Na spalanie to nie będzie miało wpływu, ale zimą możesz mieć problemy z dogrzaniem auta, więc przydałoby się zmienić ten termostat
Printable View
Na spalanie to nie będzie miało wpływu, ale zimą możesz mieć problemy z dogrzaniem auta, więc przydałoby się zmienić ten termostat
Tak przy okazji, jaka macie ilosc ogolna paliwa na cykl? Mi przy 72st fes pokazal 4.7 a przy 95st 4.2 jakos
Przypomnijcie jaki termostat do jtd. Vahler, wernet behr czy moze gates. Napewwno behr a jakis inny jeszcze?
mam behr w benzynie - chodzi idealnie. Kreska zawsze na 90st oprócz upałów gdzie idzie trochę do góry, i bardzo szybko się nagrzewa.
Natomiast spalanie mi wcale tak nie spadło po wymianie termostatu. Bardziej bałbym się że olej będzie rozrzedzony przez benzynę bo silnik nie dogrzany ale to jakby z tym naprawdę dłużej jeździć.
Termostat wymieniony na behra. Temperatura trzyma sie ciagle 90st :) Wymiana mniej niż 1godz :)
Podłączam się do tematu. Ostatnio zauważyłem ze temperatura cieczy waha się praktycznie cały czas 82-90 st. C bez względu na długość trasy. Podczas dynamicznej jazdy na trasie temp jest w okolicach 82-84 stopni a przy staniu w korkach podnosi się do 90 Czy to oznacza, że termostat jest do wymiany? Zaznaczę, że spalanie w 80% miasto mam ok 7,5l/100 km. Jeszcze mam pytanie - czy to normalne, że gdy toczę się bez gazu na 1 biegu spalanie wynosi ok 12l-13l/100km ( wskazanie komputera) a gdy postoję dłużej w korku czy na światłach od razu po ruszeniu komputer potrafi wskazać18-20l/100 km ? Poza tym nie zauważyłem jakiegoś niepokojącego zużycia paliwa. Przy 130 km/h na 5 biegu komputer wskazuje mi ok 5.0l/ 100 km
To tutaj poczytaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...n_spark_v.html
Jest tutaj wszystko wyjaśnione
kolego nie szukaj dziury w D.... wszystko masz w normie