-
Wyciągasz strzykawką ze zbiornika tyle płynu ile się da, a potem odłączasz wężyk wchodzący do zbiornika (ten przy sitku). Wkładasz do butelki i uruchamiasz silnik. Pompa sama wypompuje płyn.
Potem wszystko składasz ,zalewasz nowy płyn i odpowietrzasz.
-
Tylko nie dodałeś ze mozna tez zrobic aby nie odpowietrzac;)potrzeba dwóch osób aby jeden siedział w aucie troszkę kręcił kiera , a drugi dolewal płyn aby się nie zapowietrzylo :)sam tak robiłem tylko bez włączania auta. A i potrzeba 2 litry plynu przy takiej wymianie . Patrz na kolor jaki wypływa do butelki jeżeli będzie juz nowy a nie Cola:) to znaczy że jest ok.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
Przy mojej metodzie potrzeba 1 litr...a odpowietrza się układ sam. Wystarczy pokręcić kierownicą.
-
Zauważyłem, że głośno chodzi pompa, dźwięk jak wywalone łożysko w rolce. Nie ma jeszcze wyraźnego wycia (np. przy uruchamianiu i kręceniu kierownicą), magiel po regeneracji, płyn niedawno wymieniany. Pytanie czy zabierać się już za pompę, np. oddać do regeneracji jak jeszcze nie padła na dobre?
-
zbiorniczek układu wspomagania ..... ? W zbiorniczku z płynu zrobiła sie coca cola ?
-
[MENTION=25977]AlfaLorenzo[/MENTION] jest taka złota zasada: jeśli coś działa prawidłowo to się nie czepiaj :) W TBi te pompy chodzą głośniej :cool:
-
Masz może rację ;) Człowiek czasem kombinuje jak koń pod górę;) Ale z drugiej strony wolę czasem zapytać
-
Ja miałem problem gumowania tylko przy przyspieszaniu na skręconych kolach, przy niskich prędkościach (od 0-20km/h). Obstawiałem przeguby zewnętrzne, ale po wymianie zbiorniczka i płynu dźwięk zniknął. Płyn miałem czerwony i takim zalałem. Najprościej przepłukać układ odsysajac strzykawką 100 ml wszystko ze zbiorniczka i węży. Następnie zdemontować stary zbiornik i zamontować nowy zbiornik zakładając tylko wąż strony ssawnej pompy, a zatkać czymkolwiek stronę powrotną (np stopery do uszu lub pracując w dwie osoby- palcem). Wąż powrotu włożyć do przezroczystej butelki minimum 1l pojemności. Odpalić auto na dosłownie 2s-3s, aż z węża będziemy widzieć świeży płyn. Założyć wąż powrotu na króciec zbiornika i wszystko skręcić. Do takiej akcji potrzeba minimum dwie butelki oleju. I 15-20 minut czasu. Radzę profilaktycznie zrobić to wszystkim którzy jeszcze mają zbiorniki przedzmianowe. U mnie płyn nie szalał.
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
-
Też mam problem gumowania ale niestety nie mogę zdiagnozować czym jest spowodowany. Wymieniłem zbiorniczek i plyn lecz gumowanie pozostało. Co prawda dużo mniejsze ale nadal występuje. Zauważyłem że jak podniosę obroty na postoju do 2,5-3 tys. obrotów to gumowanie ustępuje. Pompę wspomagania również wykluczam gdyż wymieniłem ja na inną zakupioną od kolegi z forum i nic to nie dało (gdyby ktoś potrzebował mam pompe wspomagania na sprzedaż). Wymieniłem również zawór e maglownicy lecz nic się nie zmieniło. Miał ktoś moze podobny przypadek? Bo już brakuje mi sil i pieniądz na walkę z tym gumowaniem.
-
Ja już olałem temat, działa - przyzwyczaiłem sie. Szkoda nerwów.