a ja miałem katalizator a chodziło jak u ciebie :mrgreen:
Printable View
a ja miałem katalizator a chodziło jak u ciebie :mrgreen:
A doszles do tego co bylo tego powodem??Cytat:
Napisał Kosiar
miałeś katalizator kiedyś. :!: :wink:Cytat:
Napisał Kosiar
teraz masz pewnie pustą puszkę. ;//
środek katalizatora lubi pękać jak już ma swoje lata,grzechoccze wtedy przy uruchamianiu silnika. ;|/
widocznie poprzedniego właściciela to wkurzało i wytłókł wnętrze kata. :DDD
w swojej alfie mam taką właśnie "grzechotkę" i mam dylemat...
czy założyć drugi katalizator (używka) czy wstawić odpowiedni tłumik przelotowy w kształcie katalizatora. :?:
strumienicę miałem w poprzednim aucie,żadna rewelacja. :(((
pozdrawiam!!!
nigdy nie doszedłem przywykłem do tego dźwięku a nawet zaczął mi się on podobać , a katalizator miałem i wszystko ładnie pięknie działało bo byłem na badaniu spalin itp i wyniki były okCytat:
Napisał DeeS
W miejsce katalizatora najlepiej wstawić strumienicę. Przy okazji sprawdzić stan łącznika elastycznego. U mnie miał przedmuchy więc też go wymieniłem, co wyeliminowało falowanie w dół (wahnięcia poniżej 800obr/min).
majkelalfa1,
Model: Alfa 147 1.6
guzik prawda, jak ja uwielbiam takich fachowcow co sie naczytaja pierdol na forach i powtarzaja to dalej. bez obrazy kolego ale glupoty piszesz. wiesz co to jest strumienica ? jak dziala ?Cytat:
W miejsce katalizatora najlepiej wstawić strumienicę.
strumienica zostala wymyslona w wojsku, a dokladnie w lotnictwie do uzytku w samolotach odrzutowych gdzie miala za zadanie lepiej i sprawniej odprowadzac spaliny poprzez ruch wirowy. silnik odrzutowy posiada znacznie wiekszy ciag spalin przez co wpadajac w ruch wirowy nabieraja predkosci wylotowej dzieki czemu szybciej opuszczaja komore spalanie i moze ona szybciej zostac napelniona swierza mieszanka paliwa i powietrza. w silnikach spalinowych strumien gazow wylotowych ma zbyt mala predkosc, zeby strumienica mogla spelniac role do jakiej zostala skonstruowana. taki sam efekt daje wspawanie rury, a koszt kilkukrotnie mniejszy. strumienice to samochodowe to tylko wyludzanie kasy i wiejsku tuning tak samo jak magnetyzery czy elektryczne turbo :lol:
mialem 2 litrowa calibre 150 konna i podobny dzwiek byl, z tym, ze u mnie nei bylo zadnego tlumika tylko koncowy, a tak to przelot fi55:
http://pl.youtube.com/watch?v=ndP4dJa7gRo
w alfie nie mam katalizatora tylko tlumik wstawiony (dziurawy :/) i chodzi mniej wiecej tak:
http://pl.youtube.com/watch?v=eETdGcbg_-U
No to co panowie doradzicie mi zalozyc zamiast katalizatora strumienice , czy tlumik przelotowy?
Ja bym wstawił tłumik przelotowy. Sturmienica moze i i by coś dała ale jakbys przebudował dolot i wydech, samow wstawienie strumienicy kompletnie nic nie da...
Nie wiem tez czy wywalenie kata nie wpłynie negtywnie na sonde przed nim zamontowaną, tu nie mam pewności jak sie myle poprawcie...
Pozdrawiam
Teraz mam 1 sonde ;// spalanie mam ok tylko nie wiem jak z moca , bo nie mam porownania , ale wydaje mi sie ,ze jest ok bo kopa ma :wink: