-
Witam wszystkich mam pytanko czy jak podłącze FESa i na zgaszonym silniku chce sprawdzić parametry silnika np. takie jak temperatura silnika odczyt -34, tem. zasysanego powietrza odczyt -34, sonda lambda -0,266 wolta, czy to jest normalne w sterowniku M.1.5.5. Po odpaleniu silnika pokazuje właściwe parametry.
-
-
-
Bubu, wersja mojego ECU:
ECU ISO Code: 7C 86 0D 80 64
2013-10-31 12:31:21
CONNECTED TO:
Alfa Romeo 156 '02 1.6 TS 16V
Bosch Motronic Me7.3.1 EOBD Injection
--------------------------------------------------------------
ECU ISO code: 7C 86 0D 80 64
FIAT drawing number: 55188587
Hardware number: 0261208329
Hardware version: 00
Software number: 1037367860
Software version: 0000
Homologation number:
ECU programming date: 02/15/2005
walcze jeszcze z 2gim bigiem wiatraka u siebie. wiesz o co biega z tym komunikatem w alfa obd:
"WARNING:- After resetting the self-adaptive parameters, performing repairs with the battery disconnected or reprogramming the control unit perform the climate control learn procedure (key on MAR with climate control on for 1 minute) to avoid 'Procedure not supported' for the 'Fan 2 relay' and 'Conditioner compressor relay' active diagnostics.
"
bo w/w objaw u mnie wystepuje nawet po zdjeciu klemy -, a w/w procedura nic nie dala
-
3 załącznik(i)
Witam,
proszę o pomoc w diagnozie czy pada przepływomierz czy sonda lambda, jeżeli coś źle zrobiłem proszę o info.
Alfa Romeo 147 1.6 TS 120KM z wariatem 2001r
BOSCH 0 281 002 309
Proszę o pomoc i pozdrawiam
-
Nie wiem czy integrator sondy lambda jest tu dobrym parametrem. Powinno byc napięcie sondy w [V]. Przepływkę zbadaj na podstawie tego co koledzy wcześniej pisaliw temacie. I wrzucaj wykres albo Excelowe pliki.
-
4 załącznik(i)
Do odcięcia test sondy, prośba żeby ktoś rzucił okiem.
Ewentualnie jest tutaj ktoś z okolic Krakowa kto może mi pomóc zdiagnozować w czym jest problem.
Zauważyłem też że nie ma podanego napięcia sondy, nie wiem czy tak ma być.
Pliki w Excelu nie chcą się załadować, trzeba kliknąc prawym i dać otwórz za pomocą Excel
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=127158&stc=1
-
1 załącznik(i)
Wg mnie, trochę leniwie, ale sonda coś tam próbkuje.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=127354&stc=1
-
a może tak leniwie pracować np ze względu na złe wskazania przepływomierza?
-
Oczywiscie. Przeplywomierz wplywa na prace sondy. Natomiast na przeplywomierz I jego wskazania wplywa nieszczelny dolot.