moim zdaniem tak, chyba najlepszej metody używasz, na pewno zdrowsze to niż nagrzewanie silnika na postoju, który w ten sposób się bardzo wolno nagrzewa, marnuje się paliwo i niszczy silnik, więc rób jak robisz a będzie ok :)
Printable View
moim zdaniem tak, chyba najlepszej metody używasz, na pewno zdrowsze to niż nagrzewanie silnika na postoju, który w ten sposób się bardzo wolno nagrzewa, marnuje się paliwo i niszczy silnik, więc rób jak robisz a będzie ok :)
Internet to skarbnica wiedzy.
Zawsze można dowiedzieć się coś nowego. ;)
Ja w swojej 1.9 Jtd mam zalane Castrol Edge Sport 0w40 i wszystko sprawuje się bardzo bobrze, nie pobiera oleju, odpala bardzo dobrze.
Castrol Edge Sport 0W-40, ten olej nie powinien mieć w swojej nazwie Sport (C2/C3) dobre żarty. Po pierwsze C2 i C3 od siebie się różnią więc jak olej może mieć obydwa standardy, które siebie wykluczają? (C2 - HTHS 2,9 - 3,5 MPa.s), (C3 - HTHS > 3,5 MPa.s) jaka w tym logika? Po drugie jeżeli ma być to olej do sportu to co robią tam te standardy? Oczywiście jak przystało na taki olej ma bardzo niski TBN (6,6) co w sporcie jest czynnikiem dyskwalifikującym ten olej. Castrol sobie sam strzela w kolano wypisując takie głupoty.
C2 - oleje mid SAPS dla silników wymagających olejów o niskim stopniu lepkości większej od 2,9MPa.s spełniające wymagania Euro IV
C3 - oleje mid SAPS dla silników wymagających olejów o HTHS wyższym niż 3,5MPa.s i spełniających wymagania Euro IV
Klasa jakości:
API SM/CF,
ACEA A3/B3,
C2/C3
Specyfikacje:
MB-Approval 229.31/ 229.51,
BMW Longlife-04, Porsche (poza Cayenne V6),
VW 502.00/505.00
W karcie charakterystyki już się poprawili (widać pseudo profesjonalizm tej firmy):
http://www.opieoils.co.uk/pdfs/castr...port 0W-40.pdf
I tak nie ma rewelacji tragiczny CCS -20°C (5850) jak na olej o takiej lepkości szok!, niski TBN (z uwagi na C3), a temperatura płynięcia (-60°C), można włożyć między bajki. Ogólnie słabiutki olej i to do Sportu!
o to, że niszczy silnik może nie do końca dobrze napisałem, ale na pewno silnik dłużej na ssaniu musi chodzić i na pewno jakaś część nie spalonego paliwa trafia do oleju przez co pogarszają się jego właściwości a co za tym idzie i przyspiesza się zużycie silnika
o to mi chodziło :)
A co myslicie o firmie Millers ?
Podobno cały profesjonalny sport na tym juz jeździ :-)
RendiKrendi, proszę Cię... :) Przeczytaj chociaż ostatnie 10 str. tego tematu i wszystko będziesz miał jasne :)
panowie jestem zdecydowany na motula lub valvoline ew. liqi
tylko wlać 5w40 czy 10w40 ???
nie wiem co jest wlane w silniku, pod maską tylko nalepki z selenii chyba 10w40, 183 tysie przebiegu, silnik nie dymi, przejechałem jakiś 1000 km i na bagnecie ubytków nie zauważyłem
moja alfa to 1.9 JTD 110