-
1 załącznik(i)
ja pierd...... Dobra będe w poniedziałek dzwonił i pytał
- - - Updated - - -
podpiąłem komputer, nie ma żadnych błędów a co do lambd
Załącznik 116536
tak to wygląda przy odpalonym zimnym silniku, nie wiem czy nie za szybko SCREENA srobilem i ostatnia sonda sie nie zaladowala czy tak ma być
-
Ja uszczelkę pod głowicą wymieniałem jakieś 2 miesiące temu i powiem ci że przy wolnych obrotach z wydechu leci mi troszkę mniej tego dymu ale leci.
W wydechu przez noc zbiera się bardzo dużo wody, ja to widzę po końcówce wydechu gdzie zawsze po nocy mam sporo wody, która codziennie wycieram i po każdej nocy jest podobnie. Mi zaś przy przegazowaniu leci zdecydowanie mniej dymu,i nie jest on taki gęsty.
Płynu również mi ubywa/ubywało(sam nie wiem, bo 2 dni temu wymieniałem termostat i znalazłem leciuteńki wyciek) ale tak z 200ml na półtora miesiąca. Wyciek zniwelowałem więc teraz nie powinno nic ubywać, bo wszystko szczelne, a uszczelka pod głowicą przecież zrobiona :)
Jeżeli by ci wyszło że to uszczelka pod głowicą, to najlepiej wtedy odrazu zrobić pierścienie i panewki.Wtedy masz spokój na bardzo, bardzo długi czas.
Z kompleksową regenerację głowicy zapłacisz 500zł, uszczelka pod głowicę ok 100zł, pierścienie 100zł, panewki (korby i główne) 200zł, szlif wału (jeżeli będzie potrzebny, bo jeżeli wał będzie trzymał wymiary i nie będzie porysowany to można go nie szlifować), do tego trzeba doliczyć koszt oleju, płyny chłodzącego, uszczelki kolektora dolotowego i wylotowego czyli jakieś 300zł za wszystko. Jak narazie 1200zł+robocizna. Nie wiem ile robocizna ale pewnie z 600-800zł. I za 2tys masz kompletnie wyremontowany silnik, którego bardzo długo szlag nie trafi.
-
Byłem chwile temu u sasiada mechaniora, powiedział że możliwe że płyn dostaje się gdzieś za silnik do wydechu albo fatycznie jest rysa na którym cylindrze, zobacze jutro spuszcze płyn i naleje czystej kranówki i zobaczymy czy będzie kopcił czy nie. Ale sie porobiło ;x
Rozkminiam też mozliwosc wody w wydechu czy cos i to zwykla para ? nie wiem
-
Pierwsze to dokładnie obejrzyj czy nigdzie ci nie ucieka płyn chłodniczy. U mnie minimalnie pociło się przy opasce węża górnego wchodzącego do chłodnicy.
Dodam że u mnie kopci dopiero jak się nagrzeje układ wydechowy, gdy silnik jest zimny to nic nie kopci, a wraz z nagrzewaniem się silnika i układu wydechowego zaczyna kopcić.
Jeżeli nigdzie nie ma wycieków to uzupełnij płyn do max i jeździj. Jeżeli nadal będzie ubywało to trzeba się zastanowić nad tą uszczelką.
Jeżeli woda się dostaje na cylindry to auto chyba powinno mieć mniejszą moc według mnie.
-
Nie ma się co łudzić - silnik do remontu.
-
Nadzieja umiera ostatnia heheheheh
-
wygląda to na uszczelkę pod głowicą jeżeli nie masz wycieków to jest ona do wymiany.
-
Dobra ludzie jutro jade do mechanika pytać o całą sprawe, na 90 % uszczelka pod głowicą, i tu mam pytanie do ekspertów
Chodzi o to że nie chce żeby mechanior zamawiał części bo ma przebitke i zapłace jak za zborze.
-uszczelka
-uszczelki pod kolektory ?
-uszczelka pod klawiature ?
Moze ktoś mi napisać liste potrzebnych elementów przy wymianie uszczelki pod głowicą ?
-
Kompletny rozrząd z wariatorem najlepiej
Uszczelka kolektora dolotowego
Uszczelka kolektora wydechowego
Uszczelka pod głowicę
Głowicę jak oddasz do regeneracji to ci odrazu wymienią uszczelniacze zaworów i ją splanują
Uszczelniacze wałków rozrządu
Uszczelka dekla zaworów
Nowe szpilki głowicy
Jeżeli chcesz mieć zrobione porządnie, to najlepiej wymienić wszystko co wymieniłem.
Osobiście polecam ci odrazu zrobić z pierścieniami i panewkami.
Wymiana pierścieni obniży spalanie oleju, a wymiana panewek ci i ewentualny szlif wału zapobiegnie poźniejszemu przekręceniu panewki, bo masz silnik który najbardziej na to cierpi.Wtedy masz silnik po kapitalnym remoncie, który już nie będzie brał tyle oleju, kompresję będzie miał lepszą i w pełni sprawny będzie.
-
Dzieki, rozrząd mam nowy a wariator chyba podeśle do kolegi Darka na regeneracje, poszukałem wstępnie na necie i znalazlem to :
22 zł- Uszczelka kolektora dolotowego/ssacego
36 zł- Uszczelka kolektora wylotowego
71 zl- Uszczelka pod głowic
- - Uszczelniacze wałków rozrządu
mam- Uszczelka dekla zaworów ( zmieniona przy rozrządzie
________
146.1 zł
nie moge tylko nigdzie znalezc uszczelniaczy wałka rozrządów ;/