-
Mnie dziwi jedno zdanie -
w roczniku 2000-2004
Przeciez 2000 a 2004 to jest spora roznica zarowno w cenie jak i wygladzie
Wiec do konca nie wiem czy kolega szuka np 156 przed fl z 1.9 8 V czy np 156 po fl z 1.9 16 V
A to raczej bedzie calkiem inny zakres cen
-
bocian prawdę mówi. Przelicz budżet, zostaw trochę na start i co najważniejsze szukaj w miarę zadbanej. Większość ludzi sprzedaje z jakiegoś powodu, jak nie trafisz na sprzedającego, który się chce pozbyć samochodu, bo... to będziesz bardzo zadowolony.
-
jestem jeszcze na etapie uczenia się tego auta i co chwila "coś" sobie wyszukuję do kminienia, więc napisze Ci co mi najbardziej dało w kość, lub co z perspektywy 2 lat mi się nasuwa na myśl:
-polecam zainteresować się autami wystawianymi na forum, szczególnie od osób które są z nim dłużej związane
-sprawdź zawieszenie - najlepiej na ścieżce diagnostycznej
-obligatoryjnie podepnij kompa i sprawdz po kolei parametry (sporo osób z forum ma lapka i kabel i może pomóc), chodź polecałbym stację diagnostyczną, czy to w przypadku tego czy każdego innego auta
-przeglądnij blachy i podwozie (to co mi się najbardziej rzuciło w FL'ach, to łączenia progów z błotnikami przednimi, kielichy przy amorkach, dolne partie drzwi-zaglądaj od spodu,
-książka serwisowa (z tego co wiem, to te silniki potrzebują terminowej obsługi - olej, f.powietrza, f.paliwa)
-dwumas i sprzęgło - prosty test drogowy, plus sprawdzenie ruszania (dokładniej to próby ruszenia z 2 biegu na zaciągniętym ręcznym)
-sprawdzenie podczas oglądania każdej pierdółki, każdego przycisku, zatrzasku etc)
-poczytaj (np link, link2, kiedyś widziałem fajny raport z charakterystyką najczęstszych usterek, lecz nie może tego namierzyć)
-otwórz serce bo alfa potrzebuje tego :) i otwórz garaż bo będziecie mieć kilka okazji na "bliższe zapoznanie" :P
może ktoś dopisze jeszcze do listy...
-
...dobry zestaw kluczy :)
-
Witam, sam szukam powoli Alfy, z przejrzanej lektury stwierdziłem, że najlepiej wziąć 1.9 JTD jako tą mniej awaryjną wersję, ale i tutaj jest kilka wersji i pytanie która w modelu przed liftingiem jest najmniej awaryjna? Każdy mi mówi abym nie kupował Alfy bo są awaryjne itd. ale w tych autach jest coś co mnie do nich ciągnie ;)
-
105KM przed liftem. 8 zaworów, stała geometria, spalanie w jeździe mieszanej 6,5 litra
-
Proszę o zamknięcie tematu i wybaczcie brak aktywności :) Założę nowy temat w dziale "Nasze Belle" gdyż kupiłem 147-kę ostatecznie miesiąc temu. A brak aktywności tłumaczę zupełnym brakiem czasu i testowaniem mojej nowej "używanej" małej ;)) Wypowiem się na pewno co do tego co sami napisaliście. Dzięki za porady!