Dlaczego zakładasz że ktoś na to nie patrzy lub nie umie jeździć?
Ja porównuję stelvio tylko z innymi samochodami którymi jeżdżę w tym samym miejscu i to mi wystarczy stwierdzić że nie hamuje skrzynią.
Printable View
Mi się (Stelvio) jak zjeżdżam z górki nie rozpędza, spada anemicznie ale sukcesywnie po 1km/h w dół. Fakt, że z jakiejś szczególnej wysokiej górki nie testowałem tego.
A przycisk do kontroli zjazdu masz? Ja wiem, że to głównie ABS/ESP wykorzystuje chyba, ale może przełącza też skrzynię w jakiś tryb hamowania?! Tylko jak to zweryfikowac...?
Nie mam żadnych zastrzeżeń do hamowania silnikiem w Stelvio - a zjechałem nim z Stelvio Pass, Transfogarskiej, Grossglockner i nie wiem skąd jeszcze. Nie mam łopatek, ale wajchą wrzucam sobie stosowny niski bieg i jazda, można wręcz przesadzić z redukcją bez przekroczenia obrotów dla danego biegu więc zdarzało mi się poprawiać na wyższy bieg z górki.
Podobno wersję bez gpf hamują silnikiem normalnie w przeciwieństwie do wersji z gpf, gdzie silnik nawet na wolnych obrotach dostaje paliwo i stąd podobno wynika przyspieszanie przy jeździe z górki.
Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka
We wrześniu jadę do Włoch, m.in. będę objeżdżał Como, potem za Genuę i z mapy widzę, że jakieś górki będą to sprawdzę. Też zastanawiałem się jak jest z hamowaniem silnikiem, bo np. wczoraj zrobiłem 400 km po drogach w okolicach Drawska Pom., dosyć krętych i specjalnego hamowania silnikiem nie wyczułem. A przynajmniej takiego jakbym oczekiwał.
Tak przy okazji maly offtop: czy ktoś był w Arese, w muzeum Alfy? Bo też zaplanowałem i jestem ciekawy czy się nie zawiodę.
niestety nie byłem, ale tutaj masz fragmenty muzeum https://www.youtube.com/watch?v=aJTKQ6m4P0A