-
Witam i pytam :P pewnie nie jestem pierwszy który pyta lecz zastanawiam się który kabel i oprogramowanie będzie dobre do mojej 147 :D co sądzicie o tym zestawie ? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4639185029 czy lepiej zainwestować i kupić ten ? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4622294824 chyba że macie coś lepszego to proszę o poradę i ewentualne info lub linki :D
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
-
Było na forum wielokrotnie i ten temat nie jest do tego.
potrzebujesz minimum kabla np. od Viaken.pl KKL z przełacznikami na engine, airbag i abs. oraz program fiatecuscan,multiecuscan,alfaobd.
programy na stronie producenta. licencja do kupienia np. u PMFactory.
-
-
Gdzieś czytałem że ten viaken nie jest jakiś świetny, ale jeśli masz i twierdzisz że jest spoko to git, chodzi mi o to czy ten kabel + program nada się do kalibracji selspeeda ?
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
-
Do kalibracji Selespeeda, Kabel VagKKL jest za wolny. Musi byc ELM. Program dowolnie, fiatecuscan lub multiecuscan. Wiecej o kalibracji Selespeeda jest na forum.
-
Witam,
mam pytanie odnośnie MultiEcuSCANA
Czy jest opcja zczytania bieżących nastawień przepustnicy i parametrów adaptacyjnych?
Chodzi o to , że kiedyś byłem u fachowca, który próbował robić adaptację przepustnicy jakimś programem ale mu nie poszło, auto nie chciało wogóle zapalić. Musiał wgrać ustawienia poprzednie. W związku z tym, czy jakims programem do ECU 1.5.5 można najpier zapisac a pozniej wgrac ponownie paramtery adaptacyjne i ustaiwenia przpustnicy. ? Chodzi o to ze wymienialem sondę lambda i z tego co wiem musze zrobic reset parametrów adaptacyjnych w MES a boję się , że jak Alfinka nie odpali po takiej operacji to nie będe mógl przywrócić poprzednich ustawień :-)
-
MES i FES to programy do odczytu. Nie można w nimi dokonać zmian w sterownikach.
Niestety odczyt wartości z każdego czujnika jest w czasie rzeczywistym.
Jesli zmieniałeś sondę to reset parametrów adaptacyjnych nie powinien sprawić problemów. Robiłem to wielokrotnie i auto zawsze odpalało.
Nie wiem czym Twój mechanik wgrał ponowne ustawienia przepustnicy ale na pewno nie był to EMS, FES lub AlfaDiag
-
Ile razy można pisać że FiatEcuScan (FES) jest starą wersją MultiEcuScan (MES)??
Rozdzielacie jak by to były różne programy!!!
-
ale co to zmienia. Ja to wiem, Ty to wiesz i raczej wszyscy to wiedzą.
Nie mniej jednak można spotkać obydwa programy na sieci, pomimo tego, że jeden jest starszy a drugi nowszy. Oba działają tak samo :)
-
czy ktoś spotkał się z przypadkiem że auto popsuło kabelek?:) Podpiałem szwagrową alfę ,której kończyła się już bateria i zaczynała "zaświecać" wszystko a po tym połączeniu kabel nie działa :(