Za zmianę faz rozrządu.
za kołem walka wydechowego.Sam nie wymienisz ze względu ze musisz wywalić pasek rozrządu
Printable View
Za zmianę faz rozrządu.
za kołem walka wydechowego.Sam nie wymienisz ze względu ze musisz wywalić pasek rozrządu
Nie tylko "wywali" pasek, ale trzeba też zdemontować obydwa koła rozrządu.
Dziękuję za wyjaśnienie. Rozumiem, że mam powiedziec mechanikowi że prawdopodobnie uszkodził ten czujnik przy demontażu i trzeba założyć nowy ponieważ przyczyny (brak mocy powyżej określonych obrotów oraz długie odpalanie) na to wskazują ?
ten czujnik występuje również tam gdzie nie ma zmiennych faz rozrządu... ot co
brak słów...
- - - Updated - - -
sprawdź kostkę od potencjometru pedału przyspieszenia, w nogach kierowcy ją znajdziesz napewno, rozepnij i zapnij- poruszaj:) a czujnik halla jest po to by czytać obroty wałka rozrządu w celu sprawdzenia synchronizacji z wałem.
Przede wszystkim masz podłączyć samochód do kompa, bo strzelanie w ciemno może drogo kosztować. I nie ma co sugerować mechanikowi przyczyn awarii, dokąd nie będzie pewności, co się dzieje.
Powodów może być bardzo wiele i niekoniecznie musi to być hall. Już widać kolejne strzały w pedał gazu, a do tego można jeszcze dodać wiele innych rzeczy, więc jak dalej tak pójdzie to wymienisz pół samochodu.
Na kompie nic nie wychodzi..
To ja już nic nie rozumiem. Piszesz, że świeci się kontrolka silnika, więc coś go boli i muszą być błędy i dlatego samochód nie ciągnie, jak powinien. Trzeba doprowadzić ten samochód do takiego stanu, żeby lampka się nie świeciła - to chyba oczywiste.
Przecież napisałem, że kontrolka check engine paliła się jeszcze przed strzałem silnika i późniejszymi problemami z odpalaniem i mocą powyżej 2800 rpm. Więc ona pali się nadal i najprawdopodobniej spowodowana jest kłopotem z katalizatorem ale nie należy tego wiązać z obecnymi problemami - stąd moje pytanie: nie mając de facto żadnych błędów na kompie (poza tym starym który nic nie powodował) po wymianie rozrządu i remoncie silnika (uszczelka, głowica, zawory) dlaczego auto traci moc powyżej 2800rpm i gorzej odpala niż przed strzałem silnika ?