v4l4r - no i właśnie o taką odpowiedź mi chodziło:) teraz po prostu wiem ze to nie wina jakiejś usterki :mrgreen: THX! :mrgreen:Cytat:
Napisał v4l4r
Printable View
v4l4r - no i właśnie o taką odpowiedź mi chodziło:) teraz po prostu wiem ze to nie wina jakiejś usterki :mrgreen: THX! :mrgreen:Cytat:
Napisał v4l4r
RogerIZ28 ma racje od 3000 zaczyna sie zabawa jakbys miał turbo,powyzej 4500 następny kop mocy.Jak bedziesz wkrecał na 5000-6000 obrotów to bedzie Ci palił olej to normalne,nawet sporo oleju przy bardzo dynamicznej jezdzie.Zastosuj 10W60 lub 15W50.Polecam Motul
Kolego zor-ro1970 nie udzielaj kiepskich rad - stosowania oleju 15W... w silnikach TS nie dopuszcza producent samochodu
Podpatrzone na Ikarze: wykresy momentów i mocy
co do silników r6 beemek to ten ich momnet tez nie jest wcałe tak nisko i taki super. np w 2,5 r6 jest troche ponad 200nm i przy troche ponad 3 tys obrotów a np w takim 2,0 ts jest 187 i juz przy 3500rpm (dane z instrukcji) czyli wielkiej różnicy
a co jak tego drugiego kopa nie ma przy 4500?? zauważyłem ostatnio że moja bella najlepiej ciągnie właśnie w zakresie 3000-4500 a potem już cienko :/ mam nową przepływkę, uprzedzając wasze pytania :wink:Cytat:
Napisał zor-ro1970
Kolego Maciek-156 ,wczoraj byłem w serwisie Alfy w Płocku,rozmawiałem na ten temat z mechanikami. Jednoznacznie stwierdzili ze w silnikach TS są problemy z tzw.braniem oleju.Producent zapewnie jak tworzył ten silnik tak zaleca Selenia 10W40 i ten olej sie sprawdza jak jezdzisz delikatnie i płynnie,jak dajesz po garach 5000-6500 obrotów to 10W60.A co do oleju 15W50 to w roku 1997 kiedy jak mniemam powstała Alfa 156 takiego oleju o takiej klasie lepkości w dotatku półsynetyku nie było w sprzedaży wiec nie wspominano o nim.Dzis czasu sie zmieniły sa oleje sprawdzone w tych motrach i stosowane bez efetów typu uszkodzenie silnika lub nadmierne jego żużycie.Wiec producent soja bajke pisze (Selenia) a w pratyce to juz inna bajka!!!Mechanicy stwierdzili ze sami jak nie ma selenic co zaleca producent leją co popadnie!!!
Marka oleju to jest obojętna (selenia, mobil, shell, motul, castrol) ale klasa lepkości oleju to już co innego. Producent podaje jaki najgorszy olej można stosować w silniku TS czyli 10W..., tak więc olej 15W... ma gorszą klasę lepkości od 10W... i się zwyczajnie nie nadaje do tego silnika (chodzi o uszczelnienia, hydrauliczną regulację luzu zaworów i wariator, główniw w niskich temperaturach, bo W oznacza Winter)
Problemu zużywania oleju przez silnik nie załatwia sie klasą lepkości oleju
- wpływ wariatora na kąt otwarcia w nawiasach.
- powyżej to mnie zastanawia te 9500, to dlaczego mi odcina na poziomie 7300 obr/min.Kod:The valve dimensions for the 1.6 and 2.0 TS (they have the Inlet valve: 33.7mm
Exhaust valve: 28.2mm
According to these the rpm flow limit is at 9500rpm. Not be Here are the cam timing angles:
1.6 TS
Inlet cam
opens at 8 (17) degrees BTDC
closes at 46 (21) degrees ABDC
Exhaust cam
opens at 26 degrees BBDC
closes at 4 degrees ATDC
2.0 TS
Inlet cam
opens at 3 (22) degrees BTDC
closes at 51 (26) degrees ABDC
Exhaust cam
opens at 47 degrees BBDC
closes at 4 degrees ATDC
The values in parentheses are with the variator activated.
- oraz dane z testów zachowania wariatora w funkcji obrotów
- czyli wychodzi z waszych spostrzeżeń że daje kopa powyżej 4000 obrotów.Kod:So conslusion:
In order for the variator solenoid to activate the car has to been seen
to be travelling or have travelled for > 200 metres
* 800rpm to 1800rpm Variator Solenoid is Deactive
* 1800rpm to 4250rpm Variator Solenoid is Active
* 4250rpm to 7200rpm Variator Solenoid is Deactive
* 7200rpm to 1800 rpm Variator Solenoid is Active
- na innym forum poszli jeszcze dalej, wysnuwając wniosek że odłaczenie wariatora daje wzrost mocy.
- na hamowni wyszło że nie, daje spadek mocy o 5% , czyli w granicach błedu pomiaru.
- najważniejsze jednak są odczucia użytkownika, szczególnie takiego który wgrał sobie upgrade i nie ma już problemów z brakiem mocy na zimnym oraz dziurą do 3000 obr.
bubu, jak zwykle, mądre rzeczy wrzucił na forum:P to by miało po części sens, bo tak jak mówiłem u mnie jest wariator walnięty a czuć przypływ mocy około 3tys obrotów, natomiast nie ma już tego drugiego przypływu powyżej 4500.