Zakładam, że mówimy o wprogramowaniu Race (o aktywowaniu go mówił adamu), a nie Race dostępnym fabrycznie :P
Printable View
No tak, ale StelvioRS ma w stopce "Stelvio QV & Veloce" więc w sumie nie wiadomo ;)
A swoją drogą taka ciekawostka: https://shop.alfissimo.com/suspensio...uspension.html
Podmianka CDCM ECU, żeby adaptive suspension nie głupiało przy dorzucaniu Race.
To jest ciekawe bo ja ze względu na obroty jeżdzę na D, natomiast reakcja na gaz jest trochę za dzika, ruszanie żeby nie rwało do przodu jest trochę trudne, trzeba naprawdę delikatnie wciskać ten pedał, mówię o takiej spokojnej, codziennej jeździe. Jak rozumiem jest szansa, że Race zmniejsza reakcję na pedał w trybie D, czy po prostu na Race jest jeszcze bardziej dziko i to taki efekt innego punktu odniesienia?
Reakcja pedału zależy od agresywności wcześniejsze jazdy. Jak ktoś jedzie agresywnie to szybciej będzie pedał reagował. Pedał boxy nie poprawiają tej słynnej dziury (laga), jedynie skrzynia z silnikiem do tunera.
nie piszemy o pedalboxach chyba, tylko doprogramowaniu race do 2.0, a tu jest zawsze zmiana działania gazu w D na liniowy, jak również limiter momentu w A o 300Nm zostaje wyłączony. Tylko skrzynia zostaje jak była stockowo, dochodzi szybsza w Race.
Na laga przy ruszaniu wersji Q4 (szczególnie po zmianie ze wstecznego, zaraz po odpaleniu nawet ciepłego auta, czy np próbie wyskoczenia/włączenia się do ruchu typu skręt w lewo sprawny w luce przed nadjeżdżającym autem) ani race ani tuny nie pomagają, ani też żadne pedalboxy - to gdzieś jest zaszyte albo w ECU albo wymuszane przez DTCM w mojej opini. Już 2 mistrzów Alfowych od tuningu próbowało coś z tym zrobić - osiągnęli tyle, że podczas jazdy auto reaguje znacznie lepiej (nastawy z USA opóźnienie turbiny / dozwolone przesterowanie wastegate czy coś takiego), ale przy ruszaniu nic a nic nie zmieniła ani najpierw podniesiona moc/moment, ani potem właśnie kolejne ich próby. Race czy brak też do tego nic nie ma.
A charakterystyka kierownicy, zmienia się jakoś po dograniu Race? Normalnie inaczej chodzi na każdym z trybów.
Brzmi trochę jakby ta zwłoka wynikała z dopinanego przodu w napędzie.
Ja mam race w Giulii MY2023 i nic z trybami jazdy się nie zmieniło, wspomaganie kierownicy też działa tak samo
Kierownicy jakoś nie zauważyłem żeby była zmiana, nawet nie kojarzę czy wcześniej była różnica i jej nie zauważyłem gdy kiedyś pod próby przywracałem u siebie tryb bez Race. Po prostu tak jak jest w D/R, jest dobrze. Jeżdżę 99% w trybie D, N to tylko wyjazd z rodziną na wakacje.