Mam identyczny silnik i też komp oszukuje, tyle że poniżej 7 nie chce pokazać a wychodzi w granicach 6-6,5. Reset nie pomaga, więc nie przejmuj się tylko lej i jeździj ;)
Printable View
Mam identyczny silnik i też komp oszukuje, tyle że poniżej 7 nie chce pokazać a wychodzi w granicach 6-6,5. Reset nie pomaga, więc nie przejmuj się tylko lej i jeździj ;)
to ja też mam 1,9 140km jtd 16v 140km, aktualnie około połowa miasto połowa trasa, na komputerze ostatnio pokazał 5,6 a na dystrybutorze po przeliczeniu 6,1 ostatnio do rezerwy zrobiłem 820km. ale co prawda to prawda, raz na rezerwie zalałem 53 litry, wychodziło by że rezerwa ma 10 litrów, a raz 58 czyli rezerwa ma 5? ciekawe.
Damn It!!! Ja mam 1.9jtd 150KM i na wskazaniu kompa pokazuje mi już 9.2l/100 w zeszłym roku też nie miałem mało bo ok. 8.5l/100 nie mogę znaleźć przyczyny, zastanawiam się nad wymianą przepływki bo przekłamuje mi wskazanie temp. Powietrza, waham się boszkoda mi tych kilku setek a nie wiem czy to pomoże.
Wymień przepływkę warto!.
Mała uwaga co do szukania przyczyny w wielkości kół - moim zdaniem to nie ma znaczenia czy koła są większe czy mniejsze, bo podstawa kalkulacji w kompie i z dystrybutora jest taka sama - dystans zarejestrowany przez komputer pokładowy. W momencie, gdyby przeliczać wg dystansu z GPS to rzeczywiście miałoby wpływ, bo porównanie byłoby zaburzone przez mniejszą od standardowej średnicę koła.
Natomiast odnośnie własnych doświadczeń, to też mam właściwie zawsze zaniżone spalanie na komputerze w stosunku do wyliczonego z kompa o 0,6-0,9 l/100 km. Z kilkunastu aut, którymi jeździłem żadne nie pokazywało dokładnie spalania, najmniejsze przekłamania wynosiło 0,3 l/100 km, więc nie ma się czym martwić moim zdaniem :)