-
Wygląda mi na to, że masz problemy połączenia z VDC (komunikat błędu przy podłączaniu to normalna rzecz). Błąd powinien zostać skasowany bez problemu i wykonana kalibracja pomyślnie. Bez skasowania błędu kalibracja nic nie da. Jakiego kabelka używasz? KKL? Być może trzeba spróbować innego np ELM.
-
Jest to kabel KKL (niebieski z przełącznikiem).
Co do połączenia, to właśnie przy próbie kasowania błędów, na komputerze auta wyświetla mi się również żółty wykrzyknik i napis "Failure Connection"...
-
Witam ponownie po krótkiej przerwie.
Właśnie wracam od mechanika, który podłączył auto pod "profesjonalny" komputer BOSH-a.
Niestety objawy te same, co u mnie. Błąd VDC nie da się wykasować. Każda próba kończy się zerwaniem połączenia.
Zasugerowano mi wymianę owego czujnika skrętu.
I tutaj moje kolejne pytanie: dostępność tej części jest jak widzę słaba (znalazłem w sieci 2 pozycje - używane). Czy drugi czujnik musi mieć identyczny numer katalogowy jak ten, który mam obecnie ?
edit:
Czujnik już zakupiony.
Koledzy, czy ktoś z Was samemu wymieniał już to ustrojstwo ?
Czy w ogóle bez problemu można wymienić sam czujnik, czy trzeba razem z manetkami ?
-
Problem rozwiązany. Wymiana czujnika kąta skrętu, a następnie kalibracja (w moim przypadku była KONIECZNA) wykonana w programie FES, rozwiązała problem. Dodam, że sama wymiana jest bardzo prosta.
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
-
A cos wiecej odnośnie kalibracji i wymiany ?
Wysłane przez Tapatalk