-
Dzięki konrad251 za uratowanie skóry. Też mi się wydaje, że po to jest forum...ale nie wszyscy chcą pomóc.
Ten objaw mam od niedzieli i jest cały czas. Rozpędzam się do 3 tyś. i tyle. Żadna kontrolka mi się nie zaświeciła do tej pory.
A co do przepływki to nie wiem bo jeszcze nie próbowałem.
Zamówiłem kabelek i jutro coś pokombinuje może jakiś błąd wyskoczy.
-
nie ma za co :)
niektórym trzeba pewne rzeczy przetłumaczyć....
do tematu
po podpięciu kompa wszystko zobaczysz jeśli coś tam nie gra
a z przepływką to zrobiłbym to od razu - wiesz gdzie jest? tylko wtyczke odepnij i zobaczysz co się dzieje
jeśli po odpięciu wtyczki silnik zacznie falować/dziwnie się zachowywać itp to znaczy ze przepływka sprawna ale możesz tez i spróbować alfe wkręcić bez przepływki :)
-
Czytając to forum przez tyle lat zauważyłem wyraźną sinusoidę w pytaniach. Wracają jak bumerang. Wielu się zachowuje jakby wszystko starsze niż ~2 lata było kasowane. A tak na szczęście nie jest. Wszystko to już było. Wystarczy na prawdę trochę poczytać. Może trzeba by było trochę więcej poprzyklejać wątków ale to jest i znaleźć można.
Oczywiście cieszy mnie to że kolega sam ma zamiar działać. Podpięcie pod kompa i podstawowa diagnoza to nic trudnego. Cała sztuka potem tkwi w tym rozwiązaniu problemu dzięki forum. A do tego trzeba czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Ja też zaczynałem od zera. Tylko na początku spędzałem wiele godzin na czytaniu. I jakoś wszystko znalazłem :)
Jeżeli chodzi o dolegliwość autora to nawet jeżeli żaden błąd nie wyskoczy to warto przeanalizować parametry taki urządzeń jak przepływomierz, sonda, potencjometr przepustnicy i pedału przyspieszenia. Możliwe że to któreś z dwóch ostatnich.
-
nie chodzi o to, że się nie chce szukać ... tylko jak widzę tą wyszukiwarkę na tym forum, to 100x wolę wpisać zapytanie w google i lepiej google pokaże tematy z tego forum niż ta cała wyszukiwarka
po prostu strasznie brakuje opcji szukania w oddzielnych folderach, tak żeby szukać na przykład wyłącznie w folderze '166', a tak to się czyta i czyta i czyta setki postów nie na temat
-
To się obsługa kłania ......
Aby znaleźć coś w konkretnym dziale klikasz zaawansowane wyszukiwanie -> zakładka "szukaj w jednym miejscu" -> wpisujesz hasło (tu trzeba czasem ruszyć głową) -> niżej w dodatkowych opcjach przewijasz i klikasz dział 166 (drzewo jest jak podział forum) -> klikasz szukaj (lub jeszcze inne rzeczy ustawiasz).
Odpowiedzi wyskakują tylko z jednego oczekiwanego działu. Szukajka na tym forum działa świetnie. Jak to się mówi "maszyna aż gwizda tylko operator pizd....a" :sarcastic:
Słyszałem że jak ktoś ma IE to coś nie działa w ogóle wyszukiwarka ale nie ma się co dziwić. Ta przeglądarka jest odradzana przez wiele portali i stron. Trudno, trzeba się z tym pogodzić.
-
Witam. Nareszcie dotarł kabel i już wiem jaki mam błąd. mianowicie błąd p0340 czyli czujnik położenia wałka rozrządu. Po skasowaniu go od razu powraca. Czyli jest do wymiany?? Gdzie go szukać??
-
jesli padl czujnik walka rozrządu to na pewno nie przez niego silnik nie wkreca sie wyżej nic 3000 obr. Ja smigam z rozwalonym czujnikiem juz rok i alfa normalnie chodzi tylko marchewa sie swieci. A znajduje sie on pod kolem rozrządu na walku wydechowym. Zeby go wymienic musisz sciagac pasek :) szukaj dalej. posprawdzaj sobie jakie parametry ma przeplywka i jakie odczyty masz z pedalu przyspieszenia. czy przepustnica otwiera sie na 100 % itd
-
a czy to mozliwe jest ze pasek przeskoczył??
przypomne że Alfa jest na gazie i na gazie też kręci tylko do 3tyś. a przepływomierz do gazu podobno nie ma nic.
jutro z rana podłącze się jeszcze raz pod kompa i napisze te parametry. dzieki i pozdrawiam
-
czyli na benzynie chodzi normalnie??
bo piszesz ze na gazie tylko do 3 tysięcy się kręci
jeśli tylko na gazie to jedź do gazownika bo nie rozumiem juz :P
-
konrad251 kolega wczesniej pisal ze na pb i lpg chodzi tak samo czyli wkreca sie tylko do 3 tys. Pasek owszem mogl przeskoczyc ale wtedy na niskich obrotach by telepalo silnikiem. Przeplywka dziala tak samo w czesie pracy na benzynie jak i na gazie. Sterownik gazu tez przeciez musi skądś brac sygnaly itd a bierze go z sterownika silnika czyli jesli przeplywka kuleje to sterownik gazu tez :)