Panowie, a taka rura o grubości 4,5 mm i potrójnym oplocie nie wystarczy? Wszyscy forsują tego FMIC-a, a tutaj alternatywny sklep, kapkę taniej - http://allegro.pl/lacznik-silikonowy...360666822.html
Printable View
Panowie, a taka rura o grubości 4,5 mm i potrójnym oplocie nie wystarczy? Wszyscy forsują tego FMIC-a, a tutaj alternatywny sklep, kapkę taniej - http://allegro.pl/lacznik-silikonowy...360666822.html
Ja pociąłem orginał. Więc taki też pewnie starczy :)
Kolego misiu, czytałem cały temat i wiem że nie podjąłeś się zrobienia rury Turbo > IC do 156 1,9JTD 105KM. Czy jak bym bardzo nalegał i prosił, dało by jakoś radę ?? Nie musi być identyczna jak oryginał, żeby tylko wlazła :). Jak cos to i tak brał bym komplet. Przemyśl sprawę.
Pozdrawiam
misiu daj cennik wszystkich zestawow i pojedynczych bo niebawem temat dobije do 100 i dalej beda ludzie pytac :D ja po powrocie z wloch wezme tez od ciebie dolna do turbo - IC to odrazu dowiem sie ile to bedzie kosztowalo ;)
W końcu zamontowałem i jest po prostu PETARDA ! :D Dzięki Misiu!
Do mnie dotarły jakiś czas temu wczoraj była chwila więc zamontowałem trochę kombinacji było żeby weszły na miejsce do tego górna rura wypala dziury w izolacji maski ale nie da się jej już niżej wcisnąć spotkał się ktoś z takim problemem?
jA sie spotkalem kolego.. i nawet w pewnym momencie stwierdzilem ze albo misiek sie pomylil i dal mi nie ta rure co trzeba...bo ni jak nie pasowala ale ostatecznei na " chama " ja wcisnolem..( nie mialem wyjscia bo pociolem wczesniej orginal ) w miedzy czasie bylem w kontakcie z miskiem i pokazalem mu fotki jak to wyglada stwierdzil ze faktycznie cos jest nie tak a ze jest z niego spoko gosc ustawilismy sie na trasie zeby podmiecic rury i wyszedl taki motyw ze prawdopodobnie mam nie seryjny IC... i mimo ze rura odpowiednia to nie pasuje.. na szczescie uratowal mnie orginalna gumowa rura ktora jest elastyczna i mozna ja dopasowac dzieki czemu przejechalem cala trase do italii :) ale sprawa jest w toku..na dniach bede rozwiazywal sprawe IC i bede zamawial dolna wisze tez flaszke za fatyge miskowi ;) ale w zyciu bym nie przypuszczal takich jaj z IC moze masz podobny problem jak ja bo chyba wiekszosci ludzi pasuja te rury bez problemu gdyz robione sa wg. szablonu..
Ja miałem na początku problem z ustawieniem rury wkładanej w zamontowane najpierw łączniki fmic i musiałem ją doginać na siłę a i tak lekko odstawała. Trochę później musiałem ją zdjąć przy innej okazji i zadałem sobie trud rozkręcenia wszystkiego, włożenia na sucho z całkowicie luźnymi obejmami, ustawienia w tak, że łączniki wchodzą nie dalej niż szerokość obejm za zgrubienia montażowe i dogięcia w kierunku kabiny przy jednoczesnym dokręcaniu obejm. Wszystko pasuje idealnie po tym, rura nie dotyka nawet minimalnie wygłuszenia maski. Także zakładać na spokojnie, z uwagą i cierpliwością naciągając łączniki jednocześnie na rurze i końcówkach i doginając a będzie w porządku.
Dolną rurkę dziś zamontowałem, było trochę gimnastyki z zamontowaniem overboosta na te bolce, ale finalnie wszystko siedzi na styk i huuuula. Pozdro
witam ile by przyszła górna rura( LUB KPL-GÓRA , DÓŁ ) do ic do 2,4 20 v 175 koni
Dzięki koledze misiu7911 moje autko odżyło po awarii górnej rury dolotu. Do dzisiaj jeździłem z dolotem z rur kanalizacyjnych. Ale od dziś mam obie rury dolotu na full wypasie :) . Parę zdjęć ode mnie jak to wygląda.
Załącznik 105727Załącznik 105728Załącznik 105729Załącznik 105730Załącznik 105731Załącznik 105732
Danuś, fajnie wszystko, tylko dlaczego na dolnej rurze która to ma najbardziej przechlapane, wieję w niej powietrze o wiele cieplejsze niż w górnej, i wg mnie ciśnienie też większe, bo wiadomo przechodząc przez IC następuję lekkie stłumienie, to właśnie na dolnej zastosowałeś słabe opaski, a na góre dałeś konkretne FMIC, to już lepiej gdybyś dał odwrotnie, a najlepiej tu i tu dał te mocne.
Ogólnie ciśnienia na obu są podobne ze wskazaniem na większe w górnej rurze. Sądzę tak dlatego, ponieważ to górną mi rozerwało która była w idealnym stanie, natomiast dolna która była już kiepska wytrzymała do końca. Zdjęcia są już nie aktualne, ponieważ z układu wyleciały te dedykowane opaski FMIC, bo się po prostu nie sprawdzają, a zostało to tak złożone, bo się walnąłem przy zamawianiu i zamiast 8szt. zamówiłem 4szt.. W ciągu kilku dni użytkowania układu złożonego jak na zdjęciu górną rurę wyrwało mi dwa razy, natomiast dolnej ani razu. Powodem tego jest ich zbyt duża szerokość, ni mieszcząca się w wyżłobienia na klapie, turbo czy kolanku dolnej rury. Od 2 dni mam złożone na zwykłe wąskie opaski tak jak to było na ori układzie i żadnych problemów z przedmuchami czy wyrwaniem z łącznika.
Właśnie najgorzej ma dolna, przecież to ona jest podpięta do turbo, z którego wylatuje ciepłe powietrze, i te musi być chłodzone w intercoolerze. Ale ok:)
Dolna u mnie:)
Załącznik 106899Załącznik 106900Załącznik 106901Załącznik 106898
:) Kupiłem tą kwasóweczkę jakiś czas temu :) Ogólnie KOSA ! Alee... Alee jest jeden aspekt, który wymaga poprawki :P Na końcówkach kwasówki przydały by się pierścienie aby rura nie wyślizgiwała się pod wpływem ciśnienia. U mnie jest to spowodowane, że turbo trochę olejem już pluje i już kilka razy mi się to zdarzyło. Ale klucz 10 - 5 minut i zrobione. Ogólnie spisuje się jak trzeba. Jak zostawię Alficę na dłużej to zamówię jeszcze inne kwasówki :D
Moja rurka miała już takie blaszki na końcach co by łączniki się nie zsuwały.
Dziwne, na mojej misiek zrobił takie zgrubienia właśnie w tym celu.
przy montażu na 2 opaski Ci się wyślizguje ???
witam tez był bym chętny na te rury . jezeli ktos to robi to prosze o kontakt 661377739 lub tutaj odpisac. mam ar 166 fl 2.4 jtd 20v
Jako 3 na tej podstronie, spytam o 20V 175KM (Alfa 156). Po torze w Poznaniu na ForzaItalia 2013 potrzebuję nową rurę górną, męczące są wymiany na nową która i tak pęknie.
Proszę o info dotyczące ceny, najlepiej tutaj dla potomnych, albo PW.
a wiec dla potomnych jesli chodzi o 2,4 20v to moge wykonac taka rurke gorna(dolna takze jest w ofercie)ale jest jedno ale
a wiec przy blotniku mam urzadzenie boscha tzw ECU,i jesli zamontujecie takowa rurke wykonana przezemnie to myk jest taki ze trzeba to ECU odkrecic i przemiescic w inne polozenie,z zycia wiem ze jest to mozliwe gdyz kolega fredi666 na takowej smiga juz spory okres czasu,wiec jak ktos jest w stanie zaakceptowac taka przerobke to zapraszam
dodam ze dolna pasi bez problemow:)
Witam dzieki kolgo misiu7911 za rurki i fajny otwieracz. Rurki zamontowane, róznica jest bo nielapie lewego powietrza i idzie rowno caly czas. Odnosnie spadajacej opaski z dolnej rury mialem tak tylko raz ale ponowne dokrecenie od spodu auta bo z gory jest ciezko i po problemie. Pozdrawiam.
Wykonywałeś takie rurki do 166 2.4 10v ?
Chciałbym się dowiedzieć jaki jest koszt za komplet, ewentualnie ile kosztowała by sama góra.
Witam, potrzbuje rurę dolot - ic do jtd 105hp, jest dostępna oraz jaka cena?
w 145 jest inna:)
byłbym - gdyby cena była wiadoma :)
No wlasnie,byliby chetni na rurki do 145?
W sumie to ja... ale cena będzie kluczowym czynnikiem.
Wszystko jest do dogadania:)
Byłbym chętny na rurę dolotową do 156 FL 115KM.
W jakim budżecie byśmy się zmieścili z wysyłką?
Czy istnieje możliwość zakupu gotowca ze złączkami, czy trzeba dokupić je samemu?
misiu7911 miałeś już może możliwość spróbowania dorobienia dolnej rury do 156 1,9JTD 105KM ??
niestety niemam w okolicy kogos z tym silnikiem,
Trochę zdjęć ode mnie, zakup na pewno nie jest błędem, dla mnie efekt końcowy jest świetny.
Do montaż dolnej trochę różnij sie od tego podanego przez misiu7911, no ale dokupienie kolanka 45' i jego przycięcie wystarczyło żeby rurę zamontować.
Tak to prezentuje się na aucie:
Załącznik 110186Załącznik 110187Załącznik 110188Załącznik 110189Załącznik 110190Załącznik 110191Załącznik 110192Załącznik 110193
Zakup jak najbardziej POLECAM :)
Dzisiaj dotarła do mnie przesyłka, pooglądałem, wykonanie ładne :) Zobaczymy jutro jak z "pasowaniem", mam nadzieję że będzie bezproblemowe. Kupiłem redukcję zgodną z zaleceniami autora, oraz "materiał" na złączki o odpowiedniej średnicy. Jutro zdam relację :)
Co do "złączek", może ktoś chce kupić w dobrej cenie ok ~70cm odcinek rury silikonowej zbrojonej o śr. wew. 55mm? Za dobre pieniądze oddam :)
Rura turbo-intercooler (dolna) alfa 147 1.9 JTD 16v 140KM aktualna? jaka cena? mógłbyś podac srednicę bo niechce mi się szukać :)