Ja zalał bym na Twoim miejscu Synthoil Diesel 5w40 lub Penrite HPR 5w40.
Jeśli już chcesz MOTULa, to X-Cess, nie X-Clean, ponieważ C3 nie jest Twojemu silnikowi do niczego potrzebne.
Printable View
Pablo widzę że Twoim zdaniem jak nie mamy DPF-a w 1.9 to nie trzeba stosować oleju low/mid saps ale zdania na ten temat są podzielone. Rozmawiałem na ten temat a ludźmi z Penrite Polska i ich zdaniem nawet jak nie mamy dpf-a to należy stosować Enviro+ a nie HPR-a. W 159 mam dpf-a więc jest low saps ale w 1.9 cdti 150 km bez dpf-a sam mam zalany syntetyczny full saps. To bardzo częsty dylemat co zalać jak się nie ma dpf-a a część osób obeznanych z tematem argumentuje, ze mimo wszystko full saps "brudzi silnik", który konstrukcyjnie (ukł. wtryskowy) jest zaprojektowany pod oleje low/mid saps. Sam się z tym nie bardzo zgadzam (1.9 były fabrycznie z dpf-em i bez dpf-a) ale chciałbym poznać Twoją opinię jako osoby, która na co dzień serwisuje takie auta. Moim zdaniem z częścią olejów low/mid saps jest ten problem, że bardziej chronią dpf-a niż silnik i nie zapewniają takiej ochrony jak dobry olej full saps. Jednak w przypadku Enviro+ moim zdaniem stopień ochrony silnika nie jest niższy niż w przypadku HPR-a.
Stosowanie oleju full saps w silniku z wtryskiem bezpośrednim nie będzie szkodliwe o ile... zrobimy coś z odmą :)
Sam się trochę zdziwiłem jak rozebrałem odmę, było sporo kisielu i wychodzi na to, że mam zawory ssące do czyszczenia.
Nie namawiam oczywiście do wyprowadzenia odmy "w dół", ale to zdecydowanie nie wpływa dobrze na zdrowie silnika. Najpierw zamierzam dołożyć dodatkowy separator par oleju i mam nadzieję, że to będzie skuteczne rozwiązanie. Low saps też nie zamierzam stosować. Aktualnie auto jeździ na HPR 5W40 z AR9100 i myślę, że na tym zestawie zostanie. Cenowo wychodzi taniej niż Enviro+ :)
Swoją drogą, wlałem Enviro+ 5W40 do Astry Z16XEP i "na ucho" silnik pracuje gorzej niż na poprzednim "czymś". Jakby głośniejsza praca popychaczy zaworów w momencie, gdy silnik się rozgrzeje. Ale że to tylko moje subiektywne odczucie to na razie jeszcze tak jeździ. Następnie wleję HPR. Taki plus, że Astra na wtrysku pośrednim, więc problemu z nagarem na zaworach nie będzie.
Witajcie,
Jestem ( jak na razie ) szczęśliwym posiadaczem Alfy 147 1.9JTDm 16V 150KM z EGR i DPF. Standardowe operacje po zakupie, to m.in wymiana oleju. Sprzedawca wspomniał jedynie, że zalany jest full syntetyk. Przeszukałem pare tematów ( ten wydaje się największy jeśli chodzi o dobór oleju do 1.9 :) ) i mam pytanie czy Liqui Moly 5w40 Top Tec 4100 spełni swoje zadanie? Ma ktoś doświadczenie z tym modelem oleju? Korzystając z okazji pytanie co ile wymieniać filtr paliwa? Zakupiłem filtr marki Knecht ~100zł.
Pozdrawiam
Ile realnie oleju wchodzi do 2.0 JTDM w 159 z 2010 roku. Potrzebuje bańki 5 litrów czy może 4 starczy.
Ja osobiscie filtr zmieniam 2 razy w roku, ale przed zima obowiazkowo ze wzgledu na sladowe ilosci wody w paliwie. Co do oleju kazdy markowy czy to LM, motul, shell bedzie dobry, pod warunkiem regularnej wymiany i masz spokuj. Ja bardzo dlugo smigalem na shell ultra diedel a ostatnio zalalem z ciekawosci penerite
[QUOTE=maras14;1801936]Witajcie,
Jestem ( jak na razie ) szczęśliwym posiadaczem Alfy 147 1.9JTDm 16V 150KM z EGR i DPF. Standardowe operacje po zakupie, to m.in wymiana oleju. Sprzedawca wspomniał jedynie, że zalany jest full syntetyk. Przeszukałem pare tematów ( ten wydaje się największy jeśli chodzi o dobór oleju do 1.9 :) ) i mam pytanie czy Liqui Moly 5w40 Top Tec 4100 spełni swoje zadanie? Ma ktoś doświadczenie z tym modelem oleju? Korzystając z okazji pytanie co ile wymieniać filtr paliwa? Zakupiłem filtr marki Knecht ~100zł.
Do tego silnika bardziej odpowiedni jest Top tec 4600 lub Top tec 4200. Jeszcze lepsze rozwiązanie to Penrite Enviro+5w40. Filtra paliwa wymieniaj im częściej tym lepiej. Ja to robię co max 30 tys. (niektórzy rekomendują nawet co 10-15 tys.) ale szczerze powiedziawszy nie pamiętam co jest w instrukcji.