie jest lepiej, no ale drozej i ciosana deska.
Wg konfiguratora Opel z tym, co oferuje w wersji Elite wypada korzystniej cenowo niz Superb, a o Passeratti nie wspomne.
Istotna dla mnie powierzchnia podlogi bagaznika, wystarczajaca - min 107 x 101 cm (odleglosc do kanapy x szerokosc). Oczywiscie Superb, Talisman do kanapy sa dluzsze, Superb jest glebszy i ma najwiekszy bagaznik w klasie ale powierzchnia w Insignii jest wystarczajaca.
Mazda RX8 :D Marzyła mi się od dawna, ale jak dotąd nie było okazji się przejechać i jakieś niewielkie wątpliwości czy będzie mi w pełni odpowiadać pozostawały. Zwróciłam na nią uwagę kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ją na ulicy, zaczęłam zagłębiać się w temat i z czasem coraz bardziej chodziła mi po głowie. W ten weekend zaliczyłam pierwszą przejażdżkę za kierownicą i teraz jestem pewna... jak tylko pojawi się możliwość kupuję :D planuję szukać wersji 231KM
a ogarnięty mechanik jest ?
p.s.
też mi się podobała
Co do mechanika to mam kilku na oku i powoli ogarniam temat. Najgorzej z silnikiem, co do pozostałych spraw nie powinno być problemu. Dwójka najlepszych to chyba Kojot i Gronek, niestety daleko od Śląska :( z tego co widziałam na rx forum polecali co najmniej 2 osoby ze śląska i 1 z małopolski, muszę się upewnić czy to aktualne i popytać jeszcze o opinie. W ostateczności czekają mnie dalekie wycieczki do serwisu... Przyznam że trochę się boję jak to będzie wyglądało, ale to auto tak mi się podoba że nie potrafię odpuścić, nawet jakby miało sprawiać problemy ;) a zresztą jeśli chodzi o awaryjność chyba gorzej niż z Alfą być nie może ;)
Można szukać auta po swapie na jakiś normalny niezawodny silnik. Rx fajnie wygląda ale pali nienormalne ilości paliwa jak na to co oferuje. To już taniej kupić jakieś stricte sportowe auto.
Ja zmienilem 159 na Giulie. Po jazdach probnych odpadlo bmw 3 i arteon a pozostala C klasa, na koniec zostawilem Giulie, silnikiem i prowadzeniem wygrala choc mietek postawil wysoko poprzeczke. Jakosc wykonania we wszystkich tych samochodach podobny styl na zewnatrz wg mnie Alfa i Merc na czele to samo srodek. Po jazdach probnych ale ostrych nie glaskajac raczej nikt nie bedzie mial watpliwosci. A i zdjecia nie do konca oddaja czasem wyglad samochodow niektore z nich wygladaja lepiej na zywo. Minus Alfy to najslabiej rozwiniety infotaintment ale jak dla mnie auto ma jezdzic a bajery nie do konca mnie interesuja.
Nie kupiłabym go gdyby chodziło tylko o wygląd. Po swapie nie chcę szukać. Ten silnik przestaje wydawać się aż taki straszny jak się pogrzebie w temacie. Odpowiednio zadbany potrafi pożyć długo - trzeba pamiętać że lubi wysokie obroty, pilnować cewek, świec, oleju itp. Zastanawiam się nawet czy nie lepiej kupić takiej z silnikiem trupem i zrobić remont/wsadzić nowy. Na spalanie w tym przypadku nie patrzę ;)
Już chyba nie ma z tym problemu - remont w razie czego i 100 tys spokój przynajmniej, co tam się poza uszczelnieniami ma psuć (zużywać w zasadzie) ? tam nie ma el ruchomych, jakichś głupich popychaczy, zaworów, sprężynek itd. 2 elementy ruszające się i tyle. Za to wóz od deski projektowej wyważony jak należy, przód-tył, nisko zespół napędowy itd., co jest podstawą w samochodzie, a o czym Alfa zapomniała na dłuuuuugo, bez dorabianej ideologii itp. Wystarczy rzucić okiem na listy trackday'ów, czy ot - ostatniego ClassicautoCup - ile RXów (nie mówię Mazd w ogóle) a ile Alf czy włoskich w sumie wozów śmiga torowo, a to jest jednak wyznacznik wytrzymałości i dostępności serwisów.
Ja skonfigurowalem nowa Insignie z silnikiem 2.0 260 KM z 4x4 w 8-st. automacie i dealer wyslal do fabryki, ale jeszcze niewiadomo czy zrobia, poniewaz wg info dealera nie mozna obecnie skladac zamowien na ten silnik i w ogole na silniki benzynowe.
Silnik ma gorsze osiagi niz TSI 280 KM z VW, ale pierwszy na swiatlach byc nie musze a auto na zewnatrz i szczegolnie wewnatrz nudne nie jest na tle 159 czy nawet Stelvio i Gulii - w przeciwienstwie do Passeratti B8 czy Superbaby III.
Kolega mial pierwsza Insignie w kombi w ON, z 2010 (przed liftem), ktora odkupil od tescia. Niepamietam jaki dokladnie mial silnik, ale dojechal z nia do 250k km i konca dwumasy. Z silnika byl zadowolony, ale byla dla niego lekko za twarda.
Nowa insygnia to juz technologia francuska? W sensie silniki itp? Z ta pierwsza moze nie miec wiele wspolnego :)
Może cenowo wychodzi lepiej ?
Dlaczego niby błąd ? Jeżdziłes nową Insignią, sprawdziłeś zawieszenie FlexDrive w trybach jazdy Normal, Tour i Sport z motorem 260 KM ?
Ileś tam postów wstecz wypisałem dlaczego nie biorę pod uwagę Stelvio i tym bardziej Giulii, jakie marki biorę pod uwagę i dlaczego.
Napiszę jeszcze raz, ale w lekkim skrócie - mam dwójkę małych dzieci w wieku wózkowym, rama wózka po złożeniu ma 96x65 cm (wózek podwójny), i nawet jeśli ten wózek to kilka m-cy użytkowania to i tak nadal będę potrzebował wózek pojedynczy i wózek-parasolkę jeśli dostawka do wózka niewystarczy.
Więc bagażnik jest podstawowym kryterium, również przestrzeń na tylnej kanapie, której w 159 na tyle mało, że mając za plecami bazę oraz wpięte nosidełko siedzę niemal pionowo i obijam kolanami kolumnę kierownicy.
Tak więc obecnie Giulia całkowicie nie dla mnie, a Stelvio nie spełnia kryterium bagażnikowego. Dodam, że w każdym rozpatrywanym aucie robiłem fizyczne pomiary bagażnika (pojemność litrów to nie wszystko).
Proponuję zatem wstrzymywać się z osądami czy ktoś popełnia błąd czy nie. Nasze własne potrzeby i kryteria nie muszą odpowiadać innym, czasami warto zdjąć z oczu klapki/filtr Alfisty. ;-)
Insignia wygląda jak zlepek innych aut klasy średniej, zero jakiegokolwiek polotu i finezji. Jak to Ople zresztą. Linia Kombi strasznie zajeżdża Accordem:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/04/388.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/04/389.jpg
A czy ogólna bryła + przód nie przypominają Wam obecnej już ładnych kilka lat na rynku Mazdy6? :)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/04/390.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/04/391.jpg
A Giulia przypomina BMW :(