Oj, niepozytywnie. Jaki masz przebieg? To coś związanego z multiairem, czy niekoniecznie? Trzymam kciuki, żeby problem nie był zbyt poważny!
Printable View
Przebieg niecałe 53.000 km. Raczej nic z MA. Po prostu rurkę przytkało...
Przyznam się z góry, że nie wiem, co to odma. Ale brzmi nieco lepiej, niż np. wariator faz rozrządu, czy moduł multiair. Ale co ma do tego wał? W sensie uszczelnienia mogły pójść przy niekontrolowanym wzroście ciśnienia?
Odma to rurka, która wyrównuje ciśnienie w skrzyni korbowej. Jeśli się zatka, to ciśnienie oleju może narobić kuku.
Daj fotkę gdzie
złapało
Fotki nie będzie, bo mnie się tam nie chce tłuc, a połowę rzeczy już zrobili. Wywaliło przy rozrządzie, czyli do wymiany rozrząd, uszczelniacz rozrządu, uszczelniacz wału, odma. Łącznie coś ok. 1.100 zł. Bałem się, że będzie gorzej...
No jesli to faktycznie się stało z powodu zatkanej odmy to nieciekawie .
Dołączam się do prośby o jakies zdjęcie lub choćby rysunek z elearn czy epera który element należy zdemontować, no i sprawa najważniejsza-co i jak robić prewencyjnie żeby zapobiec czemuś takiemu? Powód na pozór błachy a szkód jednak sporo. Mnie się podobna sytuacja zdarzyła na początku pierwszej zimy po zakupie auta, mróz nie był duży, ok -10st , w czasie jazdy silnik zaczął się dusić,przestał reagować na gaz po czym pojawił się check oraz wszystkie możliwe komunikaty o tym że kolejne moduły mają awarie i zostają wyłączone . Ledwie zjechałem na chodnik . Odczekałem 5 mim po czym silnik normalnie zapalił i pojechałem dalej. Na serwisie odczytali błąd jakiegoś czujnika w dolocie ale nic z tym nie robiono zresztą od tamtej pory juz wiecej się to nie powtórzyło mimo dużo większych mrozów
Nie nastawiac nadmuchu zaraz po odpaleniu na 25stopni i full moc :-)
No dobra, ale dlaczego to się przytkało? Za gęsty olej? Może ta magiczna Selenia nie jest taka świetna dla naszego klimatu? Czy jakieś śladowe ilości wody w oleju? Coś fachowcy zeznali na okoliczność przyczyn zdarzenia?
Dobrze, że koszty w miarę ogarnialne, jak na skalę rzeczy do wymiany. Pozdrowienia!