U mnie dpf wypalal sie co 250km, jazda glownie po miescie odcinki po 10km.
Printable View
U mnie dpf wypalal sie co 250km, jazda glownie po miescie odcinki po 10km.
Przegoń auto po trasie, np. 3 bieg i okolice 3000 obrotów. Powinno się trochę odmulić. Ale fakt faktem, prawdopodobnie DPF na wykończeniu.
Jeżeli zaczęło się to nagle to może problem leży pos stronie samego czujnika dP
Co do przejezdzanych tras to jak pisałem jest to zazwyczaj 10 km dziennie do pracy ale średnio co drugi weekend jadę trasę około 500 km po autostradzie i wtedy auto trochę przegonię. W stosunku do objawów wypalania na forum opisanych nie zgadza się jeszcze spadek mocy. W sumie piszecie że jest on zazwyczaj niewielki a ja mam wrażenie jakbym nagle zamiast 200 miał 50 koni.
A egr masz zaslepiony?
Podłącz pod kompa i sprawdź jak często DPF się wypala. Być może jak kolega wyżej podpowiada, EGR zacina się w pozycji otwartej.
Nic nie było jeszcze w aucie robione z rzeczmi jak egr, dpf itp. Podłączę pod komputer u jakiegoś mechanika to napisze co się dowiem.
Wracając wczoraj ze świąt była znów ta dziwna przypadłość tj. auto traci moc na 1-2 minuty, silnik nierówno pracuje. Wskazówka turbo zachowywała się zupełnie normalnie więc to pewnie nie jest kwestia wypalania DPF. Tylko czego?
Ma pewno EGR działający jak sam chce i to on mu zawala DPF-a. Stąd takie częste wypalania i losowe utraty mocy. Dymu nie widać, bo go wyłapuje DPF.