Dokładnie.Cytat:
Napisał 75andrew155
Printable View
Dokładnie.Cytat:
Napisał 75andrew155
a ja kupiłem bezszkieletowe w markecie firmy Valgo (pewnie podróbka VALEO) po 10zł za szt. i jestem z nich zadowolony :D
To są same gumy, dokładnie pasują do naszych starych zintegrowanych ramion co do których już mity krążą :wink: , w żadnym sklepie ich nie znalazłem ale na Allegro są, więc ku mojej radości nadal mam oryginalne ramiona (te z fabryki) i wymieniam same gumki.Cytat:
Napisał zrk
Po przetestowaniu pierwszej pary tych gumek i stwierdzeniu że są OK zakupiłem jeszcze kilka na zapas , teraz leżą i czekają aż się te pierwsze zużyją (z reztą już dość długo bo te marketowe to by już ze 4 albo 5 kompletów poszło).
Tak że krótko: dla tych co nie chcą bawić się w mechaników i wymieniać całych wycieraczek a podobają się im te (stare) co mają, to niech popatrzą tutaj:
http://moto.allegro.pl/item508828129...at_lancia.html
Ja mam w swojej jakieś polskie no name za 12 zł komplet,największy shit niby a wszyscy się zachwycają jak pięknie ścierają już pół roku :).Mam tylko pytanie jakie są optymalne wymiary do 146 ?
Chyba zasugeruję się opiniami, zaryzykuję i kupię pióra f-my CHAMPION. Czy orientujecie się kto to produkuje?
Co do ramion wycieraczek - w swoim bolidzie nie posiadam już oryginalnych i chciałbym się dowiedzieć, jakiej są one długości. Chodzi mi o odległość (po lini prostej)od osi swrznia na którym są osadzone do końca tj. do miejsca w którym wpina się pióro ;// Czy oba oryginalne ramiona były jednakowe, czy różniły się może długością lub kształtem?
Coś kolego pokręciłeś : chodzi o ramiona Championa i to jest orginał i w nich wymienia sie tylko same gumkiCytat:
Napisał as
Ja szczerze odradzam kupowanie samych gumek, duzo lepsze jest kupic ramiona np. firmy Valeo i do tego pióra firmy Champion i wszystko gra :)
Tak naprawde kazdy ma swoje zdanie i opinie na ten temat i jak ktos sam nie wyprobuje to sie nie przekona co jest dla niego lepsze. Ja juz kupilem gumki do swojej Alfy i powiem szczerze ze nie jestem zachwycony takim sposobem :)
Albo ja czegoś nie wiem albo Wy ?? W orginalnych wycieraczkach występuje całe ramię bez żadnych wymiennych piór jedno co można wymienić to tylko same gumki a nie pióra a tak wygląda orginał o którym piszę .Cytat:
Napisał r0bertos
http://moto.allegro.pl/item503112642...lio_155km.html
Zależy jakie kupiłeś, ja też kupowałem różne po supermarketach, Norauto itp. i wszystkie były do du..y, tylko te z Allegro (o których wcześniej wspomniałem) działają jak należy i dopiero z nich jestem zadowolony.Cytat:
Napisał r0bertos
Przed chwilą mierzyłem (po ciemku) wyszło jakieś 74-75 cm od sworznia do czubka po linii prostej. Gumki obie mają 51 cm. Czy ramiona są jednakowe trudno wyczuć, na oko wyglądają tak samo i ich długość mieści się w powyższych granicach, ale co do ich identyczności głowy sobie obciąć nie dam. Wiem że gumki które kupuję nie są takie same, jedna jest lewa a druga prawa, różnią się krzywizną co widać na zdjęciu które zamieściłem w jednym z poprzednich postów, ale długość mają tą samą. Na opakowaniu jest ładnie opisane którą gdzie założyć. Zapewne różnica tkwi w tym że wycieraczka po stronie pasażera musi obrobić dość sporą krzywiznę szyby, podczas gdy wycieraczka kierowcy pracuje na praktycznie równej powierzchni.Cytat:
Napisał as
Nie wiem czy zwykłe pióro o takiej długości poradzi sobie z tym zaokrągleniem po stronie pasażera daltego wydaje mi się że w przypadku nieoryginalnych wycieraczek ta od pasażera powinna być krótsza, ale to tylko moje domysły nie potwierdzone doświadczeniami.
Dokładnie tak jest, więc jesteś dobrze poinformowany :)Cytat:
Napisał 75andrew155
Pozdrowionka
Krzysiek
Wielkie dzięki za fatygę i mierzenie po ciemku :wink: Chciałbym się jednak upewnić skąd Ci wyszło te 74-75 cm. Punkt pierwszy to oś sworzenia wielowypustu na którym osadzone jest ramię wycieraczki - tutaj wszystko jasne. Zastanawiam się jednak co masz dokładnie na myśli pisząc do "czubka" - do końca ramienia na którym osadzone jest pióro (co wydaje mi się nieprawdopodobne), czy do samego końca pióra wycieraczki (to trzymałoby się kupy)?Cytat:
Przed chwilą mierzyłem (po ciemku) wyszło jakieś 74-75 cm od sworznia do czubka po linii prostej. Gumki obie mają 51 cm.
U mnie odległość od osi sworznia wielowypustu do końca ramienia mocującego wycieraczkę to ok. 500 mm. Jeśli dodamy do tego połowę długości pióra wycieraczki (480mm/2) otrzymamy 740 mm :wink: