-
Cześć, trochę w temacie oleju, ale nie dotyczące stricte oleju pytanie :) A tzw "płukanki"
Zawsze wymieniałem w swoich samochodach sam olej z fitrem, to i z świeżo zakupioną 159 2,4 jtdm postanowiłem zrobić to samo. Kupiłem olej (motul 5w40 x-clean) i dodatkowo płukankę rekomendowaną przez sprzedającego Liqui moly engine flush
liquimoly.sklep.pl/pl/p/Engine-Flush/7
Tak jak instrukcja płukanki rozkazuje, wlałem do ciepłego silnika i auto popyrkało kilka minut na jałowym. Niestety nie dałem rady odkręcić korka spustu oleju moimi narzędziami. Pierwszy raz się z taką sytuacją spotkałem, no ale nie o tym -> Czy bezpiecznie będzie jechać do mechanika te 10km po pomoc w wymianie oleju z tą płukanką w silniku czy istnieje ryzyko, że coś z silnikiem stanie się "niehalo"?
edit: pytanie nieaktualne, wystarczyło pożyczyć porządny klucz i poszło. Tak czy owak chętnie poczytam, czy w takim wypadku krótka jazda byłaby ryzykiem czy raczej nic się nie powinno dziać.
-
Dlatego ja zawsze najpierw luzuje korek dopiero później zalewam płukankę. 10KM bym z tym nie jechał bo dość mocno rozrzedza ona olej na pewno silnik to jakos odczuje a jak bardzo to nie wiadomo. Malo tego olej trzeba po 10-15 minutach odrazu zlac na ciepłym....
-
Witam.
Mam alfe z silnikiem 1.9jtdm. Przebieg 170tys. Kupiłem olej Selenia WR 5w-40. I mam takie pytanie. Zalać go czy wymienić na coś innego?
-
Jeśli masz DPF to nie jest dobry wybór. A jeśli nie masz DPF-a to też nie jest najlepszy ;)
-
A co byś polecił. Przed kupnem jak szukałem jaki olej kupić to właśnie ten mi polecali
-
Wg producenta jeśli chcesz Selenię to powinna być to WR P.E. Ale ten olej to nieco podrasowany minerał, czyli HC.
Do JTD lałem Millers EE 5W40 oraz Penrite Enviro+ 5W40. Nie są to tanie oleje, ale w silniku diesla z DPF sprawdzą się bardzo dobrze. O rekomendację możesz zapytać też @Pablo., dodatkowo możesz również u niego wybrany olej zakupić.
-
Ok. Dzięki za info. Pozdrawiam
-
Cześć, chcę wymienić olej w AR 159 2.4 (wywalony DPF)...trochę poczytałem na forum ale nadal niewiele wiem :P
Niedawno kupiłem to autko i poprzedni właściciel zalał 5W40 Castrola...
zdecydowany jestem jedynie co do tego, że ma to być 5W40...+ jakieś dodatki ? 1. czyszczenie, 2. ochrona
Z tego co czytałem potrzebuję kupić 7L, bo wchodzi 6,4L... ?
Znalazłem m.in: VALVOLINE SYNPOWER XTREME MST C3 5W40, który wg mnie ma dobre parametry:
Gęstość w 15,6 C [kg/dm3]: 0,852.
Lepkość kinematyczna w 40C [mm2/s]: 85
Lepkość kinematyczna w 100C [mm2/s]: 14
Wskaźnik lepkości: 170
Temperatura płynięcia [C]: -45
Liczba zasadowa (TBN) [mg KOH/g]: 7,8
Cena ? 129 zł za 5L na ceneo, (ciągle szukam zaufanego sprzedawcy...)
Lub polecane tutaj: Penrite Enviro Plus 5W-40
Gęstość w 15 C [kg/dm3]: 0,850.
Lepkość kinematyczna w 40C [mm2/s]: 81
Lepkość kinematyczna w 100C [mm2/s]: 13,4
Wskaźnik lepkości: 168
Temperatura płynięcia [C]: -45
Liczba zasadowa (TBN) [mg KOH/g]: 8,6
Cena ? coś pisaliście, że ok. 140 zł
Oczywiście chcę wymienić też wszystkie potrzebne filtry (powietrza, oleju i paliwa).
Proszę o poradę z Waszej strony :)
Pozdrawiam
-
Panowie w sumie dręczy mnie pytanie z czystej ciekawości.
Posiadam silnik 2.0 JTDM z DPF na pokładzie, który działa całkiem sprawnie bo większość czasu spędzam w trasie. Olej zmieniam co 12-14 tys. Leję Selenie WR P.E. 5W30 bo tak niby zaleca producent. I tu rodzi się moje pytanie.
Jaki jest najlepszy olej jaki mogę do tego silnika z DPF zalać? Cena nie gra roli. Parę stron wcześniej wyczytałem, że Penrite Enviro+5W40 ale czy aby na pewno jest to najlepszy olej?
-
Oleje low/mid saps z natury nie są najlepsze. [MENTION=70528]piter1983m1[/MENTION] parametry oleju to jedno, bardzo ważny jest jego skład, bo to wpływa na to, jak długo olej będzie te parametry utrzymywał i czy będzie zostawiał w silniku dużo depozytów.
W dieslu przy każdej wymianie co max 10 000 km stosowałem płukankę. Silnik pracował zdecydowanie najlepiej na Millers EE 5W40. Potem zmieniłem na Penrite Enviro+ 5W40 + AR9100 i też nie było źle.