Pytałem dlatego, że jakiś super specjalista z forum opowiada brednie o ustawianiu kompletnej geometrii w 159. Nie ma to jak kreować się na specjalistę od wszystkiego, a samemu opowiadać bzdury.
Printable View
A co jeszcze chciałbyś regulować w sprawnej seryjnej 159 prócz tego co jest? Kompletne regulacja w 159 to regulacje tego co jest niezbędne do osiągnięcia fabrycznych parametrów mógłbyś wyjaśnić co jest tak niezbędne, a czego nie ma? Oczywiście wyjaśnij jak będziesz miał czas bo pewnie zajęty jesteś testami olejów :lol:
Warto przy okazji geometrii wspomnieć że w 159 wahacze są przykrecane do sanek. A sanki nie mają jednego położenia, tylko dość dużą swobodę i ich zdjęcie oraz założenie rozwala zbieżność naszych 159. Często kąt wychylenia zwrotnicy, który jest poza tolerancją można skorygować przesunięciem sanek. Nie uwierzylbym gdybym tego nie zobaczył w swojej 159.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Nie tyle przesunięciem, co podniesieniem auta na podnośniku, poluzowaniem śrub sanek i ich ponownym dokręceniu (przy pozostalych elementach przykręconych). Po tym u mnie kąty delikatnie się podniosły.
Trzeba tylko pamiętać, że wahacze muszą być sztywne. Inaczej efekt nie będzie dobry.
Jeśli nie będziemy odkręcać magla to zbieżność się nie przestawi.
[MENTION=56802]plywak[/MENTION] ale Ty musisz mieć smutne zycie. Szkoda mi czasu na polemikę z Toba. Nastepnym razem naucz sie odrozniac zbieznosc od geometrii.
Ps. Pewnie dla Ciebie 3/8 = 1 czyli "komplet".. Ale czemu mnie Twoje zdolnosci liczenia nie dziwia? Juz raz sie wykazales znajomoscia fizyki w dziedzinie rozmiaru i masy kół. Teraz i matematyka trzeba bylo zablysnac. :D
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Tak myślałem, że nie napiszesz co jeszcze byś chciał regulować w sprawnej 159tce :)
Nie umiesz nawet przyznac sie do napisania bzdury. Wspolczuje. Reguluj dalej to czego w tym aucie sie nie reguluje, niczym chlopski filozof. Szkoda mi zycia na pisanie wiecej na Twoj temat.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Nie reguluje się bo nie wymaga to regulacji jeśli wszystko jest sprawne. Jeśli nie jest sprawne to się naprawia, a nie próbuje rekompensować regulacją ;] Jeśli szkoda Ci życia to dlaczego zawsze się wcinasz w dyskusja, a poźniej zapytany o konkrety twierdzisz, ze szkoda Ci czasu? Takie trochę błędne koło. Następnym razem bądź konsekwentny w swoich postanowieniach ;]
[MENTION=25095]magil[/MENTION] [MENTION=680]jahu[/MENTION] odkręcaliście i dokręcaliście na podniesionym? Czy luzujesz na podniesionym, stawiasz auto i dokręcasz na opuszczonym? Bo spotkałem się z kilkoma wersjami. Zastanawiałem się ostatnio czy z tyłu jest podobna zasada bo o ile kąty z przodu mam ok, o tyle z tyły gdzie jest regulacją kąta PK mam delikatna różnice miedzy P i L kołem i zastanawia mnie czy belka poprzeczna mocowana do nadwozia do której montowane są wahacze odpowiedzialne za kąty PK nie była ruszana.
Ja wszystko na podniesionym. Zresztą na mój rozum to poluzowanie u góry, a dokrecenie na stojącym położy kąty (tj. zwiększy) do maksymalnej możliwej wartości.
No z przodu by się zgadzało tak jak piszesz mogą się rozjechać jeszcze bardziej bo wózek trzyma dolne wahacze. Z tyłu który mam zamiar poluzować belka trzyma górne i dolne wahacze poprzeczne wiec zastanawia mnie czy w tym wypadku luzowanie coś da bo teoretycznie nic.