-
Podjechać oglądnać zawsze warto. Tylko weź sobie kogoś ogarniętego do pomocy żeby cię schłodził jak napalisz się na auto.
Tak jak kolega wyżej napisał, po kupnie do wymiany rozrząd z wariatorem czyli:
- komplet rozrząd z pompą wody 400zł
- wariator 500zł
- uszczelki wałków i pokrywy ok. 130zł
- robota,sam nie wiem, ja płaciłem 200zł po znajomości.
Do tego wymiana oleju z filtrem. W miarę olej ok. 100-130zł, filtr 20zł.
Do tego filtr powietrza: 30zł
Można się pokusić i wymienić jeszcze filtry kabinowe by mieć już wszystko z głowy: nie wiem ile, ale pewnie ok. 40zł.
Czyli na wstęp musisz zainwestować 1500zł i masz wszystko z głowy.
Nie myśl sobie że tu piszemy o tym konkretnym modelu, to jest podstawowy pakiet startowy po zakupie auta, tak więc czy kupisz tą, czy inną Alfę wypada to zrobić :)
-
No i wcześniej czy później (stawiam jednak na wcześniej) wyłożysz kaskę na zawieszenie.
A tym, że silnik jest brudny to się nie martw! Tak wygląda silnik normalnie eksploatowany. Ma to duży plus - widać ewentualne wycieki :)
-
Zgadza się, po wyplakowane igły najlepiej do Radomia albo Płocka
-
Nie wiem jakie są u was warunki atmosferyczne, ale mam w okolicy znajomych którzy mają auta 10-12 letnie z przebiegiem po 200tys km, są oni pierwszymi właścicielami auta i ani razu nie myli silnika, a wygląda on 2 razy lepiej w tej alfie.
Chyba że tak wyglądają samochody sprowadzane z Włoch to lajt.
-
Przy czym przy wymianie rozrządu musisz być ostrożna w wyborze mechanika. 2/5 mechaników nie wie co to jest regulator faz rozrządu albo że trzeba go wymienić razem z rozrządem i nie wie jakie są objawy jego zużycia. 1/5 wie już coś na ten temat ale wymiany się nie podejmie, kolejna 1/5 wie ocb. zna się na TS'ach ale ma długie terminy i jest niewiele tańsza niż ASO i ciężko o ewentualną reklamację spieprzonej roboty.
Bynajmniej u mnie w okolicy jest mniej więcej tak jak napisałem.
-
Dzięki, dzięki, dzięki. M4tinez wirtualne piwo za spis napraw na dzień dobry. Sebek9 dzięki za post, masz rację. Z forum już wiem, że nie wszyscy mechanicy biorą się za alfy, polecacie też niejakiego Marcina z Rotmanki. Kupię to poznam, mam nadzieję.
-
Ja tez polecam znaleźć tylko dobrego mechanika.
Przykład ? Np mój:
- oddałem auto do wymiany uszczelki pod głowicą z wymianą rozrządu, popychaczy i wszelkich uszczelek
- odebrałem auto z przestawionym rozrządem, po 2 tyg padły mi 2 popychacze a uszczelka dekla zamiast zostać wymieniona tak jak instrukcja nakazuje, została sklejona silikonem
- dodatkowo wszystkie śruby poprzestawiane, czyli nie w tych miejscach co miały być
- doprowadzenie silnika do prawidłowego stanu po tym mechaniku kosztowało mnie jakieś 1tys zł bez wymiany popychaczy bo popychacze założyłem 2 stare i jak narazie śmiga, jeden lekko stuka ale to przez lato zrobię dopiero.
Teraz mam zaufanego mechanika, specjalista od Alf i Fiatów. I nigdy więcej nie oddam Alfy do innego mechanika :)