NIE wiem co mozna robic z podwoziem 3 dni!?
Jakby warsztat za 3 dni roboty bral 400 zl to by z torbami poszedl ;)
df
Printable View
można suszyć :-)
Można :) Zdejmij nadkola, plastikowe osłony, zaślepki.... wyczyść z błota (myjka wysokociśnieniowa nie wszędzie i nie wszystko usuwa), umyj podwozie, oskrob z ew. rdzy czy innego syfu, tryśnij (pędzluj) środkiem antykorozyjnym, w zakamarki i w profile zamknięte też napchaj czegoś, skłądaj. Przy okazji wyjdą jakieś kwiatki typu zerwana lub skorodowana śruba, pęknięty plastik którego po zdjęciu nie masz jak zamontować. W ile czasu to zrobisz by było porządnie? ;) Wiesz, byle jak to można zrobić nawet w jeden dzień. Znaczy można ale po co angażować kilka osób z warsztatu?
Kolego LukaSS ja też mam zamiar przeprowadzić konserwację, a czy mógłbyś na jakimś rysunku podwozia czy coś pokazać gdzie są dokłądnie te wszystkie otwory? Ja mam ta fabryczną osłonę trochę przytartą na podłodze i jest delikatny rdzawy nalot, progi robił poprzedni właściciel. Jeśli chodzi o środki to Tectyl czy Fluidol troszkę kosztują, ale jeśli możesz to napisz bardziej szczegółowo jak i ile trzeba tego wpsikać w te profile zamknięte i czy 600ml Tectyla styknie czy trzeba dwie puchy zakupić od razu
O zaślepki pytasz? :)
- po dwie szt. w przednich słupkach
- po cztery sztuki w progach (od spodu), na stronę
- dwie sztuki od spodu podłogi
- pod każdym nadkolem po jednej sztuce
Zużyłem na auto 1,5 puszki Bitexu, dwa i pół spraya do konserwacji podwozia (jakieś amerykańskie, kupione w Intercarsie), ok. dwóch sprayów Tectyl (600 ml). Tylko ja nie oszczędałem na tych środkach i lałem/pędzlowałem aż pociekło ;) I przy okazji ciszej jest. Zaślepki znajdziesz bez problemu :) Nie malowałem wahaczy czy zwrotnic bo moim zdaniem to bez sensu. Pod przednimi nadkolami jest płytka przykręcona, która utrzymuje przewody hamulcowe i elektryczne. Miałem ją pordzewiałą, więc wyczyściałem, antykorozja i bitex.
Tectylem prysnąłem nakrętki i śruby pod autem by nie rdzewiały, a środek ten jest łatwo zmyć w razie potrzeby. To co można to czyściłem delikatnie szczotką (małą, firmy Toya, na czerwonej rączce) z błota, osadów czy rdzy.
Może to wyglądać na przerost formy ale chcę spokojnie spać wiedząć, że podwozie mam wzorowo zabezpieczone ;)
Pryskałem i malowałem tam gdzie jest możliwość ściekania czy stania wody. Z lewych drzwi zdjąłem boczki i prysnąłem na dno (wcześniej czyszcząć zgromadzone błoto).
Może od wewnątrz kabiny są jeszcze jakieś zaślepki ale nic o tym nie wiem.
Jeśli zabierasz się za robotę to zakłądaj ciuchy, które możesz później wyrzucić.
Tu filozofii nie ma, poradzisz sobie :)
Ok wielkie dzięki :) te środki nie kosztują majątku także spoko, w przyszłym tygodniu zaczynam :) i dzięki za wyczerpującą odpowiedź, muszę tylko przyjrzeć się otworom przy progach bo progi miałem zrobione barankiem przez poprzediego właściciela. Wszystko wygląda ok.
- - - Updated - - -
Ja nie mam dwóch zaślepek, ale wiem tzn ojciec wie gdzie można coś takiego bez problemu dorobić podajesz średnicę i robią, jak się dowiem to napiszę :)
Witam. Polecacie preparat Boll na pędzel do konserwacji podwodzia ? Dziś zajrzałem pod auto i zobaczyłem że stara konserwacja odchodzi powoli i zastanawiam się na wyszlifowaniu i położeniu nowej. Planuje również pomalować nadkola bo nie były zabezpieczone a widać na nich trochę korozji. Nie orientujecie się może gdzie dostanę nadkola tylne ? Bo kto normalny wymyślił materiałowe które teraz są powyginane we wszystkie strony
Nie ma do 7mki dedykowanych nadkoli plastikowych na tył, przerabiałem ostatnio temat i nie da się takich dostać. Zostaje ewentualnie jakaś rzeźba :)
Poszukam jakiegoś używanego bo jedno moje się całkiem rozleciało. I jeszcze pytanie, podłogę dokładnie umyje, wyczyszcze szczotką drucianą, odtłuszcze i jakie preparaty dalej położyć ? Znaczy co na rdzę i co potem jako zabezpieczenie ?