A może silnik się dobrze grzeje tylko wskaźnik źle podaje,być może czujnik temperatury szwankuje
Printable View
A może silnik się dobrze grzeje tylko wskaźnik źle podaje,być może czujnik temperatury szwankuje
yyyyy czyli mam rozumieć że źle. Czyli w zimie jak mam używać ogrzewania?
- - - Updated - - -
Nie wiem już sam o co chodzi, widzę że włoskie auta mają odwieczny problem w temacie chłodzenia...w punto miałem to samo...Przerzuciłem masę postów na ten temat i nadal nie wiem nic...w lecie temp na postoju szybko dobijała do prawie 90 i spadała wiatrak się włączał i było wszystko cacy. Poziom płynu ok. Podczas jazdy było koło 75-80 im chłodniej na dworze tym temp podczas jazdy mniejsza ok 65 stopni, ogrzewanie działa bardzo dobrze. Zmartwił mnie jedynie post Maćka-156 bo teraz nie wiem jak używać ogrzewania...
A nie lepiej wymienić termostat i nie martwić się.
Miałem w swoim życiu kilka samochodów: Seicento 1.1MPI , Brawo 1.6 16v , Alfa 156 1.9JTD , Punto 2 1.2 8v no i teraz Alfa 147 1.6 16v.
Przerabiałem temat padniętych termostatów nie raz. Uwierz mi tak nie ma być. Auto raz dogrzane powinno trzymać stałą temperaturę. I nie ważne czy jest -15 czy + 20, różnica może być tylko w czasie dogrzania silnika w lecie szybciej a w zimie wolniej i tyle. Jak silnik uzyska optymalną temperaturę to taką powinien utrzymać a jak jej nie utrzymuje to jest coś nie tak w 99% jest to termostat.
No ale pamiętam zaciętą dyskusję, parę lat temu, że ma być 82 st, a nie 90 - to jak to w końcu jest?
Ka też właśnie sam już nie wiem. Dzisiaj jechałem bez ogrzewania i pokazywała mi od 70 do 80 i spadało na 70, włączyłem ogrzewanie na 20 stopni to trzymała koło 70, troszkę depnąłem i oscylowała w granicach 80-82,83 stopnie.
Termostat na bank do wymiany,ja mialem podobnie kupiłem firmy Vema i jest ok ok 2 lata
Ok a jak to wygląda mniej więcej cenowo?
Wszystkie informacje są tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...n_spark_v.html