-
Witam, widzę że temat podobny do mojego. W mojej 147 1.9 jtd 16v mam podobny problem. Na postoju się nie grzeje, utrzymuje się na 90 stopniach. Dopiero jak przyspieszam gwałtowniej temperatura zaczyna szybko rosnąć. Odpaliłem ją rano i obserwowałem. Początkowo oba węże chłodnicy były zimne. Kiedy temp. doszła do ok 90 stopni górny wąż idący od termostatu do chłodnicy zrobił się gorący. W dalszej kolejności rozgrzała się chłodnica a ostatni rozgrzał się dolny wąż chłodnicy. Temperatura nadal utrzymywała się na 90. Dodam, że przez cały ten czas nie zaobserwowałem żeby płyn przelewał się do zbiornika wyrównawczego tym cienkim wężykiem. Płyn w zbiorniku jest chłodny. Postanowiłem przejechać kawałek żeby sprawdzić czy się przegrzeje. Po 2 km mocniejszej jazdy temp skoczył gwałtownie do 100 i uruchomił się wentylator. Zatrzymałem się i temp zaczęła spadać do 90. Chłodnica i dolny wąż zrobiły się chłodne. Płyn do zbiornika się nie przelewa i jest tylko delikatnie ciepły. Można bez obaw odkręcić korek zbiornika. Proszę o potwierdzenie mojej diagnozy. Termostat działa bo puszcza temp na chłodnicę. Chłodnica jest drożna ponieważ dolny wąż po dłuższym czasie też robi się gorący. Czujnik temp jest ok bo wiatrak załącza oba biegi jak należy. Płyn jest czysty i nie ubywa go. Czy mogę być pewien, że winę ponosi pompa wody?
-
Tak - wymieniałeś pompę z rozrządem?
-
Wymieniłem razem z rozrządem dwa lata temu. Przejechałem od tamtego czasu 40 000 km. Pompa firmy valeo.
-
No to jeszcze możesz mieć zgnita chłodnicę i zapowietrzony układ
-
Sprawdź czy chłodnica nie jest zapchana lub się nie rozszczelniła. Niestety oryginalne chłodnice nie są najlepszej jakości, gniją i puszczają płyn.
-
chłodnica nigdzie nie cieknie i myślę, że nie jest zapchana ponieważ gdy termostat puszcza gorący płyn na chłodnicę to ładnie się ona nagrzewa i dolny wąż też robi się gorący po pewnym czasie. Zauważyłem również, że ogrzewanie wewnątrz jest bardzo słabe. Wczoraj rano było 0 stopni na zewnątrz i przy rozgrzanym silniku ustawiłem grzanie ma max. Początkowo poleciało trochę ciepłego powietrza ale później zdecydowanie się wystudziło. Kupiłem więc pompę wody i będzie wymiana. Po wymianie napiszę czy diagnoza trafiona
-
Na przelewie zbiorniczka możesz sprawdzić czy ze wzrostem obrotów dużo mocniej leci. Na sprawnej pompie różnica jest bardzo widoczna.
Wyklepało S3 mini!
-
Witam wszystkich.
Przepraszam że tak długi czas nic nie pisałem ale nie miałem sie kiedy zająć problemem. Jednak w końcu znalazłem czas i wymieniłem pompę wody. Problem przestał istnieć. Mimo iż stara pompa wygląda na dobrą w 100% co mnie trochę dziwi to na nowej pompie temperatura nie przekroczy 90C. Dzięki wszystkim za pomoc i trafną podpowiedz.
-
Witam wszystkich. Pompa wody wymieniona i wszystko działa jak należy. W starej pompie wirnik obraca się bez żadnych oporów. Dziękuję za pomoc w diagnozie