Czy to dotyczy tylko sedanów czy również sportwagona bo u mnie w kombi tez mam ten problem i coraz bardziej mnie to denerwuje.Cytat:
Napisał Maciek-156
Printable View
Czy to dotyczy tylko sedanów czy również sportwagona bo u mnie w kombi tez mam ten problem i coraz bardziej mnie to denerwuje.Cytat:
Napisał Maciek-156
Odświeżam temat, bo już mnie powoli trafia. Ciężko złapać jakąkolwiek stację radiową (nie licząc "RM" pana "O.derektora", bo to bez anteny chodzi ).
Sportwagon SportPack 3 z instalacją do tel. kom. Antenę mam zamontowaną w tylnej części dachu (sterczący drut, cholera nie mogli tego chyba lepiej wymyślić ;)).
Czytałem że mogą być problemy ze wzmacniaczem, czy w tej wersji znajduje się on też w tylnym prawym słupku?
Czy jest jakiś sposób by sprawdzić miernikiem, podłączając go do wtyczki anteny czy jest sprawna? Próbowałem (bo się nie znam) zmierzyć opór ale jest max, brak jakiegokolwiek przejścia pomiędzy oplotem a drutem kabla od anteny.
Napewno coś jest nie tak. W poprzedniej Alfce na podobnej antence łapałem wszystko.
Help please. :adore:
miałem podobnie, po 2 dniach jak się samo zepsuło tak się samo naprawiło :)
Panowie moja rada jest taka.. Jak w poprzedniej AR 156 przed FL miałem kłopoty z łapaniem stacji radiowych, odpiąłem oryginalną wtyczkę, pociągnąłem od radia inny kabel, którego rdzeń przylutowałem do drutu antenowego (oryginał z Fiat'a, bodajże seicento za 30 zł) a ekranowanie do masy auta. Tak spreparowany drut anteny wsunąłem pod podsufitkę nad lusterkiem wstecznym. Nie dość, że nie widać wówczas mało estetycznej anteny, to jeszcze odbierało mi wszelakie dostępne stacje radiowe, więc spełniało swoje główne zadanie. Podczas montażu tego "substytutu anteny" należy zdjąć plastik ze słupka bocznego (w wersjach z kurtynami trzeba uważać na drucik przytrzymujący obudowę słupka, który jest przymocowany w miejscu śruby, pod zaślepką z napisem airbag) a wcześniej kabel przeciągamy pod kierownicą na wysokości bezpieczników. Ważne jest przy tym jednak jakość drutu antenowego oraz kabla, który koniecznie trzeba dobrze polutować, żeby nie było strat sygnału.
Wiem, że sposób trochę mało profesjonalny, ale mając w perspektywie zmianę spoilera na klapie (bo tam miałem antenę, a wzmacniacz już zmieniałem i nic nie dało) lub montaż dodatkowej anteny na dachu, wolałem taki mało kosztowny eksperyment, który na dodatek się udał.
bardzo dobry patent kolego!
zrobiłem podobnie tylko antenę umieściłem w tylnym słupku.
jeśli problemy z odbiorem radia są w SW z anteną na dachu to warto pominąć te wszystkie śmieszne wzmacniacze i poprowadzić bezpośrednio z radia do anteny odpowiedni przewód.
można kupić już gotowe z końcówkami w sklepach motoryzacyjnych.
taka operacja na pewno pomoże.
muszę sprubować bo mine też juz trafia, a ze dwa miechy temu wzystko było ok. Perwszy krok to wzmacniacz, a puzniej zobaczę (posłucham).
Koledzy sportwagon nie ma anteny do radia na dachu a w spojlerze tylnej klapy!!!!
sedan. u mnie wtyczka od kabla koncentrycznego się nie wysunęła, zasilanie jest, masa jest a radio szumi jak popieprzone. albo koncentryk jest przełamany albo do dupy ta antena lub wzmacniacz.