-
Ja także kupiłem świece (NGK D-POWER Y747 U26 - 58zł/szt) w tamtym tygodniu i miałem zamiar sam wymieniać ale po pierwsze nie mam klucza dynamometrycznego ale to raczej nie problem - kupiłbym ostatecznie. Po drugie - problem jest z dostępem do świec, pojechałem do warsztatu i mechanik załamał ręce jak zobaczył gdzie one są pochowane - przełożyliśmy to na czwartek bo dzisiaj miał tylko godzinę czasu, a tam potrzeba bedzie raczej troche więcej...
Tak przy okazji - jaka wartość Nm dokręcenia świec?
Trzeba dzisiaj pacierz zmówić i poprosić o to, żeby się te durne świece nie poukręcały...
W ostateczności myslałem już o tym, żeby nie wymieniać narazie, bo auto pali na dotyk, nawet w te mrozy co były nie było problemu ale jak teraz przeczytałem, że po dłuższej jeździe na zużytych jest problem z ich wykręceniem to trzeba wymienić bo kontrolka mi miga...
pozdro^^
-
Mi juz tak kontrolka mryga z tydzień czasu. Jakoś nie śpieszyłem sie z wymianą świec, ale kolega piećka mnie pogonił.
A co myślicie o jakości świec? Bo słyszałem od nie jednego mechanika że ISKRY za 25 zł padaja tak samo jak NGK za 50 zł.
-
A ja słyszałem podobne opinie o świecach Bosh'a, na forum ktos pisał, że Bosh to juz nie ten sam co kiedys i świece szybko padają -to kupiełm NGK zobcze jak długo pojeżdże, najwyżej się wymieni i więcej ich nie kupie.
-
Teraz mówią : "Co z Boscha to do kosza" :)
-
W JTD montowanymi świecami na pierwszy montaż były świece BERU - wytrzymują bez problemu 100tys km - niestety są drogie, za 4 świece do swojego silnika zapłaciłem ok 450zł
-
W mojej 145JTD w oryginale były BOSCH , przelatane 140 tyś i wymiana na BOSCH jak parę postów wyżej napisałem.Jeśli ktoś ma pojęcie jako takie o mechanice i coś sam robił przy samochodzie poradzi sobie sam z wymianą.Piter