Ale ja mam 1.9
Printable View
Ale ja mam 1.9
Co prawda dopiero nabieram doświadczenia ze 159 ale mogę napisać jedno. To nie musi być wina skrzyni.
Otóż to mój pierwszy gruźlik w życiu. Po za kupie auta wszystko ładnie lata. Auto z ASO ale było "mulone" na parkingu przez różnych potencjalnych kupców (nie miało blach PL). Po kilkudziesięciu km też miałem takie poszarpywanie. Myślę.... ale udupiłem. Już się na serwisy automatów umawiam, szukam, czytam. W końcu zadzwoniłem do ASO z zarzutem że to wada ukryta. Gość ze spokojem mi powiedział żebym przyjechał. Po jeździe próbnej gdzie wyraźnie było czuć szarpnięcia, gość powiedział żebym zostawił auto na parę godzin. Czyszczenie EGR i dolotu. No i bingo. Po zabiegu czyszczenia wszystko jak ta lala. Gdyby to był manual nawet by nie było tego czuć. Ale przy automacie gdy moment jest płynnie i bez przerwy rozwijany to czuć najmniejsze bolączki dolotu.
To była taka dla mnie "lekcja" o dieslach :) teraz (przynajmniej na razie) automat zmienia "aksamitnie" biegi pod każdym obciążeniem.
Oczywiście jeżeli to nie pomoże to wymiana oleju. A potem remont.
Wątpię żeby te objawy które występują u mnie były związane z dolotem. Aczkolwiek nie wykluczam tego, dziękuję za odzew. Jeśli po wymianie oleju nic się nie poprawi będzie to druga rzecz którą sprawdzę. :)
A ile masz nakulane i kiedy olej był zmieniany?
205 tys., a olej nie wiem kiedy był wymieniany szczerze mówiąc, podejrzewam, że w ogóle nie był, ponieważ holendrzy nie są zbyt ogarnięci motoryzacyjnie. ;) Spotkałem się z takimi co nawet nie wiedzieli, że w silniku trzeba zmieniać olej. :P Na szczęście przy kupnie skrzynia nie działała jakoś niepokojąco.A kupiłem autko w bardzo dobrych pieniądzach i jest parę mankamentów do poprawy..Myślę,że zmiana oleju powinna to poprawić. Plusem jest na pewno to,że autko jeździło tylko po Holandii gdzie są praktycznie same trasy dlatego przebieg ponad 200tys nie zniechęcił mnie do kupna autka.Zmienie olej i wtedy dam znać czy coś się poprawiło,czy nie. Póki co jestem dobrej myśli bo jedyne co mnie niepokoiło to to delikatne przeciąganie bo w TipTronicu tego nie było.
No to bardzo dużo bez zmiany oleju. Miejmy nadzieję że zmiana pomoże. Jak wymieniasz statycznie to lepiej z dwa razy (albo nawet 3).
przy tym przebiegu dolot może być na prawde mocno zabrudzony. Ja swój rozbierałem przy przebiegu 190 tys km i sporo nagaru sie tam zgromadziło. Mało tego przed czyszczeniem auto było na hamowni i od razu po czyszczeniu całego układu dolotwego wykazał 2.2 konia wiecej i 9 Nm momentu. Takie czyszcze nie na pewno nie zaszkodzi a może pomóc.
W takim razie czeka mnie czyszczenie :) Chciałbym wymienić olej dynamicznie ale chyba nie wyrobie z kosztami :( Bo muszę autko opłacić a sama akcyza to 4tys zł :/ do tego recykling,tablice i ubezpieczenie..Nie wspomnę,że musze mieć na paliwo w dwie strony no i jadę na święta..prezenty itp. Więc zostaje mi wymiana statyczna...i czy mogę ten olej wymienić w odstępie dwutygodniowym? Kolejny urlop będzie około Maja i wtedy mógłbym spokojnie zrobić wymianę dynamiczną..
Wymiana dynamiczne to w sumie chory koszt...... Też się dowiadywałem. Przy wymianie statycznej druga wymiana jest po przebiegu a nie po czasie. Ale ile trzeba nakulać to nie wiem.
Nie taki znowu wielki koszt przy wymianie dynamicznej. Ja tak wymieniałem w swojej i koszt wraz z olejem to koło 1000 zł