Po rozbiórce okazało się, że tarcza się rozleciała... Producent wymienił na drugą. Mam nadzieję, że wytrzyma dłużej.
Printable View
Po rozbiórce okazało się, że tarcza się rozleciała... Producent wymienił na drugą. Mam nadzieję, że wytrzyma dłużej.
Ostatnio Valeo robi jakieś tandety....
chciales chyba powiedziec ze widac jak sprezyny tarczy naciskaja o zamach( dwumas ) jesli odwrotnie wlozysz tarcze sprzegla. A z tym ze trzeba byc magikiem zeby tak zrobic to sie zgadzam w 100% :cool: Jesli nawet tak sie zrobi to widac golym okiem jak to sie uklada.
Z drugiej strony moze podpowiecie bo ja obstawiam wlasnie sprzeglo a predzej docisk:
jazda na 4 biedu auto honda civic znajomego i przy zmianie na 5ty bieg nagle wszystko sie stracilo - zero biegow. Nie bylo zadnego zgrzytu, stuku, szarpniecia. Wszystko bezszelestnie. Silnik bez problemu odpala i mozna wbijac biegi, a auto stoi i nie slychac zadnego dzwieku ze skrzyni przy wbijaniu biegow.
Sprawdzone polosie i jest ok. Sprawdzona skrzynia po wyjeciu i przeklada ok. Tarcza ( valeo ) niby ma troche tej okladziny - nity sa dosc gleboko, docisk wyglada na ok. Nie widac zeby wieloklin na tarczy sprzegla byl obkrecony.
tarcza sprzęgła z dwumasą nie ma sprężyn , i da się ją założyć odwrotnie (tak mi założył mechanik ) ,przez jakieś 50 km był problem bo auto ruszalo na wcisnietym sprzegle ale jak sie dotarła tulejka po któerj chodzi łożysko oporowe to bylo juz ok, pozniej mialem problem ze zdjeciem skrzyni bo na tej tulejce łożyska zrobił sie rant od obcierajacej tarczy . takich mamy mechanikow . ale wlozyc sie da . :cool: