-
Ciekawa sprawa. Być może konstruktorzy zmodyfikowali w pewnym czasie wieniec impulsowy, wprowadzając zmiany w taki sposób, żeby dopracować tylko synchronizację, z jedoczesnym zachowaniem unifikacji części.
Mimo wszystko ja bym nigdy nie założył koła z innym wieńcem do swojego silnika.
-
Ja pomyślałem, że skoro auto normalnie jezdzi z uszkodzonym, to nic nie powinno się stać. Zaryzykowałem i jeżdżę tak już kilka miesięcy, wszystko jest OK. Sam czujnik też był od 2.0 TS, ale to akurat nie ma znaczenia, bo czujniki były te same, tak bynajmniej wynika z E'pera.
-
Dokładnie - czujniki Halla do wszystkich TS-ów są te same, bez względu na rodzaj sterownika.
Stać się oczywiście nic nie może, oprócz tego, że ewentualnie wyskoczy jakiś błąd związany z synchronizacją - niekoniecznie P0340.
Z tym, że roboty jest przy tym sporo, więc jak ktoś chce mieć pewność to raczej optowałbym za oryginalnym wieńcem.
Ty, z tego co widzę, powinieneś mieć jeszcze starsze ecu - M1.5.5, które było przed liftem i prawdopodobnie zastosowałeś koło od nowszego ecu, które weszło po lifcie do 156 TS oraz do wszystkich 147 TS.
Pytanie, czy można zamienić koło w drugą tronę - tzn. do nowszego sterownika zastosować koło sprzed liftu.
Wątpię, czy ktoś robił takie eksperymenty, ale jakby ktoś posiadał różne koła to warto by porównać, na czym polegały zmiany w wieńcach.