Z kablami ELM jest loteria, nigdy nie wiadomo co tam tak naprawdę siedzi, ori ELM czy jakiś chiński klon, dlatego obecnie lepiej zakupić kabel na STN1170.
Jaką wersję ELM raportuje program?
Printable View
Z kablami ELM jest loteria, nigdy nie wiadomo co tam tak naprawdę siedzi, ori ELM czy jakiś chiński klon, dlatego obecnie lepiej zakupić kabel na STN1170.
Jaką wersję ELM raportuje program?
Jeśli dobrze pamietam, to 1.4. myślałem, ze kupujac od pmfactory raczej bym trafil na dobry sprzęt. Zresztą, jak napisalem wcześniej - z grande punto polaczyl sie bez żadnego problemu, pokazal wszystkie moduly i błędy (nawet spalone zarowki co ma siostra). A u mnie w scan tylko silnik pokazalo i żadnych modulow więcej
A, dlaczego uparłeś się na przewody, a nie na moduł Bluetooth?
no chyba jednak ja (bardziej) mam racje, niż Ty.
na poprzedniej stronie tez sie do tego odniosłes:
z opisu w programie:
więc wychodzi na to, że oznacza to ile km zostało zrobionych od ostatniej WYMIANY filtra. chyba, że Ty w swoim poscie przez regenerację masz na mysli nie wypalanie, lecz regenerację w sensie fizycznym - to wtedy tak. ale ja tu tez nie mialem 100% racji, bo myslalem, ze jest to wartosc, przy jakiej byl wymieniany dpf, a to jest wartosc ile km zostało zrobionych od ostatniej wymiany filtra, czyli jesli nigdy on w aucie nie byl wymieniany, wtedy wartosc bedzie taka sama, jak odometerCytat:
dpf replacement
Shows the number of km travelled since the last replacement of the particulate filter.
When the 'particulate filter replacement' procedure has been performed this parameter is set to 0 km.
wartość, o której Ty mowisz w tych dwóch postach, to jest distance since last dpf REGENERATION. I tak, ona sie u mnie zmienia - zaleznie od tego, ile km jestem PO WYPALENIU filtra.
W takim razie, ja polecam Ci moduł bluetooth - nigdy nie korzystałem z kabla i nigdy nie miałem problemów z połączenie z ECU - na "zielony kabelek", też jest rozwiązanie, w postaci przejściówki - w przypadku bluetooth, masz dodatkową zaletę, bo może on siedzieć w gnieździe OBD II, na stałe, tylko musisz kupić taki, bez włącznika, czyli taki najprostszy z możliwych - swojego Ci nie polecę, bo mam go chyba z 10 lat i takiego już nie kupisz - jak masz oprogramowanie w telefonie, to możesz sobie robić skan błędów, bodaj codziennie, a i inne zalety, też wynikają z tej możliwości - parafrazując Pawlaka "kabel, to przeżytek" ;)
z ECU sie lacze bez problemów, mi chodzi o inne rzeczy (np reset service). a tego pewnie ten Twoj adapter na bt nie zrobi, tak samo jak osiowania proxi, jakbym sobie kiedys cos tam chcial w aucie dołozyc.
w moim poprzednim aucie (v40) mialem elm na bt, na telefonie carscanner, ale z alfa nie chce działac (inni pisali, ze z tymi na bt potrafia byc problemy).
ja mam alfe od sierpnia, kabel mialem podlaczony do niej ze 3 razy. no, moze 4 z tym co ostatnio probowalem rozkminic, czemu nie moge sie dostac "dalej" niz poza ECU. nie widze tutaj sensu kupowania specjalnie skanera na bt po to, zeby byl wlozony na stałe, jak i tak go pewnie uzyje dopiero za 3-4 miesiace. i ogladanie rzeczy na laptopie czy np robienie logów jest zdecydowanie bardziej czytelne niz na malutkim 6 calowym ekranie telefonu :) kazdy ma swoje plusy i minusy
Przepraszam, w zlym miejscu zadalem pytanie.
Jaki aktualnie najlepszy interfejs do AR 159 przez bluetooth z możliwością odczytu i kasowania błędów? Najlepiej na IOS.