Przepraszam literówka ;) 205/55/16 ;)
Printable View
Przepraszam literówka ;) 205/55/16 ;)
Wszędzie piszą, że jak opona zimowa ma bieżnik 4 mm to jest do wymiany. Po ściągnięciu zmierzyłem suwmiarką i moje mają tak 4 mm. Na oko nie jest tak źle.
Jakie macie zdanie na ten temat?
Czy to gadka producentów, żeby sprzedawać więcej opon czy rzeczywiście już sobie nie będą radziły dobrze na śniegu.
Do wskaznika glebokosci kazda opone mozna uzywac tylko trzeba sie liczyc z pogorszeniem właściwości.
To dosc oczywiste ze opona zimowa ktora projektowana jest na bardzoej zroznicowane warunki (snieg, lod, sucho, mokro) niz letnia z natury rzeczy radzi sobie gorzej z odprowadzaniem wody. Dlatego np na mokrej nawierzchni zimowka z 3.5 mm bieznikiem moze zachowywac sie podobnie jak letnia z 2mm.
Wraz ze zuzywaniem sie bieżnika, jazda po sniegu zawsze bedzie sie pogarszala.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Najlepsze porównanie ma ten, kto robi dużo km. W służbowym zimowe Klebery przy 5.5 mm nadawały się na śmietnik w porównaniu do nowych opon. Mam na myśli jazdę przeważnie poza drogami asfaltowymi lub zaśnieżonymi. Do miasta czy na trasy odśnieżane regularnie te 4 mm z powodzeniem mogą się nadawać.
Czy ktoś z doświadczenia może powiedzieć, kiedy za w czasu kupować opony zimowe, żeby miały dobrą cenę. W jakim miesiącu zaczynają już drożeć.
Czy jest to wrzesień czy późniejsze miesiące.
Pytam, bo za letnie w marcu zapłaciłem dobrą cenę, a niektórzy pisali, że w grudniu były jeszcze tańsze.
Tej zimy jeździłem na oponach 225/50 R17, możecie coś polecić na tą felgę, tak by 159 stała trochę wyżej. Mieszkam w górach i nieraz potrafiło coś o spód zahaczyć.
225/55 R17. Spokojnie się mieszczą i nic nie ociera.
Jakby ktoś już szukał zimowych 235 45 18 to mam niemal nowe kormoran z 17 roku. Za 700zl komplecik.
Ja mogę polecić opony Semperit Speed Grip 2, ale rozmiar 215/55 R16 do 159-tki to nieporozumienie...
Ktoś używa Dębica Frigo HP2?
225/55 R16 taki rozmiar planuje zarzucić na zimę, ktoś próbował takiego rozwiązania?
Jeżdżę na 225/50R17. Dobre opony, dość ciche.