Dobrze gada. Ciastko mu!
Printable View
https://r.tapatalk.com/shareLink?url...2&share_type=t
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
dodam że na 245 z przodu i jeszcze takich oponach semi-slick z niższym ciut profilem pewnie ten efekt przeskakiwania jest po prostu większy. jeśli to jest to, to tak ma być i nie ma się czym przejmować - to cecha nie wada
Bardzo Wam dziękuję, już jestem uspokojony :)
z ciekawosci, felgi masz 8" szerokie czy kupowales te od Q przednie 8.5"? przy 8.5 to nominal 245 ale kak pisalem ba 8" tez kolega mobtowal i to wyzszy profil wiec tez powinno byc OK
Wygląda jakbyś kupił 2x zestaw kół z przedniej osi z wersji Q.
Przeskakiwanie występuje tylko przy bardzo małych prędkościach? Jeśli tak to to normalne, tak jak koledzy mówili:https://www.giuliaforums.com/threads...er-codes.8202/Cytat:
9. If you experience a thumping noise when making tight turns in reverse or forward in a low-speed situation, this is normal. The suspension geometry and high performance tires on these cars causes somewhat of a crabbing effect when the wheel is turned for hard left or hard right parking situations. Alfa Romeo has issued a technical service bulletin (TSB) on this phenomenon and it is normal due to the ackerman angle of the front suspension.
[MENTION=75532]jml[/MENTION] w Veloce są albo 4x8,5" lub w opcji szerszego tyłu 2x8" i 2x9"
w Q 2x8,5 i 2x10
Jeśli te koła były fabrycznie złożone, to na pewno są to przody z Q
Parę postów wcześniej sam pytałem o taki zestaw 4x 8,5 cała (opony 245), bo na allegro były w świetnym stanie z dobrymi oponami pzero w rozsądnej cenie.
Doszedłem do wniosku że to zestaw kombinowany z dwóch przednich par z Q i dałem spokój, nie potrzebuję 245 na przodzie, a na tyle wolę 9 cali i 255.
Być może kolega kupił właśnie ten zestaw.
Jeśli to są zestawy z składane z kół z Q to pół aukcji na allegro to właśnie 4x8,5 - co sie magicznego dzieje z tymi 10 calowymi felgami, które zostają handlarzom :D
Q ma 2x8,5+2x10
Napędy Q4 miały /mają(?) 4x8,5J z 245, napędy na tył albo 4x8J(na pewno na początku sprzedaży były takie zestawy) albo jako opcja 2x8+2x9.
Jeśli chodzi o spasowanie to na przód spokojnie założycie nawet felgę 9"et34 i nic nie powinno haczyć.
Na tyle 9 cali + dystans 5 mm to jest to samo co 10 cali z Q i uważam że to już jest na styk jeśli chodzi o obrys auta itp.
Ja będę zakładał 20" ze Stelvio, bo jestem w tych felgach zakochany gdy są na Giulii (na pewno 2 G w europie na nich już jeżdżą).
Wtedy jest P 9/29, a T 10/34.
Pisałem z chłopakiem ze Szwajcarii i ponoć wszystko pasuje i nie wystaje.
Ostatnio wysłałem też do Krk zestaw 255/35 // 295/30 R19 do Q i to też pasuje.
Ps. W zwiążku z powyższym po lecie będę miał do sprzedania prawie nowy zestaw opon 245/35 // 285/30 R19 gdyby ktoś potrzebował przytuningować :)
[MENTION=57123]moosiak[/MENTION], caly czas zle podajesz, napedy Q4 maja 225 i 8" felgi wszystkie, po prostu wersje z poszerzobym tylem maja 9" 255.
jest pelno felg 8.5" przypuszczalnie prototypy. inna sprawa ze na allegro widzialem nawet zestawy 4x10" z oponami chyba 255 zalozonymi.... nie wiem czy to w ogole jest do zalozenia w aucie
Nie wiem co to według ciebie znaczy "przypuszczalne prototypy", ale pamietam dyskusje na giuliaforums i kojarze, że tam Q4 mialy też 4x8,5J, w temat się nie wgłębiałem.
instrukcja i eper prawdę Ci powie.
sa prorotypy na rynku. michal35 mial zrodlo we włoskim odpowiedniku naszego OBR z ktorego sam kupil takie felgi, wychodzily tez na wloskim ebayu czesto.
ostatnio tez michal35 kupil przelacznik dnar na allegro i ma nawet naklejke prototype na nim, tak wiec widac ze takie czesci trafiaja na rynek
Prototypowych części (albo chyba bardziej "części z samochodów przedprodukcyjnych") do Giulii jest MNÓSTWO na rynku.
Sprzedawali całe auta bez prawa rejestracji.
Panowie, ktoś z Was zna kod koloru tych felg?
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...019/08/117.jpg
Troszkę sobie przetarłem rancik i bym sobie zaprawki porobił.
Coś takiego znalazłem https://www.wheelpaints.co.uk/CAR-MA...h=237_13_68_69
Kod jaki powinien wejść to VV604/Z
Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka
Dzięki, wygląda na to, że to ten kod.
Btw. Nie znam się na naprawach felg i nie wiem jakie są możliwości napraw. Ale byłem w jednym zakładzie (co prawda specjalizującym sie w naprawach smart a nie naprawach felg) i tam człowiek powiedział, że cały rant jest do zeszlifowania i cała felga do malowania.
Nie można ubytków uzupełnić (szpachlą do aluminium?) i jakoś polakierować/wycieniować tego? Jeśli mam się bawić w szlifowanie rantu i malowanie całej felgi, to daję sobie spokój i robię zaprawki, żeby mniej było uszkodzenie widać.
https://i.imgur.com/JGuDTGA.png
https://i.imgur.com/8T08Q3J.png
Ja raczej zostawiłbym maksymalnie fabryczną farbę. Jak zrobią cały kolor, to jestem prawie pewien, że będzie różnica z przednią felgą.
Jeśli głęboko, to wyrównaj trochę papierem, ew. szpachla delikatnie jeśli b.głęboko. Poza tym raczej dobrze dobrany lakier i zrób zaprawki. Będzie 100x lepiej.
Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka
Powoli przymierzam się do zakupu kół zimowych do Giulii.
Jeżeli chodzi o felgi to decyzja już raczej zapadła - czarne PSW Dubai 18"
Ale pozostały do rozwiązania dwie kwestie:
1. Rozmiar opon - na lato mam 19" z szerszym tyłem, ale na zimę planuje 18" w jednakowym rozmiarze na obu osiach. Pytanie czy zasadne jest zakładanie szerszych kół zimowych? niesie to jakieś korzyści, czy lepiej pozostać przy jednakowym rozmiarze? Dodam, że przy 18" dla Giulii dostępne są obie konfiguracje.
2. Marka opon - Skłaniam się ku Pirelli SottoZero 3. Nie ukrywam, że kieruje się ilością pozytywnych opinii i popularnością. Pytanie jakie opony sami posiadacie i jakie polecacie? Nie wiem za bardzo czym się kierować przy wyborze opon (oczywiście pomijając indeksy)
Pozdrawiam
ja na zimę polecam stosowanie od lat cotninetale z serii TS - w moje ocenie nie ma nic lepszego na rynku zimówek.
Korzyści z 2 rozmiarów masz właściwie tylko 2 - wygląd i zachowanie auta na suchym jeśli jeździsz szybko/ostro.
Pozostałe to już raczej wady: zachowanie na śniegu/wodzie, cena (255/40 to mocno nietypowy rozmiar, często też go brakuje na rynku), brak możliwości rotacji itp., konieczność różnych felg.
Także musisz przemyśleć co jest dla Ciebie najistotniejsze.
Chcesz RFT czy zwykłe?
Pamiętaj, że jeszcze potrzebujesz drugie czujniki.
Jeśli chcesz, odezwij się na priv, to postaram się jeszcze coś doradzić i zaproponować ciekawego :)
[MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] możesz rozwinąć w jaki sposób gorzej będzie się zachowywał szeroki tył na śniegu/wodzie?
To co z mojego punktu widzenia jest irytujące, to fakt, że niektórzy producenci samochodów najzwyczajniej w świecie olewają temat konieczności dodawania opon zapasowych. Zamiast tego, idą na łatwiznę i montują te śmieszne zestawy naprawcze.
Czytam sobie na jego temat: https://www.oponeo.pl/artykul/zestaw...-warto-go-miec
Nie brzmi to zachęcająco.
Ktoś w ogóle korzystal z tej formy łatania dziury w samochodzie?
Mój ojciec kiedyś najechał na gwoździe rozsypane na drodze i uszkodził obie przednie opony. Jedno koło zmienił na zapas a drugie zakleił preparatem, chyba Holtz lub podobnie, z tym zastrzeżeniem, że po użyciu tego środka (podczas jego wpuszczania przez zaworek, spray teoretycznie pompuje oponę ale to trochę mało) dopompował takim kompresorkiem zasilanym z zapalniczki do nominalnego ciśnienia i pojechał do wulkanizacji. Muszę przyznać, że działało to. W swojej Giulii (opony RF) wożę taki środek i kompresorek (ale sprawdzony - wydajny) - na wszelki wypadek.
ja zawsze woze zestaw naprawczy, nie raz korzystalem nawet w autach w ktorych mialem zapasowe kolo pelnowymiarowe albo dojazdowke. chodzi o to ze bardzo czesto nie masz bezpiecznego miejsca do zmiany kola (autostrada) czy np jakies serpentyny w gorach, lub jest podla pogoda czy nie masz czasu. wale takiego Holtza czy innego do opony, dopompowuje mikro kompresorkiem (taki badziewiak jak najmniejszy, pompuje ze 3 minuty ale pompuje) i jade dalej. temat ogarniam u wulkanizatora jak mam juz luz czasowy.
jak mi sie wbije cos w runflata to tez to zastosuje, po co mam niszczyc opone, wlasciwie trzebaby wymienic dwie po jezdzie na RF bez powietrza, tak sobie dodam uszczelniacz, napompuje a potem normalnie zalatam.
wulkanizatorzy tylko troche przeklinaja bo leje im sie to gdzies i musza powycierac opone z uszczelniacza.
A orientował się ktoś może na temat tej oferty: http://dalfaromeopromo.mopar.eu/wintertyressale?
Niestety nie mówią która felga jest sprzedawana, ale strzelałbym, że 17" to 420 a 18" to 4WQ.
Do tego Nokiany - nie mam wiedzy - możecie powiedzieć czy warto się interesować czy jednak szukać czegoś lepszego ;)
Pytałem w salonie jakiś miesiąc temu i policzyli mi około 8k za 18" zestaw do Giulii, na felgach tych 5ramiennych, matowych co wszyscy mówią, że sie rysują od patrzenia - nie wiem jaki model to jest. Gumy tez nie wiem jakie. Więc szukam na własną rękę - gumy Pirelli SottoZero3, felgi PSW i z czujnikami zmieszczę się w 6k.
Czy 19" Ti ze 159 będą pasować do Giuli bez żadnych dystansów? Mam w garażu takie i gdyby pasowały to na zimę bym założył.
Wydaje mi się, że kiedyś widziałem zdjęcie Giuli na tych felgach, ale teraz nie mogę znaleźć. Ma ktoś? :)
na 99.99% tak, ale nie bedzie to zbyt dobrze wyglądać bo tam ET jest 41. ogólnie przy ori felgach w Giulii jest pokusa je wystawić na dystansie, a co dopiero felgi które o 8mm będą schowane wewnątrz. tu masz przykład jak to u mnie wyglądało jak założyłem na chwilę 18" podkowy ze 159 (ET41)
Załącznik 261433Załącznik 261434Załącznik 261435
No chyba że od razu nastawiasz się pod dystans to moze być fajna opcja - dajesz Eibacha 16mm z przodu z tyłu jeszcze szerszego i fajnie będzie wyglądać
Drodzy,
Nabyłem do Giulietty poniższe felgi, niestety bez świadomości różnych szerokości - przód 8", tył 9". Po wstępnej przymiarce... Kupiłem już dedykowane do Giulietty :rolleyes:
Nie pozostaje mi nic innego, jak się z nimi rozstać. Proszę o wiadomość, jeśli ktoś byłby zainteresowany. Felgi są zupełnie nowe, oryginalne (kapselki również).
Cena 3300 pln. Na forum 3100.
Załącznik 261507 Załącznik 261508 Załącznik 261509
koledzy dzisiaj mocno uszkodziłem sobie prawą przednią felgę i zastanawiam się ile może kosztować nowa w ASO lub ewentualnie może ktoś ma na zbyciu.
Interesuje mnie felga do Giulii 19 cali, czarna koniczynka prawy przód. auto seryjnie na nich wychodzi z opcja koła 225/255 run flat.
W ASO za nową w okolicach 1500zł.