Może do TSa tak, ale nie do JTD. Przeczytaj instrukcje, a nastanie jasność;) Mało tego ma być to pełny syntetyk.
Printable View
Mając kilka Alf w swym życiu nie mogę pozostać obok tego obojętny:)
Proszę:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/03/212.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/03/213.jpg
Potwierdzeniem tego jest instrukcja od Alfy nie od VW.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/03/214.jpg
A oto moja instrukcja - polski oryginał.
Jak widać również od Alfy, nie od VW.
Czyli typowy włoski "burdello"...
Jest jeszcze jedna opcja. Moja pochodzi z maja 2002r. już po pierwszym liftingu tj. nowy środek. Moze z biegiem lat coś zmieniali.
Widze, że Ty masz instrukcje po polsku, czy prawdopodobnie alfa pochodzi z polskiego salonu? Jaką masz date na końcu instrukcji? Ja 2002r.
Moja jest oryginalna z Niemiec zakupiona wraz z autem:)
Daty nigdzie nie ma w mojej instrukcji, ale na ostatniej stronie, na samym dole, jest podany numer druku 224.097/02, więc być może też jest z 2002 r.
Chociaż moja alfa jest z 1999 r., kupiona w salonie we Wrocławiu, więc cały czas myślałem, że to oryginał wydany przy zakupie samochodu.
Niestety, nie jestem pierwszym właścicielem, więc trudno coś więcej stwierdzić.
Dobrze by było, gdyby inni użytkownicy forum sprawdzili w swoich instrukcjach dla porównania, jakie oleje zaleca producent.
Instrukcja PL z 2003 roku dla AR 147, podaje olej TUTELA CAR ZC 75 SYNTH, niezależnie od rodzaju silnika. Wymiana oleju nic nie pomoże na "zgrzyt trójki" przy wyższych obrotach.
W instrukcji PL z 2007 mam coś takiego: "Olej na bazie syntetycznej klasy SAE 75W-80EP, który przewyższa wymagania specyfikacji API GL5 i MIL-L-2105 D LEV - TUTELA CAR ZC 75 Synth". Dokładnie to samo w instrukcji belgijskiej 2005
Problem, który wspominacie dotyczy nie tyle instrukcji co samej lepkości oleju Tutela ZC 75 Synth. Do ok. 2003 roku olej ten występował w lepkości 75W90 poźniej było to i jest nadal 75W80.
Skrzynia w mojej 147 z 2003 roku, którą posiadam od nowości była zalana olejem o lepkości 75W90. Przy pierwszej wymianie oleju w skrzyni po 99 743 km nie wiedząc o fakcie zmiany lepkości ww. Tuteli została wlana 75W80. Od razu po wymianie oleju i nagrzaniu skrzyni zaczął zgrzytać synchronizator 3 biegu - przy zmianie z 2 na 3 i redukcji z 4 na 3, powyżej 3500 obr./min.
W tym czasie przypadkowo trafiłem na temat dotyczący zmiany lepkości Tuteli na alfaowner.com. Stąd trochę ponad tydzień od pierwszej wymiany kolejny raz wymieniałem olej w skrzyni :) Tym razem został wlany Agip Rotra LSX 75W90 i zgrzytanie 3 biegu zniknęło jak ręka odjął.
Obecnie mam przejechane 216 000 km (olej w skrzyni wymieniony ponownie przy 190 000 km, również Agip Rotra LSX) jakiegokolwiek zgrzytania czy problemów ze skrzynią brak.
Nie twierdzę, że olej o lepkości 75W90 to panaceum na zgrzytający synchronizator (szczególnie jeśli rzeczywiscie jest zużyty), ale wymiana może pomóc i na pewno nie zaszkodzi.
Olej SAE 75W-80 EP.
Przewyższający specyfikacje API GL 5 i MIL-L-2105 D LEV.
TUTELA CAR
ZC 75 SYNTH
Zastosowanie mechaniczna skrzynia biegów i mechanizm różnicowy.
Fiat Auto Poland SA
Druk nr AO 255.090 - IX/2000 - 1 edycja
Auto kupione w salonie ZUH EUROMOT Sp.z o. o. Żory w roku 2001