Re: Głośniki drzwi przednie i tylne
witam!!!zainwestowałem w nagłośnienie swojej alfiny trochę grosza i opłaciło się. :D
przyznam się że nie było łatwo jeśli chodzi o montaż głośników. ;//
żeby zamontować konkretne głośniki nie obejdzie się bez podcięcia wnętrza kosza na głośnik w boczkach drzwi przednich i tylnych. :wink: inaczej będą odstawać i powodować rezonanse.oczywiście wytłumienie boczków i wnętrza pszycia drzwi obowiązkowe!!!
ja średnio zużyłem dwie maty (25cmx50cm) na jedne drzwi i boczek.trzeba pamiętać o dokładnym przyklejeniu z powrotem tej białej pianko-folii,jest ona po to żeby woda nie dostawała się do wnętrza auta
z przodu mam zamontowany system MB QUART model QM 218,03 CX (zwrotnice przymocowałem do wnętrza boczka,jest tam taka spora wnęka obok głośnika)
natomiast w tylnych drzwiach grają HERTZ DCX 165,cechują się dobrym basem i miłym dla ucha sopranem,według mnie są bardzo dobrym uzupełnieniem przodu. :DDD
subwoofer to tania 30 cm konstrukcja zamknięta z allegro SOLING 123 CP o niesamowitych walorach dźwiękowych!!
przód i suba podłączyłem pod czterokanałówkę magnata TRAXX 600,jest to wzmacniacz które ma przyzwoite parametry dźwiękowe i potrafi nieźle zagrać.
radio to wysłużony już PIONEER DEH 6300. :mrgreen:
cały ten zestaw z wyjątkiem HERTZA i suba miałem w swoich dwóch poprzednich samochodach i wciąż jestem zadowolony z jakości dźwięku.
zwłaszcza system MB QUART gra bardzo czysto i miękko. :wink: mam te głośniki od kilku lat i myślałem ostatnio nad ich wymianą na system HERTZA o którym piszesz.ale najpierw muszę usłuszeć jak grają te głośniki,bo opińie są podzielone. 8)
wiadomo że każdy ma inny gust i upodobania.
poprawny montaż i odpowiednie podłączenie jest bardzo ważne chcąc uzyskać dobre brzmienie.
alfa jest specyficznym samochodem,gdyż jest w niej sporo plastików które lubią skrzypieć, dlatego trzeba dopilnować aby każda spinka i wkręt trafiły na swoje miejsce. :!:
to by było tyle moich wywodów... :D
pozdrawiam!!!
No to ja również proszę o radę
No to ja również proszę o radę.
Mam radio Pioneer DEH-4000UB.
W tej chwili głośniki seryjne. Nie chcę dokładać wzmacniacza, chcę jedynie wymienić głosniki na lepsze, 4 szt takie same.
Zastanawiałem się nad tymi dwoma:
Hertz DCX 165 ~2x150zł
PIONEER TS-A1703i 2x200zł
Ale się zastanawiam, na radyjku jest napisane: 4x50W, czyli Pionki wydają się że pasują idealnie z nominalną mocą wejściową 50W,
z kolei Hertze mają 60W. No i jeden z przedmówców sugeruje, że Herze są pod wzmacniacz
lepsze. A ja nie chcę wzmacniacza. Chcę najlepsze głośniki pod radio które mam.
Jakieś sugestie? Jakie byłyby najlepsze pod moje radyjko?
Bo nie chcę tez przepłacać i kupować "na wyrost", skoro nie wykorzystam.