-
Ja się zdenerwowałem na tą skrzynię i wymieniłem już 2 razy olej o gu....no to pomogło. A zalałem tak jak w instrukcji oryginałem tan. Tutela car matryx raz było to tak jak piszą 2,8l a drugi 2,5l.
Zmieniłem w końcu linki i dalej nic. Biegi wchodzą za ciężko i jest to zdecydowanie wyczuwalne. Nie wiem czy tak ma już być czy jechać do zakładu na weryfikację i ewentualna naprawę. A i powiedziano mi, że to że biegi nie wskakuję tak od razu tylko z oporem to może to być wina kończącego się dwumasu lub i całego sprzęgła.
Może ktoś już naprawiał tą skrzynię??? Może polecicie kogoś w okolicy Nowego Sącza lub Krakowa???
-
Poszukaj w okolicy kogoś z 159 2.4 i sobie porównaj, te biegi wchodzą dość cięzko, no ale bez przesady. Jak chcesz ja raz w miesiącu jestem w krk to możesz sobie porównać.
-
Dobra, jestem po wymianie oleju na tego FUCHsa, wlane 2.65 litra, i skrzynia pracuje o wiele wiele lepiej ;)
-
No ale co to znaczy lepiej? Lzej lewarek pracuje czy co? :)
-
Lżej lewarek, wcześniej 3 bieg tak się "zazębiał", teraz pięknie wchodzi, ogólnie wszystko na plus.
-
Czyli zepsułeś :P Bo dla mnie cały urok właśnie w tym zazębianiu :D
-
Kolego jaki to jest dokładnie olej, trzeba jakoś płukać skrzynie? Czy wystarczy spuścić stary, nalać nowy?
-
hmm ja przy wymianie postępuję dokładnie jak przy oleju silnikowym. Rozgrzewasz silnik tzn jeździsz tak żeby autko pochodziło na każdym biegu. Później spuszczasz jak jeszcze jest wszystko ciepłe i sprawdzasz ile go zeszło. warto też przesunąć dzwignię biegów. Uzupełniasz olej i tyle. Nawet nie wiem czy sa jakies płukanki do skrzyń. Ale kiedys wyczytałem chyba na forum BMW że przy zmianie oleju w skrzyni zalewali je naftą jechali sie kawałek przejechac spuszczali i zalewali olejem.
o tu :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=96566
-
Jest duża różnica w pracy skrzyni na tym Fuchsie w porównaniu do Tuteli?
-
z tym zazębianiem i przeładowaniem karabinu to cały urok tej skrzyni :)
ale tutaj uważam, że duże znaczenie ma odpowietrzeniu skrzyni, a robi się to np przy wymianie hamulców, bo sprzęgło jest hydrauliczne i ja taki efekt właśnie wbicia/zakleszczenia biegów mam przez to odpowietrzenie uzyskane.
Gdybym dłużej odpowietrzał to pewnie by gładko wchodziły, ale teraz jest bardzie na sportowo :)