Bym musiał poszukać kwitów, żeby sprawdzić jaki miałem przebieg przy zakładaniu... Ale zakładałem mniej więcej rok temu i pewnie jakieś 20 tysięcy stuknęło.
Printable View
Pytanie!przy mocnym wcisnieciu hamulca w prawym kole cos strzela i jakbt delikatnie pedal sie zapadal.nie do konca.albo jak stoje na swiatlach z wcisnietym hamulcem to tez ten dzwiek jest.tylko lewe kolo.sprawdzilem klocki tarcze i jest ok.zacisk brembo,tarcze brembo,klocki ferrodo.dodam tylko ze w moim kangoo hamulce to zyleta w porownaniu z alfa.ktos ma pomysl?plyn wymieniony 2,5roku temu
Wysłane z mojego HUAWEI P6-U06 przy użyciu Tapatalka
Jaką średnicę mają tarcze z przodu tzw."małe brembo"? 305mm?
Ogłoszenie parafialne:
arekgr, mógłbyś przeczyścić swoją skrzynkę? Chciałbym ci wysłać PW, ale skrzynka jest zapełniona i wyskakuje błąd :)
Mam nadzieję, że dalej tu zagląda.
Witajcie,
Mam dwie sprawy:
1. podczas jazdy prawy tył mi piszczy w rytm obracającego się koła (nasila się przy zakrętach), czy to łożysko czy już przyszedł czas na wymianę tarczy i klocków?
2. jeśli to tarcze i klocki to proszę napiszcie co najlepiej kupić (jazda spokojna bez gwałtownych hamowań itd) Alfa 159 z 2007 r. 1,9 JTDM 150 KM (Zar939000071480960
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam forumowiczów
hej
Ad. 1. Łożyska nie piszczą.... pewnie to klocki
Ad. 2. Z Twojego opisu to byle co... aczkolwiek okreslenie jazda bez gwłtownych hamowan, to można adekwatnie jeszcze pare innych elementów bezpieczestwa z auta zdemontowac ;)
Polecam klocki Textar - miesiąc temu wymieniłem u siebie przód. Miałem jeszcze klocki fabryczne, wytrzymały 74 tys km.
Pierwsze co rzuca się w oczy - praktycznie brak pylenia, wreszcie mam czyste felgi. Fabryczne klocki niestety brudziły strasznie.
Bardziej chodziło mi o to żeby nie wrzucać mi propozycji typu super sport kocki hamulcowe itd - spokojne tatusiowe jeżdżenie :)
A co do problemu to wyczaiłem, że piszczy mi w przy wchodzeniu w prawe zakręty prawy tył, w momencie, jak delikatnie nacisnę pedał hamulca piszczenie ustaje. Może coś tam ociera?
Nagar w sensie ten nalot ktory sie tworzy na tarczach klockach i innych elementach metalowych. Sam ostatnio czysciłem bo od nowosci tam zagladane nie było
Witam, poszukuję klocków i tarcz na przód Alfa 159 1.9, co myślicie o takim zestawie ? http://allegro.pl/textar-tarcze-kloc...581777525.html
textar to dobry wybór, dużo osób na forum zachwala sobie, sam osobiście mam tarcze textar a klocki TRW i tez jestem zadowolony :
nastukane z hułałej ascend mate 7
Dobrze wiedzieć, bardziej mnie zastanawia czy cena jest ok, czy nie wydaje się za niska ? tzn czy aby nie podróba.
cena chyba trochę za niska z tego co widać w różnych sklepach internetowych i chyba lepiej i pewniej zamówić gdzieś w sklepie.
nastukane z hułałej ascend mate 7
Ja dziś jestem po wymianie tarcz i klocków z przedniej osi. Zestaw TRW klocki + tracze z malowanymi rantami cena 559zł.
1.5 roku temu za komplet TEXTAR PRO (fałszywe zabezpieczenie przed korozją) zapłaciłem 850 zł. Hamuje to bardzo dobrze, ale tamta ochrona przed korozją to był chwyt marketingowy.
No ale żeby tak chwalić się czymś, co nie jest, to nieładnie :)
Chyba, że ta ochrona ma na celu ochronę przed korozją, o ile tarcza leży na sklepowej półce.
ja mam tyl i przod komplet TEXTARA od kilku miesiecy i zrobilem juz ok.10 tys na tym zestawie. Moge polecic. Ja jestem zadowolony. Przy okazji polecam zakupy u kolegi arekgr
Filmik traktujący o wymianie tarcz i klocków (Alfa 159) - może komus pomoże. Nie jest wart polecenia fragment o czyszczeniu przed montażem tarczy, oraz przygotowania szpilek do ponownego założenia no ale cóż.... :P Nobody is perfect :)
https://www.youtube.com/watch?v=mGUHkyStm18
Może ktoś podać linka gdzie mogę kupić te śruby na inbus do mocowania tarcz (widoczna jest na filmie w 3:00 min)?
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...hamulcowa.html
Patrz numer 4
http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...D=2&GUI_LANG=3
- - - Updated - - -
Fiat ma chyba to samo
http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...D=1&GUI_LANG=6
Hej, mam zakupione klocki ATE, podczas wymiany stwierdziłem, że muszę wymienić tarcze przód. Na allegro widzę oryginały w dobrej cenie ale zastanawiam się czy brać oryginał czy tez jakieś inne nacinane itd. Alfa 159 1,9 jtdm 16v 180 KM.
jakies pomysły? :)
Masz 305 mm, czy wersję Ti? Kup zwykle gładkie Zimmermanny. Nacinane szybciej zjadają klocki, do tego buczy podczas hamowania. Jak jeździsz normalnie bez szaleństw, Zimmermann jest wg mnie najlepszym rozwiązaniem. Kupuj na brakes.pl lub Lewian, a nie jakieś allegro czy inne olx.
Pozdrawiam
nie mierzyłem ale raczej 305 bo zaciski jeszcze z przed liftu. Co do jazdy to troche górek i zakrętów u mnie jest, w sumie więcej niż prostych odcinków :) Ajesli chodzi o zakupy to akurat mam możliwość zakupienia po cenach hutrowych tylkonie wszyskie marki. Z tego co widziałem to mam BREMBO ATE BOSCH i chyba jescze jakies 2 firmy
Napisz do kolegi Adam ja u niego zamowiłem komplet na przód zimermana i ferodo w b. dobrej cenie
Pamiętajcie jeszcze ze zimmermanny nie pasują do którejś grupy nadwozia i trzeba ze śrubami kombinować :)
Dla tego się podaje nr vin
a proszę bardzo : ZAR93900007133910
Nr podwozia, sorry, od 7026206 jest inna śruba montażowa. Nie pamiętam czy przed czy po tym nr jest taka śruba, że w zimmermannie nie schowa się jej lebek. Z tym ze to dotyczy tarcz 305mm. Zobacz sobie brembo, produkuje 2 typy tarcz 305mm i tam problemu nie ma, z mikoda tez nie ma.
To o to Ci chodziło :-D
Ja nie miałem z tym problemów. Poza tym, ta śrubka jest tylko do ustawienia tarczy. Nie jest konieczna i potrzeba.
Pozdrawiam
Mam do wymiany komplet na obu osiach. Mam kilka typów: Brembo, Bosch, TRW, Zimmermann
Ma ktoś jakieś za i przeciw odnośnie któregoś zestawu? Wolałbym opinie po kilku tys. km
Mam 2.4JTDm, więc zaciski z przodu 330mm
Macie jakieś tanie sprawdzone sklepy?
Jak to Czahator napisał..... pizz do Adama :) z pewnością Ci doradzi i wysle w dobrej cenie :)
arekgr (a-moto.pl) - przeważnie u niego kupuję ;)