siwy jak to bylo do mnie pytanie to odpowiem ze do wszystkich Ts-ow 8v.To sa te same kolektory.Cytat:
Napisał siwy144
Printable View
siwy jak to bylo do mnie pytanie to odpowiem ze do wszystkich Ts-ow 8v.To sa te same kolektory.Cytat:
Napisał siwy144
chodzi mi od tego jaki silnik ;)Cytat:
.Idealnie pasuje od VW T4..Idealnie pasuje od VW T4.
ahaaa nie skumalem :mrgreen:Cytat:
Napisał siwy144
nie pamietam,mam gdzies zapisane.Jak znajde oznaczenie to napisze.
jestem przed wymianą uszczelki pod głowicą i poza uszczelką pod głowice reszte uszczelek - kolektory, uszczelniacze - kupiłem oryginały bo nic innego sie z zamienników nie dostanie jak AJUSA a wiadomo.. jak się robi dla siebie to tego szajsu sie nie założy ..
jak chcecie jakieś części i nie możecie ich "wygrzebać" skontaktujcie się z firmą IDBJ http://idbj.pl .. jak będą mieli to chętnie pomoge kupując i wysyłając (najlepiej od razu im dać numer nadwozia ZAR..... )
Byś się zdziwił , są właśnie dobre jak na zamiennikiCytat:
Napisał fr33
znam kilka przypadków przepalenia uszczelki pod głowicą po kilku tys km.. czasami uszczelniacze zaworowe marki AJUSA wogóle nie dają szczelności .. jak dla mnie wystarczy - nie będę na sobie próbował tego czegoś tak samo jak filtrów "Filtron" (wiem, że jak sie uda to się jeździ ale co będzie jak się nie uda?)Cytat:
Napisał 75andrew155
lepiej wydać pare zł więcej - mieć pewność i zdrowy sen :DDD
Pewnie idealnym rozwiazaniem jest użycie uszczelek ERLINGA lub podobne ale nie zawsze jest wszystko dostepne od ręki a tylko taka opcja wchodzi w grę ( w moim przypadku ) Zaznaczam że nie jest to kwestja kasy tylko szybkiego dostępu bo paru idijotów tak to odbierają :evil: Ja uzyłem parę razy uszczelek AJUSTA ( dekle zaworów kolektorów itp )i nigdy nie było najmnieiszego problemu , oczywiście uszczelniacze zaworowe jak i uszczelka pod głowicę lepiej kupić bardziej renomowanej firmy a akurat z tym nie ma problemu.
Jeszcze jedna sprawa , w silnikach Alfoskich 8 zaworowych niejest niczym szczególnym przepalenie uszczelki skoro nie wymienia się szpilek mocowania głowicy , planowania i nie jest to wina marki uszczelki pod głowicą
konieczna jest wymiana szpilek? co się dzieje ze starymi, że są do wywalenia?Cytat:
Napisał 75andrew155
Wszystko zależy od wcześniejszych prac przy silniku bo nie wiadomo ile razy głowica była zdejmowana i planowana a szpilki w kadłubie dziwnie się wyciagają , nakretki szpilek są kryte i nawet mechanik niewie że w nakręce skończył się gwint żeby docisnąć głowice do uszczelkiCytat:
Napisał fr33
u mnie chyba nigdy silnik nie był rozbierany.. jak poznać czy szpilki się jeszcze nadają do zakręcenia? mają jakąś "nominalną" długość?Cytat:
Napisał 75andrew155