Pierwsza sprawa: nie masz innego serwisu do którego mógłbyś pojechać? Wrocław ma tylko jedne ASO? W zasadzie nawet gdybym miał pojechać z nowym autem do innego dużego miasta, to przy takich problemach jak opisujesz chyba bym się zdecydował.
Printable View
Pierwsza sprawa: nie masz innego serwisu do którego mógłbyś pojechać? Wrocław ma tylko jedne ASO? W zasadzie nawet gdybym miał pojechać z nowym autem do innego dużego miasta, to przy takich problemach jak opisujesz chyba bym się zdecydował.
Miałem taki pomysł, dzwoniłem do serwisu w poznaniu, odmówili radząc bym kontynuował tam gdzie zacząłem ,bo to oni wystąpili z prośba o pomoc do pionu technicznego fiata... więc musze tę sprawę tam dokończyć. Przy takiej fuszerce jakiej doświadczam we Wrocławiu to aż strach zostawić tam auto na dłużej.
kolega ma racje, po pierwsze zmień serwis a po drugie zadzwoń na Alfa Info More i opisz problem oraz podejscie serwisu, wtedy sprawa leci odgórnie i toczy się na innym poziomie bardziej przychylnym dla klienta a o wiele mniej dla serwisu . Maciek-156 wiele razy pisał o efekcie zalewania z powodu zawieszania się ECU ale nie pamietam czy generowało to jakiekolwiek błędy. Sprawdzono wogóle czy Twoja centralka wtrysku ma najnowszy soft? Odnoszę wrażenie że to nie Twoja alfa jest wadliwa tylko serwis jest wadliwy i nie dość że nie może sobie poradzić z jednym problemem to jeszcze generuje kolejne
powiedz na infolinii że nie zostawisz auta w tym serwisie- no chyba że oni stwierdzą że to jedyna możliwość , swoją drogą to gdzie byś nie pojechał w kraju do ASO AR to muszą Ci auto przyjać do naprawy
będąc po raz pierwszy w serwisie wspomniałem o tym co napisał Maciek-156 i na moja prośbę zrobiono reset centralki wtrysku, lecz nie przyniosło to rezultatu.
- nie ma czegoś takiego jak powyżej.Cytat:
zrobiono reset centralki wtrysku, lecz nie przyniosło to rezultatu.
- to jest złykły reset ECU, w ECu jest centralka wtrysku.
- czy to problem ECU to jest na to sposób, nalezy zrobić testy diagnostyczne i określić LONG i SHORT.
- jest long większy od +/- 20 % to mamy problem z ECU.
- a jakie sa parametry czasu wtrysków , masz jakieś wydruki ?
- trochę dziwne to wszystko ponieważ Wi-Tech dość dokładnie robi diagnostykę.
- no chyba że twoja julcia jest magazynem cześci.
wybaczcie niepoprawne techniczne nazewnictwo ale tak mi to przedstawiają w serwisie, a wydruków nie mam żadnych i to również mnie dziwi jak i zastanawia dlaczego...
notuje wszystkie wasze uwagi i bedę dalej walczył...
Kolego jedyny pomysł który się nasuwa to zmiana serwisu, bo nie tyle kiepski egzemplarz ci się trafił co niekompetentny serwis
Nie chce Cie martwić ale miałem ten sam problem w 2.0 TS w 147mce
skończyło się na trafnej diagnozie mojego mechanika czyli uszczelka pod głowica. Najbardziej mi to pasuje bo ubywa płynu chłodzącego a przybywa oleju, nie zauważyłeś jakichś niepokojących 'białych delikatnych jak para spalin o słodkim zapachu z wydechu' ?, ewentualnie pęknięty blok ale to to już mega pech i nie życzę tego nikomu, wymiana uszczelki pod głowicą planowanie a przy okazji docieranie zaworów i gniazd naprawiła 'twój' problem w moim wypadku. Co gorsza jeśli to faktycznie to co piszę i do oleju dostaje się płyn równa się to spieprzeniu właściwości oleju silnikowego co może prowadzić do zatarcia silnika.
Moja rada to przejechać się do jakiegoś lepsiejszego warsztatu (niekoniecznie aso) niech zrobią Ci test na spaliny w układzie chłodzenia (koszt 30zł ) wiarygodność testu prawie 100% ale dla pewności jedz jeszcze na diagnostyke niech wsadzą marchewe w tyłek twojej Julki,
powodzenia życze
Jeśli chcesz to mogę zorganizować analizę tego oleju z silnika - wystarczy podesłać 100ml pobranego gorącego oleju po ~30 min jazdy -> strzykawka 100ml z apteki, cienki wężyk + czysty pojemniczek i bezpieczną paczką do mnie.
Badanie to niewielki koszt a jeśli wyjdzie paliwo w oleju to masz kwit aby zmusić ASO do działania co już nie raz z takim kwitem się udawało. Ślady coolanta w oleju też można wykryć + ogólnie dowiesz się jakie są poziomy zużycia silnika. Jeśli paliwa będzie niewiele a śladów coolanta brak to spisz dużo spokojniej ;)
Czasami czyścik układu paliwowego / wtrysków pomaga w takich sytuacjach kiedy nie ma błędów diagnostycznych.
Daj znać na PW/email jeśli chcesz zrobić analizę oleju.
Dziś odstawiłem auto ponownie do serwisu, mają wymontować wtryski i odesłać na diagnostykę do jakiejś "specjalnej" firmy, wiec na razie pobrać próbki oleju nie mogę, ale dobrze wiedzieć ze mam możliwość jego przeanalizowania jeśli auto wróci do mnie bez poprawy. Na pewno płyn chłodzenia nie ucieka do oleju.
Poszedłem również za radą tx555 i złożyłem oficjalna skargę na serwis przez alfa info more, z powodu nie usunięcia usterki do tej pory- maja interwenciowac w mojej sprawie, wiec będę czekał na jakiś efekt.
Kopi diagnostyki na razie nie uzyskałem, maja przesłać skany o ile je odnajdą! Jeżeli będę je posiadał to zerknę na wartości o których wspomniał bubu321.
Już tęsknię za moja julcią bo wracałem autem z wypożyczalni.... :-)