-
Czujnik zegarowy ma dokładność 0,01 mm i to w zupełności wystarcza do prawidłowego ustawienia rozrządu.
Niestety, suwmiarka nie nadaje się do tego celu, ani żadne inne patyki i mazaki.
Według moich obserwacji błąd w ustawieniu GMP ok. 0,3 mm powoduje przestawienie rozrządu o ok. 1 ząbek.
Oczywiście przy dość uważnym stosowaniu metod zastępczych można mniej więcej rozrząd ustawić i silnik będzie działał, ale ustawienie nie będzie prawidłowe.
-
Panowie, dzisiaj jeszcze raz sprawdziłem rozrzą, dokładnie przejrzałem w jakim położeniu są krzywki względem tłoków, czy zawory nie są otwarte gdy tłok jest w górze. Wszystko jest prawidłowo.
Nie udało mi się jeszcze zdjąć dołu, planuje to zrobić jutro.
Poniżej wklejam link do filmu z nagraniem stuków.
https://www.youtube.com/watch?v=E7MQ...ature=youtu.be
co o tym myślicie? Poza tym, że jest lipa?
Pozdrawiam
-
-
Też myślę, że to panewka... Ale tak szybko by pukała przy kręceniu ?
Jak mi panewka poszła w 2.4TD to na wolnych nie pukała, po dodaniu gazu zaczynała pukać i stukanie było dość częste, ale nie tak jak tu...
-
Cytat:
Napisał
sulik
Panewa ! powodzenia
moim zdaniem to nie panewka ,ale i tak powodzenia
-
Napierdala jak by juz jej tam nie było... opisz całe zdarzenie jak Ci sie to stało i kiedy, bo jest wiele argumentów za i przeciw czy to panewka czy nie.. a wałki jak masz starte to wywalaj je.. im wyższa krzywka tym lepsze otwarcie zaworu co zwiększa nam kondycje serucha Belli.
..i czy napewno dobrze złożyłeś rozrząd???
-
Silnik na stół i rozbiórka.
-
tak jak ktoś wyżej napisał. panewka została zmielona i jej strzępy leżą w misce olejowej. tak stuka korbowód na wale bez panewki a dodatkowo tłok uderza o głowice poprzez powstały luz. kolego oszczędzaj wał bo ci jego grubości na szlif zabraknie...
-
Ten wał już jest trupem niestety.
-
Strasznie wali - jeśli to jest w silniku, to bez remontu się nie obejdzie.