Napisał
makaronek
epsonix, ale po co Ty mi to piszesz? Wyobraź sobie, że mam firmę, biorę obecnie piąty leasing, jestem płatnikiem VAT, dawno już przestałem płacić obniżony zus i w odróżnieniu od Ciebie sporo czytam i nie zrzucam wszystkiego księgowej za 200 zł (czasem się konsultuję).
1. najpierw piszesz, że 500 zł, później, że jednak 150 zł "jak masz dochody". Na cholerę komuś firma bez dochodów? wiadomo, że wszelkie optymalizacje podatkowe dotyczą DOCHODÓW, ale można w to wpleść dochody od pracodawcy. Kolejna rzecz - pit rozliczasz jeden wspólny (czyli Pit16) razem z tym od pracodawcy, więc jak nadpłacisz zdrowotnego chociażby czy dochodowego, to roczny podatek należny pomniejsza Ci koszty uzyskania, więc się okazuje, że nawet jeśli firmę masz tylko pod samochód, to Twój pracodawca odprowadził o wiele więcej zaliczek, niż faktycznie należy się podatku. Inna sprawa to powiązanie auta w leasingu z jakimkolwiek przychodem (faktury sprzedażowe wystawiać trzeba) - ale tu też jest spore pole do działania, np wymiana różnymi usługami neutralna podatkowo, jednak powodująca przychód.