Co to znaczy? Co z alfami jest nie tak, że niby specjalnych mechaników trzeba mieć? Mity tworzycie o jakiejś kosmicznej technologii użytej do budowy alf! BZDURA!
Printable View
WITAM KOLEGĘ!
Mam wielu znajomych jeżdżących alfami.Moja siostra jeździ 147 1,6 TS z 2004 roku.Kupiła ją kilka lat temu od pierwszego właściciela i samochód był lekko zapuszczony.Zrobiłem akumul,tarcze,oleje i inne pierdoły żeby auto doprowadzić.Od tamtej pory KATOWAŁA autko nie dokładając ani grosza.OK dwóch lat temu założyła gaz i jeżdziła bezawaryjnie.Niestety kiedyś trzeba zaglądnąć tu i ówdzie i dołożyła ok 1000 na przód zawiesz,rozrząd itp.Ogólnie dziwię się że to autko tyle zniosło i nigdy nie stanęło na drodze-zawsze dojechało samo.Jeśli kupisz zadbany egzemplarz będziesz zadowolony.Musisz jednak pogodzić się ze stukającym wiecznie zawieszeniem,skrzypieniem i tym że czasem jakiś plastik wewnątrz ci odpadnie lub że urwiesz tylną klamkę.Jeśli to zaakceptujesz zakochasz się w NIEJ tak jak my .Osobiście preferuję JTD jako silniki BEZAWARYJNE.Wolałbym też 156 ale to już inny temat.Pozdrawiam
Jako alfa romeo to musisz sie przyzwyczaic, ze to jest fiat i to bedzie skrzypiec, od tego masz radio :D
Ale, ja swojej alfy szukalem dokladnie pol roku, obejrzalem kilkanascie ? egzemplarzy, nie spieszylem sie, kazdy samochod dokladnie ogladalem I...
1. Zwroc uwage na date i moc akumulatora, jezeli to bedzie diesel, to musi miec ok. 73AH ? I nie wiecej niz 3 lata... Handlarze lubia wyciagac nowe aku i wsadzac jakis stary, doladowany np 10cio letni, podziala te 30dni i padnie... Data jest zazwyczaj wybita na górnej pokrywie akumulatora, albo z boku niej...
2. Stan na przodzie i tyle auta, musisz sobie wyobrazic na srodku samochodu oś symetrii i porównaj wzorokowo wszystkie przerwy, nie raz na oko można zobaczyć, że np. przerwa miedzy lampa a blacha o wiele sie rozni jak z drugiej strony - wniosek, samochod pizgniety
3. Jak wsiadziesz do diesla to mozesz otworz dzwi na osciez i go zgas, jak wyrwie bude to dwumas do roboty - ogolnie poczytaj jak sprawdzic sprawnosc dwumasu
4. Sprawdz grubosc i równomiernne starcie opon, jezeli gdzies opona bedzie starta bardziej to wiadome, ze dany zawias bedzie juz do dupy i jest skrzywione kolo, automatycznie rzecz biorac podczas puszczania kierownicy samochod Ci ucieknie
5. Wizualnie tarcze i zaciski hamulcowe, stan i czy nie sa zardzewiale do granic mozliwosci
6. Mozesz sobie kupic kabelek za 30zl i chodzic z multiscanem i podlaczac od razu - sprawdzisz bledy, podstawowe parametry typu przebieg, napiecie aku itd. - Tutaj mozna sie zdziwic, moj kolega sie cieszyl, ze ma 200kk w 10cio letnim dieslu, gdybys widzial jeog mine, jak podpielismy kompa a tam 850k...
7. Jak kupisz samochod to wartosc samochodu ma byc na fakturze, nie ma typu, ze dajesz 10 000zl a mu sie "no przypadkiem" wydrukowalo 7 000... Jezeli tego nie zmieni, walnij dzwiami i uciekaj
8. W srodku przetarcia, luzy na kierze
9. Poczytaj w necie jak zdiagnozowac walniete turbo - dymienie, świst jak z gwizdka itd itp.
10. Przed wlaczeniem silnika mozesz wyciagnac bagnet i po prostu palcami pomacaj olej, jak bedzie sie kleil jak lep to moze byc w srodku jaks motodoktor - polecial mi to mechanik, aby tak sprawdzac, no nie wiem, czy to dziala, ale w moim przypadku RAZ jak ogladalem jedna alfe, chwycilem za bagnet i doslownie mi sie lekko lepily palce, jak pozostalosci po slabej tasmie klejacej, wiec moze cos w tym jest...
11. Pod maska wizualnie wszystkie zakatki, czy nie ma wycieków, jak silnik bedzie IDEALNIE wyczysczony to uciekaj.
Tak mniej wiecej tyle. Myślę, że jakbyś sobie tak jedną nocke zarwał przy google to wyczytasz wszystko
Sama awaryjnosc alf, bzdura. Poczytaj sobie ile ludzi po 100-150tys wymienia dopiero oryginalne zwieszenie, z tym że silnik diesla jest cięższy, jak się uważa na drodze i wybiera te 2-3km dłuzsze, ale lepsze trasy to nie ma problemu...
Sam silnik JTD jest szeroko stosowany w fiatach, niektorzy go okreslaja mianem najlepszego, wiec tutaj nie ma reguly, czy sobie kupic fiata grande punto, czy alfe romeo 147, gt czy stilo, silnik bedzie ten sam... No, na podstawie w/w kolegi, to jego JTD ma 850tys i jeszcze jezdzi ;)
Niestey nie interesują mnie alfy w Benzynie tylko i wyłącznie ropniaczki wchodzą w gre. Ale mam nadzieje ze moze ktoś będzie sprzedawał taka 147 w okolicy lipca sierpnia :)