No OK, ale test dotyczył GS, który jednak zakładam że jest cięższy. Poza tym opieram się na spalaniu podanym przez testującego.
Przy 4-cylindrowcach pełna zgoda. Chodziło mi o wolnossące V6 :)
Printable View
Rozumiem, że mówisz o silnikach, które:
- mają bezpośredni wtrysk
- mają zmienne fazy rozrządu - tutaj nie do końca jestem pewien, ale jeszcze całkiem niedawno tak
- albo turbo (twin scroll)/kompresor
Ewentualnie wszystkie powyższe razem.
Do końca też nie rozumiem Twojego stwierdzenia "z takiej pojemności jak alfa" - o jakiej pojemności piszesz? 3.0? Alfowskie 3.2 to 250 KM dla Busso, 260 KM dla GM'owego. Co do 3.0, to porozmawiaj z Grześkiem z Lublina, to powie Ci ile wykrzesał ze swojego 3.0, chociażby przez zmianę dolotu (przepustnica, kolektor?!), wałki rozrządu i ECU remap i Bóg jeden wie co tam jeszcze - wszystko nadal bez doładowania, zmiennych faz rozrządu itp.
Trochę ciężko to porównywać ze "starymi" konstrukcjami Alfy Romeo.
Jeżeli chodzi o same wolnossące, to ja bym wcale nie spisywał na straty poczciwego Busso.
- - - Updated - - -
W spalaniu? Owszem, ale nie jeżeli chodzi o serwisowanie i ewentualne awarie.
Tutaj pojechałeś grubo :) Patrząc na Twój opis - AR 166 z '99 roku, to trochę trafiasz w siebie tym tekstem - czego nie kupiłeś sobie w takim razie nowszego autka, a nie 14letnim autem się poruszasz? :) Wygląda na to, że Cię nie stać i próbujesz udowodnić, że masz 3.0 na benzynę, na którą przecież Cię stać? pliiizzz..
Każdy robi jak chce, to jego broszka...
Panowie spinacie się niepotrzebnie, busso jest świetną konstrukcją ale już przestarzałą. Lata lecą i postęp jest nieunikniony, owszem teraz są kompresory, turba, wtrysk bezpośredni czego oczywiście busso nie miało ale dzięki temu właśnie moc jest większa i spalanie mniejsze. Co było już nie wróci. Zresztą jak chcecie porównanie z tych samych lat to proponuję porównanie np. bmw 5 e39 528i z alfą 166 3.0. Masa pojazdów podobna, na koszyść bmw mniejsza pojemność, mniejsze spalanie, moc też niby mniejsza ale przyspieszenie do setki lepsze. Japońskie V6 z tamtych lat w toyocie czy mitsubishi też mają podobne osiągi i moc do alfy a spalania średnie o kilka litrów mniejsze.
Zamiast patrzeć ślepo w przeszłość i bawić się w nieobiektywnych fanboyów lepiej patrzeć w przyszłość i mieć nadzieję, że współpraca alfy z maseratti w końcu da nam jakieś naprawdę mocne, pięknie brzmiące silniki i do tego wreszcie po latach napęd na tylne koła. Mam nadzieję, że sprawdzą się wszystkie plany i za kilka lat alfa niczym nie będzie odstawała od niemieckiej czy japońskiej konkurencji pod względem technicznym, bo pod względem wizualnym napewno będzie górą.
Narazie niestety nie widzę w gamie alfy żadnego modelu, na który mógłym się przesiąść za kilka lat ze 166 :(
- - - Updated - - -
Ps: Co do gazu w V6 to wolałbym 3,2 w gazie niż moje jtdm, koszta podobne a wrażenia z jazdy nie do porównania (choć na jtd 20V nie narzekam). Niestety kilka miesięcy śledzenia ofert nie dało mi możliwości zakupu V6 po lifcie w zadowalającym stanie. Zresztą nadal nie widzę takich ogłoszeń a od zakupu już minęło kilka miesięcy.
Kupiłem 166 poniewaz podoba mi się jej design. Wybrałem V6 świadomie- wiedziałem w co sie pakuje i ile takie auto potrafi spalić. Fakt faktem , że na auto z salonu mnie nie stać. A większosc gazowników kupiło i zagazowało bo ich nie stac na utrzymanie takiej fury( utrzymanie w sensie nie tylko wymiana żarówek ale m.in koszty paliwa). Taka prawda niestety. Zresztą oburzeni jak zawsze sa tylko ci , którzy takimi zapalniczkami jeżdza. Temat rzeka. Warto dyskutować. Napewno jest wiele osób na tym forum (posiadających auta w benzynie) , kórzy maja podobne zdanie do mojego. Gaz to paliwo biedaków, nieważne czy założony w fordzie escorcie 1991 czy w AR 166, czy bmw 7 2010. Dla kogos kto dużo jezdzi producenci w fabrykach montuja silniki diesla. Amen.
Odezwał się bogaty....
a nie pomyslales ze ten kto zagazowal nie chce byc frajerem i wydawac 2 razy tyle na paliwo ? nie wiem czemu niektorym zal dupe sciaska ze inni zagazowali auto... rece opadaja...
@Magnetic Sever i właśnie dlatego jeździsz AR166 z '99 a nie z 2007 z 3.0 lub 3.2 ;)