-
Giulietta MY 2014 - 95 tkm przejechane TB 120
- co 15 tkm olej Selenia, filtr kabinowy oleju i powietrza - zawsze wszystko OE około 350 pln plus wymiana
- co 30 tkm świece - ok 180- 200 z wymiana OE
Częsci OE kupowane w sieci ponieważ w ASO to samo musisz przemnożyć sedno x2
Przez ten czas:
tylne klocki OE 120 pln oraz tarcze OE tył po 70 pln/szt- kupione na allegro.
2 x ułamane klamki przód wewnętrzne - po ok 100 Euro sztuka - Ebay- wymiana we własnym zakresie - w ASO tylko cały boczek za ok 1500 pln/szt
naprawy gwarancyjne:
- przednia szyba z powodu wady uszczelki ozdobnej
- komplet przednich foteli (przetarcia wersja progression)
- górny schowek deski- krzywa klapka
- wada lakiernicza zderzaka przedniego
- wewnętrzne kielichy i krzyżaki półosi napędowych (po 80 tkm - wibracje przy przyspieszaniu)
GIulietta TB 120 Super MY 10.2017 - nalot 12 tkm.
jak na razie wymiana oleju po 6 tkm - koszt 180 pln
- wymiana sprężarki klimy - pęknięty korpus i dziwne dźwięki od nowości (10 tkm)
- wymiana górnego schowka deski - jak zwykle była krzywa klapka.
co do porównania do fiesty- hmmm 2 klasy niżej i to wystarczy za wszystko- zupełnie inny komfort jazdy.
-
Hej, dokładnie chodzi mi sam koszt napraw. Koszty paliwa pomijam jednak przy tej okazji mam pytanie czy duża jest różnica w spalaniu między wersją 120 i 170km? Te koszty napraw o których piszecie wydają się być śmieszne. Na prawdę to tanio. W porównaniu do e46, którą miałem wcześniej różnice są znaczne na korzyść Alfy a to przecież praktycznie nowe auto.
Jak wyglądają koszty jakiś wymian w zawieszeniu? Kiedyś przymierzałem się do 156 i tam kwestia zawieszenia była dosyć problematyczna czy w Giulletcie jest też coś na co trzeba zwracać szczególną uwagę?
Czekam na dalsze relacje i dzięki za poprzednie. Pytanie mi się jeszcze pojawia takie konkretne - czy są różnice w cenie części do wersji 120 km w porównaniu do wersji 170km? Bo zacząłem też szperać na allegro i wydaje mi się, że chyba do tej wersji 170 wszystko wydaje się być jakby trochę droższe. Nawet mam wrażenie że dwa razy. :)
-
przednie kompletne OE wahacze są w zestawach na allegro po ok 600 pln za 2 szt laczniki przód ok 80 pln szt przód i podobnie tył - wsio OE.
TB a MA różnica z modułem jest - jak to przy używkach loteria jak trafisz. sam zakup modułu MA to nie wszystko- koszt od ok 2500 w górę i dolicz wymianę.
TB pali mniej w mieście od MA ale ale eko jazda to ok litr mniej na korzyść MA - dźwiek silnika fajniejszy ma TB szczególnie przy ruszaniu.
ja bym szukając używki kupił to co jest w lepszym stanie a w przypadku MA udokumentowana naprawa modułu.
http://allegro.pl/wahacz-przedni-giu...127437364.html
http://allegro.pl/lacznik-stabilizat...175256898.html
http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-g...749675904.html
http://allegro.pl/wahacz-przedni-pra...962395718.html
http://allegro.pl/wahacz-przedni-giu...444161178.html
-
Dobrze rozumuje, że 1.4 120 KM to TB a 1.4 170KM to MA? Nie ma jakiś wersji 1.4 120 km MA? 120TB jaki ma potencjał na chip tuning? Opłaca się i ile można zrobić tak aby to było bezpieczne dla silnika?
Odnośnie samochodów to mam 3 konkretne opcje:
Czarna Alfa, 2010 rok, 55 tys. km przebiegu, z polskiego salonu, 1.4 TB 120 KM, 40 tys. zł.
Biała (! ;) ) Alfa 2011 rok, 140 km przebiegu, z polskiego salonu, 1.4 TB 120 KM, 37 tys zł.
Biała Alfa, rok 2012, 98 tys przeiebu, z polskiego salonu, 1.4 MA 170 KM 47 tys zł.
Dzięki za linki do części. Ceny w miarę rozsądne. ;) Ponawiam pytanie odnośnie różnic w cenach części w zależności od wersji TB a MA. Już coś takiego spotkało mnie w BMW - miałem wersje silnikową n42 gdzie koszty dużej ilości części były zdecydowanie wyższe niż do innych wersji silnikowych. Czy tutaj nie ma tego samego odnośnie MA - np. w kontekście sprzęgła, rozrządu. No ale też np. hamulcy bo pewnie w MA mogą być większe tarcze. Pytanie czy są to duże, zauważalne różnice. :)
-
Część kosztują tyle samo.
Co do wersji hamulców różnica jest niezbyt duża
-
co do hamulców to raczej: i tak są 3 typy na przodzie 281 305 i 330 brembo 4 ro-tłok) oraz 2 rozmiary z tyłu. z tym że większy jest tylko z 330.
-
I jaka wielkość jest w wersji 1.4 MA 170 KM?
-
ja przedstawię swoją wizje...
Ktoś tu pytał o koszty..... nie wiem jakie i ...
ale
kiedyś zamarzyłem o subaru (4x4) , kupiłem legacy 2006, super ale 165 KM to.... no właśnie, do jazdy na co dzień w zupełności wystarczy. Ale tak sobie myślę... spalanie 10-12 l/100 hmm przecież jeśli kupię sobie 4x4 z ponad 200 KM to przy mojej jeździe spali tyle samo... Sprzedałem Legacy , kupiłem wrx-a 230KM, palił tyle samo, a,że czasem jak chciałem kogoś wyprzedzić to nie było problemu (mocy) to zysk. Koszty? porównywalne. Jako, że musiałem kupić coś nowszego, a chciałem mieć to coś ale nie stać mnie było na impreze sti, to... alfa. Pomyślałem 170 KM... ale wtedy przypomniałem, lepiej jest mieć zapas mocy i kupiłem qv. Koszty? spalanie (przy mojej jeździe, podobne) inne? też podobne, więc?
-
Szukasz Alfy 170 i 235 KM, żeby mieć jak największy wybór sztuk, kupujesz egzemplarz w jak najlepszym stanie . Wersja silnikowa ma drugorzędne znaczenie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
170 i 235 to przepaść jeśli chodzi o przyjemność z jazdy.