Kablem ELM327 nie łączysz się tylko z silnikiem, musisz połączyć się z inną centralną za pomocą przejściówki TYP1 od Viakena lub takiego kabla z przełącznikami (poprawcie mnie jeśli się mylę), i tam znajdziesz ten błąd.
Kablem ELM327 nie łączysz się tylko z silnikiem, musisz połączyć się z inną centralną za pomocą przejściówki TYP1 od Viakena lub takiego kabla z przełącznikami (poprawcie mnie jeśli się mylę), i tam znajdziesz ten błąd.
KKL z przełącznikiem albo mostkiem ogarnie wszystko oprócz CAN. A do CAN`a elm.
Tutaj mogę potwierdzić słowa kolegi. Miałem kiedyś dwa razy taką sytuację, że wyskoczył na desce błąd 'hill holder not available' i po podpięciu kompa MES nie widział żadnych błędów... Po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka już się nie świeciła. Dziwne, ale prawdziwe.
Nie chcę krakać, ale może sterownik VDC zaczyna żyć własnym życiem.
No właśnie nie było żadnych błędów. Ale w sytuacji, gdy pojawiał się tylko komunikat 'hill holder...' oraz kontrolka trójkąta na desce. W przypadku awarii ABS błąd już naturalnie został zapisany.
U mnie tez nie było błędu.
Sytuacja jak u Kolegów. Ni z tego ni z owego nagły błąd HH VDC i ASR połączony z wyłączeniem ww. Nastąpiło to przy hamowaniu. Centralka VDC nie zanotowała błędów ale mam trop. U mnie co jakiś czas pojawia się błąd styku hamulca i zostaje zapisany w centralce silnika z adnotacją "nie aktywny". Mam tak juz dłuugo i nie bardzo się przejmuje bo stop świeci, choć kiedyś w końcu go naprawię bądź wymienię. Błąd ww systemów zniknął sam po ponownym uruchomieniu i przejechaniu kilkuset metrów. tak było 2 razy. Za każdym razem problem się pojawiał jak miałem skasowany błąd styku hamulca w centralce silnika. O ile błędu nie skasuje- wszystko działa i HH się nie wyłącza. Styk hamulca/ sprzęgła to dobry trop.
Ile ten wyłącznik kosztuje, że nie stać Was na wymianę?
Czujnik stopu jest dwu obwodowy - jeden na światło a drugi na ECU. Jak ECU dostaje sygnał hamowania a auto jedzie to ESP wywali błąd.
Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
Oj chyba jest regulacja:)
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2