masz wyzej napisane 800zł to ze zespawaniem. O szczegóły musisz pytać tam gdzie bedziesz robił.
Printable View
masz wyzej napisane 800zł to ze zespawaniem. O szczegóły musisz pytać tam gdzie bedziesz robił.
oki dzieki wielkie za informacje
pozdrawiam
A nie cyka ci czasami z pompy vacum? Norma...
I to by był taki dźwięk jak klepiący zawór?
Da się coś z tym zrobić ? Trochę kicha jak wiozę tych co mi zazdraszają w pracy atu "ee kolego coś chyba cyka zaworek a moze wtrysk"Dla mnie to podobne do zaworu albo jak kto woli do pracy silnika w astrze 1.7 dti isuzu ale to inna jednostka i tam to normalna praca takie cykliczne klekotanie jak by młotkiem o młotek.
U mnie w 159 tez cyka pompa vacum. W GT tez cykalo. Nic nie da sie zrobic raczej
Witam czy cena 550 za usuniecie klap to dobra cena? EGR mam wylaczony DPF brak ale mowili mi ze klapy beda do roboty wiec zaoferowali mi taka kwote za usuniecie. Chyba ze znacie kogos kto w okolicach Ełku Augustowa lub Bialegostoku robi to?
A to zależy. Bo na przykład w Wawie jest drożej, ale gdzieś się w temacie przewineło że można nawet za 300 jeśli się nie mylę.
gdzie w gliwicach lub piotrkowie tryb usunac te klapy?dajcie jakies namiary
Wysłane z mojego HUAWEI P6-U06 przy użyciu Tapatalka
Przecież w Gliwicach Masz P.Marcina i Jego Firmę Cinsoft. Wielu alfistów bez mała z całej Polski(ja też tam swoją robiłem) tam jeżdzi i ten zakład Ci polecam.
Czy ktoś korzystał z kolektora przygotowanego przez auto-krak?
http://www.auto-krak.pl/informacje/u...irowan-z19dth/
http://allegro.pl/kolektor-ssacy-2-4...075913877.html
Mam plastikowy, który chce zastąpić aluminiowym.
Wygląda solidnie. Ale do Twojego silnika ten kolektor się nie nadaje :)
Tak wiem, mieli niedawnk 1.9 wystawiony i mial identyczne rozwiazanie.. ciekawi mnie jak sie to sprawdzi, czy nie lepsze spawanie..
Wysłane z mojego GT-I9506
Osobiście wybrałbym metodę ze śrubami. Wiadomo jak jest ze spawaniem.
No wiem wiem.. a z tego co widze maja w tym doświadczenie
Wysłane z mojego GT-I9506
o spawaniu tez slychać legedy , choc wcale nie taki bezpodstawne , kiepsko zrobiony potrafi sie pokrzywic przy zbytnim przegrzaniu
przy plastikowym jest duzo mniej roboty i mozna to ogarnąc;D
Witam jak ktoś jest chętny mam na sprzedaż kolektor plastikowy z klapkami lub przerobiony.
jest odpowiedni dzial na takie ogloszenia
trudno, trzeba sobie zasluzyc:D
Witam,mam do znawców dwa pytania mianowicie czy jest możliwość zastąpienia kolektora w 159 od Alfy GT bez klap wirowych. Jak to się ma do montażu trzeba coś przerabiać czy pasuje bez problemów.
Drugie pytanie, kolega kupił 159 data produkcji lipiec 2006 ma silnik 1.9 JTDm 16V lecz ma 136km posiada klapki czy też nie?
2xtak
Ja u siebie mam właśnie świeżo zamontowany kolektor bez klap ze 156 1.9 16v 140KM w miejsce oryginalnego (rocznik 2006, więc miałem aluminiowy kolektor). Wszystko pasuje.
W moim wypadku wyszło podobnie cenowo jak miałbym zapłacić za usunięcie klapek i zaspawanie otworów po ośkach. No i dużym plusem dla mnie było to, że kolektor ze 156 mogłem sobie rozkręcić i dokładnie wyczyścić - a sadzy w nim było PEŁNO (żeby nie powiedzieć dosadniej). Dobre 2h czyszczenia, aby doprowadzić to do porządku a rąk potem tydzień nie mogłem domyć. Mechanikowi dostarczyłem czysty, gotowy do montażu kolektor. Przy wywalaniu klapek pewnie trzeba się liczyć również z dopłatą dla mechanika za wyczyszczenie syfu, który funduje nam EGR, do tego spawanie i koszt wychodzi podobnie :) A i przy zmianie kolektora brak ryzyka, że przy spawaniu się wykrzywi bądź będzie jakaś mikronieszczelność na spoinie.
Hejka , będzie git ?
http://allegro.pl/korek-zaslepka-hyd...035574834.html
pozdro
No wlasnie. Lepiej spawac czy wkrecic takie nakretki? Po spawaniu by trzeba planowac a tak nie trzeba? Jeszcze troche posmigam i rozrzad trzeba bedzie zrobic wiec sie przymierzam powoli do tego.
Dla mnie było prościej nagwintować otwory i wkręcić śruby na klej. A czy spawanie jest gorsze albo lepsze? Nie wiem, ale ja nie miałem gdzie pospawać na "wczoraj", więc nie mając wyboru, zrobiłem jak wspomniałem. Od tego czasu przejechałem ponad 10k km i jest OK. Pamiętajcie że od spodu też trzeba to zrobić w jednym miejscu gdzie jest sterowanie klapami, czyli na ostatnim cylindrze. O ile dobrze pamiętam gwint M10.
Czytałem z ciekawością cały temat od początku do końca i widzę że jednak więcej jest zwolenników wywalenia klap niż regeneracji kolektora/wymiany na nowy.
Ja jednak zdecydowałem się na wymianę i jaki rezultat?
- Auto płynnie przyspiesza od samego dołu
- zużycie paliwa jakie udało mi się osiągnąć to 5.8 l na trasie przy średniej 70 km/h i 8,6 l/100 km w mieście
Dodam tylko że mam 2.4 w automacie więc wynik uważam za całkiem sensowny
Pewnie klapy się kiedyś ponownie zużyją ale wtedy kupie kolejny nowy kolektor
Zanim zacznie się tutaj przekrzykiwanie co lepsze – czy wymiana czy usuwania klap to ja napiszę swoje 3 grosze.
Każdy kto doświadczył problemu kolektora po naprawie odczuwa powyższe zalety. Nie ma znaczenia czy usunął klapy czy kupił nowy/zregenerowany kolektor. Przyczyną poprawy jest:
– uszczelnienie dolotu (nie ma dziur na osiach klap wirowych, ciśnienie doładowania nie ucieka)
– usuwany jest stary, brudny kolektor, w którym przekrój jest mniejszy o kilkadziesiąt procent w porównaniu do czystego kolektora, powietrze dostarczane jest do cylindra sprawniej
Powyższe powoduje również usunięcie problemu nierównych obrotów po odpaleniu zimnego 2.4 (którego przyczyną najczęściej jest brudny i nieszczelny kolektor dolotowy).
Kwestia tego czy usuwamy klapy czy wymieniamy kolektor pozostaje w gestii właściciela pojazdu. Osoby, które permanentnie usunęły klapy nie odczuwają z powodu usunięcia żadnych wad.
Pewnie że masz racje, u mnie zużycie paliwa spadło o 2 l na trasie i min 3 w miescie
Ja we wtorek jadę na usunięcie klap. Niby kolektor w 100% ok, ale wizja klapki dewastującej silnik spędza mi sen z powiek...Podzielę się wrażeniami po zakończonej operacji:-)
Powiem że ja też myślałem, że regeneracja kolektora to rozwiąże sprawę na 100% i to gość też zapewniał z regeneracji.
Dzisiaj po roku użytkowania powiem tak: wywalajcie kurcze te pieprzone klapy i najlepiej zaspawajcie otwory po nich !!!!!!!!!!!!!!
Spokój gwarantowany!!!!!!!!!!!!!!!!! na zawsze !!!!!!!!!!!!! a nie na rok jak u mnie
I nie wierzę, że ktoś kto regenerował nie ma już przedmuchów koło osiek tak to jest że się robią i goście z regeneracji też już to mówią. Ja tylko niepotrzebnie wywaliłem w błoto pieniądze decydując się na regenerację bo nowy to cena kosmos.
Kto mądry niech skorzysta z tej porady ktoś twierdzi inaczej to jego problem i może postąpić inaczej.
Miłej pracy i nie ma co rozważać.
Pozdrawiam
Za nowy zapłaciłem niewiele ponad 1100 zł, biorąc pod uwage że odlicze VAT, 19% odejdzie jak wejdzie w koszty, stary sprzedam do regeneracji za 100 zł nie wychodzi wcale tak tragicznie, cena zbliża się wtedy do regeneracji.
ja mialem nieszczelny kolektor po regeneracji po ok.6 tys.km. Jasio ja kiedys zszedlem ze spalaniem z tego co pamietam do 5.3 bez klap ale jak dla ciebie wyznacznikiem jest wskazanie komputera to gratuluje. Pozatym nie uwierze,ze 2.4 bedzie palilo w okolicy 6 l skoro mi jest ciezko o taki wynik
Kurcze, Jasio, ile razy i w ilu jeszcze miejscach pochwalisz się nowym kolektorem? :D
Niektórzy kupują nowy, niektórzy wywalają klapki i dziury zaślepiają (ew. zaspawują), co daje jakieś 10% kosztu zakupu nowego kolektora.
Różnicy w jeździe nie ma żadnej, bo wcześniej miałem sprawne klapki, ale dla spokoju wywaliłem, więc empirycznie przetestowałem.
A po co je wywaliłeś jak były sprawne? w 2.4 chyba się nie urywają, no chyba że ktoś tak długo jeździ z uszkodzonymi że się ośki wytrą.
Z tego co czytam niewiele osób zdecydowało się na nowy kolektor, częściej zaspawują dziury i je wywalają.
Były sprawne, ale zrobiłem to przy okazji innych robót przy silniku. Po pewnym przebiegu po prostu stracą szczelność, więc po co dwa razy rozbierać.
Kupiłeś nowy, więc masz na te 200 000 km spokój, ale po prostu taniej jest klapki wywalić i zaślepić otwory, a zaoszczędzone pieniądze lepiej trzymać na grubsze naprawy (pęknięta głowica czy wymiana dwumasy) :D
Nowy fabryczny kolektor poci się po 100.000 km. Przy 150.000 to już złom i niszczy silnik.