A co to za turbo tam macie? Gdy czytam takie posty to aż chce mi się wygrzebać moją 1.8t z krzaków za domem i dokończyć strojenie... :P Dobre wtryski były w saabach 2.3 aero bodajże i w roverach 620ti - wysokoomowe o dużej wydajności.
Printable View
Siadła hybryda od EMP-Turbo największa z możliwych w tej sprężarce 47,7/60 wirnik większy od GT28RS ale z małym żeliwem więc mimo że RS ma potencjał na 360 koni to tutaj jej możliwości kończą się bliżej 300.
Jedno z aut w Polsce z tą turbiną 1,5bar i jak widać 300 koni jest. Momentu potężnego jak widać nie ma ale to dobrze sprzęgło trochę pożyje.
http://imageshack.us/a/img801/5121/emot.jpg
Gość ma większe wtryski i większy IC. Bez softu pewnie grubo nie dokoksujemy nie chcę wróżyć ile będzie z MBC ale wóz zaczyna fajnie jeździć. A co do jazdy na 1.7 to było na grubo :D mocno zaskoczony byłem dziś zabawy ciąg dalszy ;D. Co do wtrysków to seryjne w teorii starczają na 270-280 koni wrazie co zapnie się 440cc. No i na bank przy tych mocach trzeba będzie już porzeźbić w wydechu i przy kolejny Stage'u przejsć na coś w okolicy 2.5".
przy 300KM juz cos sie zaczyna dziac :) jak dajesz wtryski 440cc to odrazu wsadz regulator cisnienia na 3,8~4 bary. bo na 440cc@3bar lambda pod koniec obrotow(6k-7,2k) zacznie spadac mocno ponizej 0.78. pewnie bezpiecznie bedzie mozna zrobic tylko okolice~330KM.
ja mam wtryski bodajze z focusa RSmk2(Lucas/RC) 460cc@3bar i 517cc@3,8bar kupione na angielskim ebayu od kolesia ktory je wynosił z fabryki forda ;) (nowe, za mniej niz 400zł z przesyłka) i to juz mi starczy praktycznie do 400KM.
moj blad! zapomnialem ;) 440@3bar bedzie idealnie z zapasem do nawet wiecej niz 400KM ;) jakiej turbiny konkretnie szukasz? bo koles na racingforum wystawial w tym tygodniu fajna turbine borg&warner za smieszne pieniadze! ( http://www.racingforum.pl/TurbosprAe...1-t112040.html )
sam bym kupił gdybym akurat nie byl po wymianie skrzyni ;)
Narazie to ja nie szukam :D. Musze sie nacieszyć tym co mam :) i ogarnąć reszte bo jeszcze pare pierdółek denerwujących mnie zostało. Tobie Ital Performance auto kompleksowo zrobiło :) ja siedzę sam i dziele czas na auto prace i dziewczynę ;) ( ostatnio bardziej kapryśna jak Alfa :D). Zmiana turbo to na tą chwilę nie jest nawet w planach i nie wiem czy kiedykolwiek będzie.
kompleksowo to bym nie powiedzial ;) no chyba, ze kompleksowo na dana chwile. z takimi autami to normalne, ze trzeba ciagle cos przerabiac albo robic od nowa. od momentu jak mam auto to w kolejnosci chronologicznej wpadalo;
-bilsteiny B6 + eibachy pro kity
-wiekszy intercooler, pojezdzilem troche i zaraz wpadlo
-troche poliuretanow do zawieszenia + poduszki silnika przerobione, potem wpadly
-stabilizatory od GTA, potem
-wydech do auta robilem 2 razy od zera. bo ciagle byl za nisko albo za glosno. teraz na 2 tlumikach jest idealnie. 3" DP az prawie do srodkowego tlumika i reszta 2,5"
-przerobka wydechu zmusiła do zrobienia nowego dolotu turbo intercooler z nierdzewki co wymusilo
-zrobienie z nierdzewki nowego stelarza pod nowy wentylatr SPAL'a co dalo duzo miejsca na znacznie wieksza turbine w przyszlosci
-w miedzy czasie zrobilem nowe polosie
-w miedzy czasie wymienialem vemsa bo padl
-a ostatnio jak se spokojnie jezdzilem w nocy po miescie strojac(sam stroje vema) auto na 1,3 bara, pociagnalem 3 bieg do konca i wrzucielm 4 (dobrze wszedl), dodalem gazu i wyjebalo wszystkie zeby z 4 biegu ;)
-na szczescie mialem jedna skrzynie w zapasie wiec odrazu sie za nia zabralem(rozlozylem na czynniki pierwsze, obudowy poszly do malowania proszkowego, wszystkie metalowe elementy do cynkowania na złoto + nowe uszczelniacze i szybkie zlozenie jej spowrotem w calosc) i jakies 2 tygodnie temu w niedziele zawitala w moim samochodze(duzo mi to czasu zajelo, ale robilem to pierwszy raz ;) ) oczywiscie nie obylo sie bez problemow takich jak kupienie oringow 6x1,5mm do plynu hamulcowego bo jak zlozylem wszystko to sie okazalo, ze wysprzeglik pluje olejem przez odpowietrznik ;)
najwieksza beka, ze w starej skrzyni mialem cale 300ml oleju ;) a działała dość dlugo.
takze jak widzisz ciagle trzeba cos robic w takich autach i najlepiej miec dostep do warsztatu bo ja osobisci po reakcjach ludzi na widok silnika boje sie komu kolwiek zostawic ten samochod, a do torunia mam troche za daleko wiec wszystko robie sam weekendami ze wzgledu na prace, kobiete i dziecko ;)
a w najblizszym czasie wpadna wyloty na maske z focusa RS MK2 razem z systemem odprowadzania deszczowki mojego projektu i niedlugo biore sie zrobienie nowych wahaczy poprzecznych tylnich z nierdzewki (pare tulei i profil 30x20x2 albo na uniballach, ale jesze sie zastanawiam)na bazie PU strongflexa. od jakiegos czasu take kombinuje nad wahaczem przednim dolnym :) ale to juz wyzsza szkola jazdy ;)
to co jest jest git, przy pelnym potencjale turbo sprzeglo i tak bedzie mialo co robic ;) do tego okolice 300 to raczej lajt dla silnika ;)
potem koszta rosna, mysle ze wtryski zerkniecie na wydech pare malych zmian i strojenie to plan optymalny ;) nie pozerajacy kasy a efekt powinien przez jaksi czas cieszyc
Czytając ten wątek był dobrze spędzony czas!
Jest to niesamowite przedsięwzięcie, i wygląda na świetny samochód, który jest już blisko ukończenia,teraz tylko czekam na filmik pokazujacy jazde! :)
Alfa strzeliła dziś 400km bez zająkniecia, dojechalismy wraz z Wilkuw do Sielpi Wielkiej na Zlot w 4 osoby można uznać że auto dotarte i na torze będzie pełen ogień. Spalanie wyszło w trasie na poziomie "pałowanego" TS'a :) tyle że da się wiele żwawiej przemieszczać. Strojenie MBC skończyło się na 1.3 i jest mocno ;). Filmiki nagram już po powrocie.